SCHEERMESJES MET SINAASAPPEL
Recept

Scheermesjes met sinaasappel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 20 scheermesjes (mag uit blik)
  • zwarte peper
  • een scheut witte wijn
Voor de sinaasappelolie
  • 2 dl goede olijfolie
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes look
  • de zeste van een sinaasappel
  • wat takjes bieslook
SCHEERMESJES MET SINAASAPPEL

Bereiding

2 stappen

1 / 2

Maak eerst de sinaasappelolie. Plet twee teentjes look. Doe ze in een plastic knijpflesje samen met de takjes rozemarijn en de geraspte schil van een volledige sinaasappel, voeg een beetje zout en wat zwarte peper toe. Vul het flesje met de olijfolie. Je mag gerust wat schudden zodat de ingrediënten goed mengen. Het best maak je de olie één of twee dagen op voorhand. Het is geen werk, maar dan kunnen de smaken goed in de olie opgenomen worden.

2 / 2

Haal de scheermesjes uit het blik en laat ze uitlekken. Doe wat olijfolie in een hete pan, bak de scheermesjes een half minuutje en voeg een scheut witte wijn toe. Bak nog een klein minuutje verder. Opgelet, niet te lang, want dan worden ze rubberachtig.

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Serveer per persoon vijf scheermesjes in een kommetje

2 / 3

Doe er flink wat sinaasappelolie over

3 / 3

Afwerken met fijngesnipperde bieslook

Laat het smaken.

Eén van de lekkerste tapas die ik ooit at bij Bodega 1900 de jammer genoeg intussen gesloten pretentieloze tapasbar van Albert Adria in Barcelona, waren scheermesjes met een sausje van sinaasappels. Het gaf mij de inspiratie voor dit gerecht. Je kunt scheermesjes vers bij de visboer bestellen, maar ik gebruik altijd de beste die ik kan vinden in blik. In veel speciaalzaken zijn die te koop, en ik zag ze onlangs zelfs in de supermarkt in de rekken. Het is een heel makkelijk recept, maar de combinatie van zeevruchten, look, rozemarijn en sinaasappel is echt een onverwachte hit! Barcelona in je bord!

Bereiding

  1. Maak eerst de sinaasappelolie. Plet twee teentjes look. Doe ze in een plastic knijpflesje samen met de takjes rozemarijn en de geraspte schil van een volledige sinaasappel, voeg een beetje zout en wat zwarte peper toe. Vul het flesje met de olijfolie. Je mag gerust wat schudden zodat de ingrediënten goed mengen. Het best maak je de olie één of twee dagen op voorhand. Het is geen werk, maar dan kunnen de smaken goed in de olie opgenomen worden.
  2. Haal de scheermesjes uit het blik en laat ze uitlekken. Doe wat olijfolie in een hete pan, bak de scheermesjes een half minuutje en voeg een scheut witte wijn toe. Bak nog een klein minuutje verder. Opgelet, niet te lang, want dan worden ze rubberachtig.

Dresseren

  1. Serveer per persoon vijf scheermesjes in een kommetje
  2. Doe er flink wat sinaasappelolie over
  3. Afwerken met fijngesnipperde bieslook

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Sauvignon Blanc

Een frisdroge en hele zuivere witte Loirewijn uit het oogstjaar 2021. Deze Sauvignon Blanc is fruitig van smaak door de groene appel, pompelmoes en citrussorbet. Heeft een mooi droog slot met een vleugje krijt à la Pouilly-Fumé. Een licht witgouden kleur met een frisse groene reflex. 100% Sauvignon Blanc. 12% alc.

BESTEL HIER MIJN SAUVIGNON BLANC

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer