HEERLIJKE RUNDERLAPJES MET NOEDELS
Recept

Heerlijke runderlapjes met noedels

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een duimdik stuk gember
  • Een chilipepertje
  • Twee citroengrasstengels
  • Twee lookteentjes
  • Een handvol koriander, met steeltjes en al.
  • Een el plantaardige olie
  • 3 el gasconnade
  • 4 el sojasaus
  • 150 cl rundsbouillon
  • 1 el plantaardige olie
  • 5kruiden-mengsel
  • 500 gr steak
  • Een handvol cashewnoten
  • 300 gram noedels
 
HEERLIJKE RUNDERLAPJES MET NOEDELS

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij je steaks in dunne plakjes van 1 cm dik, bak ze met een lepel hete olie in de wok kort aan. Haal ze uit de wok

2 / 7

Cutter de gember, het pepertje, de citroengrasstengels (waar je het harde deel onderaan hebt afgesneden), de lookteentjes en drie kwart van de koriander met een el olie fijn, tot je een mooie pasta hebt

3 / 7

Bak die in de wok met een flinke snuif van de 5kruidenmengeling

4 / 7

Voeg na twee minuutjes de sojasaus en de rundsbouillon toe, alsook de suiker

5 / 7

Laat een minuutje of drie inkoken

6 / 7

Voeg het rundsvlees en de cashewnoten toe, zet het vuur iets lager

7 / 7

Kook intussen je noedels gaar en meng die uiteindelijk onder de saus. Werk af met wat korianderblaadjes

Laat het smaken.

Het is intussen weer enkele jaren geleden, maar ik heb echt de mooiste herinneringen aan mijn reizen naar het verre Oosten. De eerste keer dat ik er kwam is nu toch bijna 15 jaar geleden in Hong Kong. Ik was er heel erg onder de indruk van het heerlijke eten en de grote gastvrijheid. En dan moest ik later nog Japan, Vietnam en Thailand ontdekken.

Stuk voor stuk verschillende culturen, maar wel met één constante: het eten is er vrijwel altijd lekker. Pittig soms, dat wel, maar altijd smakelijk en meestal ook erg gezond. In de toprestaurants kun je er echt op wereldniveau eten, Tokio heeft bijvoorbeeld meer sterren dan Parijs. Maar het meeste was ik wel onder de indruk van de kleine restaurantjes langs de weg die heerlijke streetfood aanbieden voor geen geld. In de meeste van die tentjes worden vaak al tientallen jaren lang maar één of twee gerechtjes gemaakt, maar die zijn dan zo geperfectioneerd en puur dat de lokale bevolking er blijft langskomen.

De diverse gestoomde en gebakken Dim Sums die ik zo in Shanghai langs de kant van de weg heb geproefd waren bijvoorbeeld zalig, maar ook van de noedels die ze daar serveerden ben ik tot op vandaag grote fan. Wist je trouwens dat in 2005 in China noedels van wel 5000 jaar oud werden gevonden, die daarmee algemeen beschouwd worden als de oudste ter wereld. Ze hebben daar dus wel wat ervaring. Ik heb zelf een receptje ontwikkeld dat een beetje Chinees en een beetje Thaïs is, en best makkelijk te maken. Het is weer eens iets anders dan spaghetti bolognese, en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Heerlijk heet voor gevorderden, wat milder voor mensen die wat minder graag in brand staan.

TIP: Als je ooit op vakantie bent in Shanghai moet je zeker eens een streetfood tour ondernemen. Ervaren, en prima Engelssprekende gidsen nemen je dan mee op culinaire ontdekkingstocht langs verschillende authentieke eetkraampjes. Overal proef je iets lekkers, en je maakt ook nog eens een boeiende wandeling door de oude binnenstad. Meer info kun je hier vinden: http://untourfoodtours.com/shanghai/

Dit is een noedelrecept dat ik al jaren zelf maak. Helemaal niet moeilijk om zelf te maken trouwens, maar heel lekker! Zeker zelf ook eens uitproberen!

Bereiding

  1. Snij je steaks in dunne plakjes van 1 cm dik, bak ze met een lepel hete olie in de wok kort aan. Haal ze uit de wok
  2. Cutter de gember, het pepertje, de citroengrasstengels (waar je het harde deel onderaan hebt afgesneden), de lookteentjes en drie kwart van de koriander met een el olie fijn, tot je een mooie pasta hebt
  3. Bak die in de wok met een flinke snuif van de 5kruidenmengeling
  4. Voeg na twee minuutjes de sojasaus en de rundsbouillon toe, alsook de suiker
  5. Laat een minuutje of drie inkoken
  6. Voeg het rundsvlees en de cashewnoten toe, zet het vuur iets lager
  7. Kook intussen je noedels gaar en meng die uiteindelijk onder de saus. Werk af met wat korianderblaadjes

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer