Het is intussen weer enkele jaren geleden, maar ik heb echt de mooiste herinneringen aan mijn reizen naar het verre Oosten. De eerste keer dat ik er kwam is nu toch bijna 15 jaar geleden in Hong Kong. Ik was er heel erg onder de indruk van het heerlijke eten en de grote gastvrijheid. En dan moest ik later nog Japan, Vietnam en Thailand ontdekken.
Stuk voor stuk verschillende culturen, maar wel met één constante: het eten is er vrijwel altijd lekker. Pittig soms, dat wel, maar altijd smakelijk en meestal ook erg gezond. In de toprestaurants kun je er echt op wereldniveau eten, Tokio heeft bijvoorbeeld meer sterren dan Parijs. Maar het meeste was ik wel onder de indruk van de kleine restaurantjes langs de weg die heerlijke streetfood aanbieden voor geen geld. In de meeste van die tentjes worden vaak al tientallen jaren lang maar één of twee gerechtjes gemaakt, maar die zijn dan zo geperfectioneerd en puur dat de lokale bevolking er blijft langskomen.
De diverse gestoomde en gebakken Dim Sums die ik zo in Shanghai langs de kant van de weg heb geproefd waren bijvoorbeeld zalig, maar ook van de noedels die ze daar serveerden ben ik tot op vandaag grote fan. Wist je trouwens dat in 2005 in China noedels van wel 5000 jaar oud werden gevonden, die daarmee algemeen beschouwd worden als de oudste ter wereld. Ze hebben daar dus wel wat ervaring. Ik heb zelf een receptje ontwikkeld dat een beetje Chinees en een beetje Thaïs is, en best makkelijk te maken. Het is weer eens iets anders dan spaghetti bolognese, en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Heerlijk heet voor gevorderden, wat milder voor mensen die wat minder graag in brand staan.
TIP: Als je ooit op vakantie bent in Shanghai moet je zeker eens een streetfood tour ondernemen. Ervaren, en prima Engelssprekende gidsen nemen je dan mee op culinaire ontdekkingstocht langs verschillende authentieke eetkraampjes. Overal proef je iets lekkers, en je maakt ook nog eens een boeiende wandeling door de oude binnenstad. Meer info kun je hier vinden: http://untourfoodtours.com/shanghai/
Dit is een noedelrecept dat ik al jaren zelf maak. Helemaal niet moeilijk om zelf te maken trouwens, maar heel lekker! Zeker zelf ook eens uitproberen!
Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer
Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer