SCAMPI’S MET ZELF GEDROOGDE TOMAATJES, BASILICUM EN WITTE WIJN
Recept

Scampi’s met zelf gedroogde tomaatjes, basilicum en witte wijn

Dit heb je nodig 4 personen

  • 32 scampi’s
  • Olijfolie
  • Wat gemalen chilivlokken
  • Peper en zout
  • Zelfgedroogde tomaatjes
  • Verse basilicum
  • 250 ml witte wijn
  • 250 ml water
  • 300 ml room
  • 2 lepeltjes tomatenpuree
  • 1 vel bladerdeeg
SCAMPI’S MET ZELF GEDROOGDE TOMAATJES, BASILICUM EN WITTE WIJN

Bereiding Bladerdeegstengels

4 stappen

1 / 4

Ontrol het bladerdeeg en leg op een bakplaat.

2 / 4

Snij met een mesje lange smalle repen van het bladerdeeg en leg de repen wat uit elkaar.

3 / 4

Bestrooi rijkelijk met Provencaalse kruiden en wat chilivlokken.

4 / 4

Bak tussen twee bakplaten op 175° graden tot je goudbruine stengels hebt (zo’n 12 minuten).

Bereiding scampi

9 stappen

1 / 9

Verwijder de darmkanalen van je scampi en kruid ze goed met peper en zout.

2 / 9

Verwarm wat olie in de kleefpan.

3 / 9

Bak de scampi al roerbakkend aan tot ze rozig worden.

4 / 9

Haal de scampi uit de pan.

5 / 9

Blus de pan met de witte wijn, voeg het water toe, en roer al het aanbaksel los.

6 / 9

Voeg de tomatenpuree toe en laat de saus inkoken tot de helft.

7 / 9

Voeg de zelfgedroogde tomaatjes toe en de chillivlokken.

8 / 9

Voeg de room toe en laat weer inkoken tot de helft.

9 / 9

Serveer in een diep bord met daarop de fijngehakte basilicum en enkele bladerdeegstengels.

Laat het smaken.

Ik heb onlangs mijn recept voor zongedroogde tomaatjes gedeeld hier op Would Be Chef. En daar kwamen zoveel fijne reacties op. Terecht, want ze zijn echt superlekker. Ik gebruik ze zelf in allerlei toepassingen, en ook in dit zalige gerecht met scampi’s. Wees gerust, je kunt ze ook gewoon kopen in de supermarkt, maar dan kosten ze wellicht dat tikje meer.

Hoe dan ook: scampi’s lust bijna iedereen, en in dit gerecht met de lekkere bladerdeeg-stengels zijn ze echt een super voorgerecht, of een lekker rijk hoofdgerecht, eventueel met wat rijst of brood.

Bereiding Bladerdeegstengels

  1. Ontrol het bladerdeeg en leg op een bakplaat.
  2. Snij met een mesje lange smalle repen van het bladerdeeg en leg de repen wat uit elkaar.
  3. Bestrooi rijkelijk met Provencaalse kruiden en wat chilivlokken.
  4. Bak tussen twee bakplaten op 175° graden tot je goudbruine stengels hebt (zo’n 12 minuten).

Bereiding scampi

  1. Verwijder de darmkanalen van je scampi en kruid ze goed met peper en zout.
  2. Verwarm wat olie in de kleefpan.
  3. Bak de scampi al roerbakkend aan tot ze rozig worden.
  4. Haal de scampi uit de pan.
  5. Blus de pan met de witte wijn, voeg het water toe, en roer al het aanbaksel los.
  6. Voeg de tomatenpuree toe en laat de saus inkoken tot de helft.
  7. Voeg de zelfgedroogde tomaatjes toe en de chillivlokken.
  8. Voeg de room toe en laat weer inkoken tot de helft.
  9. Serveer in een diep bord met daarop de fijngehakte basilicum en enkele bladerdeegstengels.

WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer