Staartvis met tuinkruiden en gesmolten tomaat

Would Be Chef serveert je dagelijks de smakelijkste recepten en lekkerste restaurants waar je heen moet. Naast Svens eigen recepten delen we ook graag de culinaire creaties van andere Would Be Chefs. Deze week is onze Guest Would Be een duo: Peter & Thibo Vandommele!

Beiden zijn gebeten door de culinaire microbe. Papa Peter studeerde in 1987 af aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en runde enkele jaren een succesvolle traiteurszaak. Momenteel werkt hij in een woon- en interieurzaak. Zijn zoon Thibo erfde het culinaire gen en stapte in zijn voetsporen. Thibo studeert momenteel ook aan de hotelschool Ter Groene Poorte. Om hun passie te bundelen lanceerden ze hun eigen gastronomische blog 2belgianfoodies. Iedere vrije minuut die ze samen hebben gaan ze aan het koken, het bedenken van gerechtjes en het serveren aan vrienden en familie. Of zoals Peter het zelf zegt “Koken zonder druk, creatief in de keuken bezig zijn, de gezelligheid uit een kookpot…. het leven kan mooi zijn.”

In 1996 kreeg Peter de titel van Beste visbereider van Vlaanderen en kreeg hij een VLAM award voor een wel bijzonder origineel gerecht: staartvis met tuinkruiden en gesmolten tomaat.

Staartvis, zeeduivel, lotte of hozemond zijn de benamingen van deze veelzijdige, vastvlezige vis. Een plezier om er in de keuken mee aan de slag te gaan. Eenmaal de staart van het zwarte vel is ontdaan en het vlies taaie vlies die zich onder het vel bevind is verwijderd kun je zo aan de bereiding beginnen. In het midden van de vis zit een kraakbeen waarvan je de filets zo kan wegsnijden of je kan de vis bereiden met het kraakbeen er nog aan. “Toen we met onderstaand recept een culinaire award van VLAM kregen voor de beste visbereiding van Vlaanderen met staartvis, die toen vis van het jaar was, werden we bedolven onder de flessen wijn, kregen een snoepreisje, een radioreportage, etc. Kortom het gaf onze zaak toen een enorme boost en het streelde ons ego.”

Peter & Thibo koken vooral pure gerechten waar de smaken van de producten centraal staan. Al hun gerechten zijn niet zo moeilijk te maken. Ze hebben het staartvisgerecht ondertussen wel samen in een nieuw kleedje gestoken. Een échte signature dish van 2belgianfoodies!

Check zeker papa Peter zijn Instagrampagina voor nog meer inspirerende gerechten!

Bereiding

 1. Breng water aan de kook met wat zout en laat de kruiden gedurende 1 minuut koken.
 2. Laat de kruiden onmiddellijk schrikken in ijswater en laat ze daarna goed uitlekken.
 3. Snipper een ui fijn en laat dit zweten, zonder te kleuren, in wat olijfolie.
 4. Doe de kruiden, de 200 ml olijfolie en de uitjes in een blender en maal alles zeer fijn.
 5. Kruid af met peper en zout en enkele druppels citroen.
 6. Ontdoe de tomaten van hun vel (breng water aan de kook, doe de tomaten er 30 sec in en laat schrikken in ijswater). Snij ze nu in 4 stukken en verwijder de zaadjes.
 7. Snij ze nu in kleine blokjes. Snij een teentje knoflook zeer fijn en fruit aan in enkele lepels olijfolie. Doe nu de tomaatjes erbij en laat
  zachtjes sudderen.
 8. Kruid met peper en zout en wat cayennepeper.
 9. Bak de stukjes staartvis in wat olijfolie en een klontje boter, kruid af met peper en zout.
 10. Warm nu de kruidencoulis lichtjes op tot het lauw aanvoelt. Schik de staartvis in het midden van het bord, nappeer de coulis er rond en werk af met de gesmolten tomaatjes.
 11. Je kan het bord versieren met enkele bloemetjes en nog wat verse kruiden. Peter & Thibo serveren er tagliatelle bij maar ook rijst zou hier perfect bij gaan.

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!