SCAMPI’S MET ZELF GEDROOGDE TOMAATJES, BASILICUM EN WITTE WIJN
Recept

Scampi’s met zelf gedroogde tomaatjes, basilicum en witte wijn

Dit heb je nodig 4 personen

  • 32 scampi’s
  • Olijfolie
  • Wat gemalen chilivlokken
  • Peper en zout
  • Zelfgedroogde tomaatjes
  • Verse basilicum
  • 250 ml witte wijn
  • 250 ml water
  • 300 ml room
  • 2 lepeltjes tomatenpuree
  • 1 vel bladerdeeg
SCAMPI’S MET ZELF GEDROOGDE TOMAATJES, BASILICUM EN WITTE WIJN

Bereiding Bladerdeegstengels

4 stappen

1 / 4

Ontrol het bladerdeeg en leg op een bakplaat.

2 / 4

Snij met een mesje lange smalle repen van het bladerdeeg en leg de repen wat uit elkaar.

3 / 4

Bestrooi rijkelijk met Provencaalse kruiden en wat chilivlokken.

4 / 4

Bak tussen twee bakplaten op 175° graden tot je goudbruine stengels hebt (zo’n 12 minuten).

Bereiding scampi

9 stappen

1 / 9

Verwijder de darmkanalen van je scampi en kruid ze goed met peper en zout.

2 / 9

Verwarm wat olie in de kleefpan.

3 / 9

Bak de scampi al roerbakkend aan tot ze rozig worden.

4 / 9

Haal de scampi uit de pan.

5 / 9

Blus de pan met de witte wijn, voeg het water toe, en roer al het aanbaksel los.

6 / 9

Voeg de tomatenpuree toe en laat de saus inkoken tot de helft.

7 / 9

Voeg de zelfgedroogde tomaatjes toe en de chillivlokken.

8 / 9

Voeg de room toe en laat weer inkoken tot de helft.

9 / 9

Serveer in een diep bord met daarop de fijngehakte basilicum en enkele bladerdeegstengels.

Laat het smaken.

Ik heb onlangs mijn recept voor zongedroogde tomaatjes gedeeld hier op Would Be Chef. En daar kwamen zoveel fijne reacties op. Terecht, want ze zijn echt superlekker. Ik gebruik ze zelf in allerlei toepassingen, en ook in dit zalige gerecht met scampi’s. Wees gerust, je kunt ze ook gewoon kopen in de supermarkt, maar dan kosten ze wellicht dat tikje meer.

Hoe dan ook: scampi’s lust bijna iedereen, en in dit gerecht met de lekkere bladerdeeg-stengels zijn ze echt een super voorgerecht, of een lekker rijk hoofdgerecht, eventueel met wat rijst of brood.

Bereiding Bladerdeegstengels

  1. Ontrol het bladerdeeg en leg op een bakplaat.
  2. Snij met een mesje lange smalle repen van het bladerdeeg en leg de repen wat uit elkaar.
  3. Bestrooi rijkelijk met Provencaalse kruiden en wat chilivlokken.
  4. Bak tussen twee bakplaten op 175° graden tot je goudbruine stengels hebt (zo’n 12 minuten).

Bereiding scampi

  1. Verwijder de darmkanalen van je scampi en kruid ze goed met peper en zout.
  2. Verwarm wat olie in de kleefpan.
  3. Bak de scampi al roerbakkend aan tot ze rozig worden.
  4. Haal de scampi uit de pan.
  5. Blus de pan met de witte wijn, voeg het water toe, en roer al het aanbaksel los.
  6. Voeg de tomatenpuree toe en laat de saus inkoken tot de helft.
  7. Voeg de zelfgedroogde tomaatjes toe en de chillivlokken.
  8. Voeg de room toe en laat weer inkoken tot de helft.
  9. Serveer in een diep bord met daarop de fijngehakte basilicum en enkele bladerdeegstengels.

WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer