Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon
Recept

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 sint-jakobsoesters
  • enkele el Japanse pruimensaus (een soort zoet-zoute vinaigrette, te verkrijgen bij de Aziatische supermarkt)
  • 8 aardbeien
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 gelatineblaadjes
  • noriblaadjes of norivlokken (Japans zeewier), fijngemalen
  • peper en zout
Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Leg per persoon twee sint-jakobsoesters even heel koud, in de diepvriezer of zo, dat snijdt makkelijker. Snijd ze in hele dunne plakjes carpaccio.

2 / 6

Beleg er een plat bordje mee in cirkelvorm. Druppel er wat Japanse pruimensaus over.

3 / 6

Snijd heerlijke zoete aardbeien in net zo’n plakjes als de sint-jakobsoesters en dresseer ze erover.

4 / 6

Maak nu de gelei van kippenbouillon: voeg de blaadjes geweekte gelatine toe aan heldere kippenbouillon die je lekker afgekruid hebt, stort die uit in een plat kommetje en zet dit in de koelkast.

5 / 6

Wanneer de gelei is opgesteven, snijd je er kleine kubusjes van, die je her en der op de aardbeien dresseert.

6 / 6

Strooi er vervolgens de nori over. Kruid alles met peper en zout.

Laat het smaken.

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer?

Dit gerecht is zo onwaarschijnlijk lekker, licht ook maar wel heel speciaal. Ik at het voor het eerst in Kyoto, bij een heel eigenzinnige drie sterrenchef die geen woord Engels sprak. We zaten te dineren aan de counter waarachter hij zelf heerlijke sashimi stond te snijden en al zijn gerechtjes met de precisie van een chirurg stond af te werken. Dit is een combinatie die me het meest bijgebleven is en die ontzettend licht is.

Bereiding

  1. Leg per persoon twee sint-jakobsoesters even heel koud, in de diepvriezer of zo, dat snijdt makkelijker. Snijd ze in hele dunne plakjes carpaccio.
  2. Beleg er een plat bordje mee in cirkelvorm. Druppel er wat Japanse pruimensaus over.
  3. Snijd heerlijke zoete aardbeien in net zo’n plakjes als de sint-jakobsoesters en dresseer ze erover.
  4. Maak nu de gelei van kippenbouillon: voeg de blaadjes geweekte gelatine toe aan heldere kippenbouillon die je lekker afgekruid hebt, stort die uit in een plat kommetje en zet dit in de koelkast.
  5. Wanneer de gelei is opgesteven, snijd je er kleine kubusjes van, die je her en der op de aardbeien dresseert.
  6. Strooi er vervolgens de nori over. Kruid alles met peper en zout.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer