Rode biet met geitenkaas en grijze garnalen
Recept

Rode biet met geitenkaas en grijze garnalen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 pakje gestoomde rode bieten
  • olijfolie
  • peper en zeezout
  • enkele sprietjes verse dille
  • enkele el verse, zachte geitenkaas
  • een handvol grijze garnalen
Rode biet met geitenkaas en grijze garnalen

Bereiding

3 stappen

1 / 3

Snijd van de gestoomde rode bieten dunne plakjes van een centimeter of als je handig bent nog smaller, die je als carpaccio over een groot bord schikt. Besprenkel met olijfolie en peper en lekker veel zeezout. Laat alles er een beetje intrekken en scheur er heel veel dille over.

2 / 3

Leg vervolgens geitenkaas over de bodem van rode biet. Als je voor zachtere geitenkaas gaat, kun je die er in quenelles over schikken, maar je kunt de kaas ook gewoon verspreiden en met een vork in wilde vegen over de rode bieten uitsmeren.

3 / 3

Leg daarover gul veel grijze garnalen.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Ga er nog eens met de pepermolen overheen en serveer er mooi wat plukjes dille bij. Makkelijk, want met enkele ingrediënten die je zo in de supermarkt kunt vinden, heb je een chique voorgerecht of een gulle salade.

Laat het smaken.

Ik ga heel eerlijk zijn: we kunnen echt niet trots genoeg zijn op onze grijze garnalen. Een prachtig product dat je enkel bij ons, in Nederland en in Engeland vindt. Telkens wanneer ik terug kom van een lange vakantie in Spanje wil ik deze grijze garnalen eten, want ook al hebben ze daar prachtige producten uit de zee, in het Zuiden kun je die lekkernijen niet vinden.

Er zijn zoveel manieren om grijze garnalen te serveren, Tomate Crevettes met een stukje brood of frietjes. Gewoon uit het vuistje. In kroketjes. Of in een garnaalcocktail. Allemaal super. Maar geloof me, dit “slaatje”, met rode biet, geitenkaas en verse dille, is een prima variatie. Je kunt het als lunchgerecht maken of als feestelijk voorgerecht in het weekend. En het ziet er nog eens prachtig uit ook.

In elke supermarkt liggen van die zakjes gestoomde rode biet, en geloof me, dat maakt me gelukkig. Want die zijn gewoon heel lekker, en eerlijk gezegd: zelf rode biet gaan koken of stomen vind ik nogal een gedoe, omwille van het rode sap dat je vingers, maar ook je aanrecht en, als je echt klungelt, de muren van je keuken rood kleuren. Tenzij je dus een bloedrood interieur wilt: koop zo’n pakje.

Bereiding

  1. Snijd van de gestoomde rode bieten dunne plakjes van een centimeter of als je handig bent nog smaller, die je als carpaccio over een groot bord schikt. Besprenkel met olijfolie en peper en lekker veel zeezout. Laat alles er een beetje intrekken en scheur er heel veel dille over.
  2. Leg vervolgens geitenkaas over de bodem van rode biet. Als je voor zachtere geitenkaas gaat, kun je die er in quenelles over schikken, maar je kunt de kaas ook gewoon verspreiden en met een vork in wilde vegen over de rode bieten uitsmeren.
  3. Leg daarover gul veel grijze garnalen.

Dresseren

  1. Ga er nog eens met de pepermolen overheen en serveer er mooi wat plukjes dille bij. Makkelijk, want met enkele ingrediënten die je zo in de supermarkt kunt vinden, heb je een chique voorgerecht of een gulle salade.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer