SCHEERMESJES MET SINAASAPPEL
Recept

Scheermesjes met sinaasappel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 20 scheermesjes (mag uit blik)
  • zwarte peper
  • een scheut witte wijn
Voor de sinaasappelolie
  • 2 dl goede olijfolie
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes look
  • de zeste van een sinaasappel
  • wat takjes bieslook
SCHEERMESJES MET SINAASAPPEL

Bereiding

2 stappen

1 / 2

Maak eerst de sinaasappelolie. Plet twee teentjes look. Doe ze in een plastic knijpflesje samen met de takjes rozemarijn en de geraspte schil van een volledige sinaasappel, voeg een beetje zout en wat zwarte peper toe. Vul het flesje met de olijfolie. Je mag gerust wat schudden zodat de ingrediënten goed mengen. Het best maak je de olie één of twee dagen op voorhand. Het is geen werk, maar dan kunnen de smaken goed in de olie opgenomen worden.

2 / 2

Haal de scheermesjes uit het blik en laat ze uitlekken. Doe wat olijfolie in een hete pan, bak de scheermesjes een half minuutje en voeg een scheut witte wijn toe. Bak nog een klein minuutje verder. Opgelet, niet te lang, want dan worden ze rubberachtig.

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Serveer per persoon vijf scheermesjes in een kommetje

2 / 3

Doe er flink wat sinaasappelolie over

3 / 3

Afwerken met fijngesnipperde bieslook

Laat het smaken.

Eén van de lekkerste tapas die ik ooit at bij Bodega 1900 de jammer genoeg intussen gesloten pretentieloze tapasbar van Albert Adria in Barcelona, waren scheermesjes met een sausje van sinaasappels. Het gaf mij de inspiratie voor dit gerecht. Je kunt scheermesjes vers bij de visboer bestellen, maar ik gebruik altijd de beste die ik kan vinden in blik. In veel speciaalzaken zijn die te koop, en ik zag ze onlangs zelfs in de supermarkt in de rekken. Het is een heel makkelijk recept, maar de combinatie van zeevruchten, look, rozemarijn en sinaasappel is echt een onverwachte hit! Barcelona in je bord!

Bereiding

  1. Maak eerst de sinaasappelolie. Plet twee teentjes look. Doe ze in een plastic knijpflesje samen met de takjes rozemarijn en de geraspte schil van een volledige sinaasappel, voeg een beetje zout en wat zwarte peper toe. Vul het flesje met de olijfolie. Je mag gerust wat schudden zodat de ingrediënten goed mengen. Het best maak je de olie één of twee dagen op voorhand. Het is geen werk, maar dan kunnen de smaken goed in de olie opgenomen worden.
  2. Haal de scheermesjes uit het blik en laat ze uitlekken. Doe wat olijfolie in een hete pan, bak de scheermesjes een half minuutje en voeg een scheut witte wijn toe. Bak nog een klein minuutje verder. Opgelet, niet te lang, want dan worden ze rubberachtig.

Dresseren

  1. Serveer per persoon vijf scheermesjes in een kommetje
  2. Doe er flink wat sinaasappelolie over
  3. Afwerken met fijngesnipperde bieslook

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Sauvignon Blanc

Een frisdroge en hele zuivere witte Loirewijn uit het oogstjaar 2021. Deze Sauvignon Blanc is fruitig van smaak door de groene appel, pompelmoes en citrussorbet. Heeft een mooi droog slot met een vleugje krijt à la Pouilly-Fumé. Een licht witgouden kleur met een frisse groene reflex. 100% Sauvignon Blanc. 12% alc.

BESTEL HIER MIJN SAUVIGNON BLANC

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer