PREISOEP MET GORGONZOLA
Recept

Preisoep met gorgonzola

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 grote ui
  • 2 stronken prei
  • 1 grote aardappel
  • 1 teentje look
  • Verse tijm, 1 blaadje laurier, een takje rozemarijn
  • Anderhalve liter kippenbouillon (groentebouillon kan ook)
  • 1 stuk gorgonzola
  • Parmezaan
PREISOEP MET GORGONZOLA

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snipper de grote ui en stoof hem aan in wat goede boter samen met wat peper, zout, het fijngestampte teentje look, de fijngesnipperde tijm en rozemarijn. Niet bakken! Gewoon glazig stoven.

2 / 7

Was het witte en het lichtgroene deel de twee preistronken goed zodat alle zandkorrels verdwenen zijn.

3 / 7

Snipper de preistronken en de aardappel en voeg toe aan de ui

4 / 7

Laat wat mee aanstoven en overgiet met de bouillon

5 / 7

Voeg het laurierblaadje toe en laat de soep een half uurtje koken met het deksel van de soeppot half open

6 / 7

voeg op het einde de gorgonzola toe en mix de soep glad

7 / 7

Serveer met een geut olijfolie, wat blaadjes verse tijm, en rasp er naar smaak Parmezaanse kaas over

Laat het smaken.

Soep is altijd een goed idee. Zeker in de wintermaanden kan dat zo lekker zijn. Ik gebruik graag m’n thermomix om soep te maken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt gewoon ook een lekker ouderwetse soepketel gebruiken. Deze preisoep heb ik wat gepimpt door er gorgonzola aan toe te voegen, en uiteindelijk af te werken met een geut olijfolie en er nog wat extra parmezaan over te raspen. Stukje brood bij, en puur genieten!

Bereiding

  1. Snipper de grote ui en stoof hem aan in wat goede boter samen met wat peper, zout, het fijngestampte teentje look, de fijngesnipperde tijm en rozemarijn. Niet bakken! Gewoon glazig stoven.
  2. Was het witte en het lichtgroene deel de twee preistronken goed zodat alle zandkorrels verdwenen zijn.
  3. Snipper de preistronken en de aardappel en voeg toe aan de ui
  4. Laat wat mee aanstoven en overgiet met de bouillon
  5. Voeg het laurierblaadje toe en laat de soep een half uurtje koken met het deksel van de soeppot half open
  6. voeg op het einde de gorgonzola toe en mix de soep glad
  7. Serveer met een geut olijfolie, wat blaadjes verse tijm, en rasp er naar smaak Parmezaanse kaas over

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Hij is nog steeds de allergrootste chef van ons land, Peter Goossens. In zijn Hof Van Cleve kookt hij de beste maaltijd die je je kunt inbeelden. Ik heb al verschillende keren de voetjes onder tafel mogen steken in deze drie sterren tempel, en elke keer val ik van de ene verbazing in de andere bewondering … Lees meer

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté … Lees meer

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer

Mama's tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mama’s tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mijn mama Anny is een grote keukenprinses. De klassiekers maakt ze als geen ander, en haar tomatensoep met balletjes is er één van. Wij mochten als kind de balletjes al mee staan draaien op een stoeltje aan de keukenkast, en dat was een groot feest … Lees meer

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Waar halen hobbychefs met een foodblog hun inspiratie voor gerechten, vraag je je misschien wel eens af? Ik zal eerlijk zijn, zo’n beetje overal. Wanneer ik bij vrienden ga eten en ze schotelen me een lekker gerecht voor dan maak ik een fotootje en bedenk ik al welke twist ik aan hun gerecht zou kunnen geven … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is zowat tien jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Bisque met visballetjes

Bisque met visballetjes

Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes” … Lees meer