SALADE MET VERSE VIJGEN EN ZELFGEMAAKTE KRABSLA
Recept

Salade met verse vijgen en zelfgemaakte krabsla

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 slahartjes (coeur de laitue). Als je die niet vindt kun je ook iceberg sla gebruiken of volledige kropsla
  • 4 verse vijgen
  • Bieslook
  • 1 sjalotje
  • 1 blikje krabvlees
  • 3 eetlepels verse kaas (type Philadelphia)
  • 3 eetlepels mayonaise (ik gebruik altijd light)
  • Peper en zout, wat tabasco
  • Olijolie
  • 2 eetlepels hazelnoten
SALADE MET VERSE VIJGEN EN ZELFGEMAAKTE KRABSLA

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de slahartjes in reepjes en leg ze onderaan een grote schaal.

2 / 7

Overgiet met wat olijfolie en strooi er peper en zout over naar smaak.

3 / 7

Meng de krab uit blik met de verse kaas, de mayonaise en heel veel fijngehakte bieslook. Afkruiden met peper en zout en eventueel wat tabasco.

4 / 7

Snij de verse vijgen in dunne plakjes en leg die over de sla.

5 / 7

Snij het sjalotje in dunne ringetjes en leg die ook over de vijgen.

6 / 7

Leg er zigzag lepeltjes van de zelfgemaakte krabsla over.

7 / 7

Strooi er de gehakte hazelnootjes over. Die geven een lekkere brunch aan deze salade.

Laat het smaken.

Fruit en schaaldieren combineren? Klinkt wat raar misschien. Maar het kan echt. Het was de befaamde (groenten-)chef Xavier Pellicer uit Barcelona die mij op het idee bracht. Hij heeft al een tijdje een erg lekker gerecht op de kaart staan waarin hij ook verse vijgen met krab combineert. En ik heb me voor deze lekkere salade daardoor laten inspireren. Deze week heb ik ze op een middag gemaakt en de combinatie was ontzettend lekker.

Bereiding

  1. Snij de slahartjes in reepjes en leg ze onderaan een grote schaal.
  2. Overgiet met wat olijfolie en strooi er peper en zout over naar smaak.
  3. Meng de krab uit blik met de verse kaas, de mayonaise en heel veel fijngehakte bieslook. Afkruiden met peper en zout en eventueel wat tabasco.
  4. Snij de verse vijgen in dunne plakjes en leg die over de sla.
  5. Snij het sjalotje in dunne ringetjes en leg die ook over de vijgen.
  6. Leg er zigzag lepeltjes van de zelfgemaakte krabsla over.
  7. Strooi er de gehakte hazelnootjes over. Die geven een lekkere brunch aan deze salade.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer