SURPRISE EITJES

Soms kan een klein onnozel trucje voor een erg plezierig effect zorgen in de keuken. Dat is het geval met deze kwarteleitjes (waarvoor ik de inspiratie jaren geleden kreeg in een voortreffelijke sterrenrestaurant in Kopenhagen) die ik voor de lol surprise-eitjes heb genoemd, omdat ze er gewoon erg geestig uitzien door zo’n kleine huis- tuin en (letterlijk) keukentrucje.

Eigenlijk maak je gezonde fop-eitjes, want door het marineren geef je de indruk dat de gemarmerde schaal van de kwarteleitjes nog niet verwijderd is, en door de balsamico smaken de eitjes ook nog eens heel bijzonder, zoet-zuur naar gelang de kwaliteit van de gebruikte wijnazijn. Ideaal als aperitiefhapje dus.

Je kunt meer van dit soort leuke receptjes terugvinden in mijn eerste boek, dat hier ook te koop is.

 

Bereiding

  1. Kook de kwarteleitjes gaar, spoel ze onder koud water en haal de schil er af. (Nu, eerlijk gezegd: ik maak dit hapje vaak met reeds gekookte en geschilde kwarteleitjes die je zo in de supermarkt kunt kopen. Die zijn even lekker, en zo’n eitjes plukken is toch een gedoe.).
  2. Leg de eitjes in een kommetje en giet ze onder de balsamico-azijn. Dat hoeft niet het duurste spul te zijn, gewone balsamico will do.
  3. Laat de eitjes een paar uur marineren in de azijn. Ze gaan namelijk de donkere kleur ervan opnemen. Als je trouwens de eitjes niet helemaal onder zet, en af en toe ze eens opschudt, kun je zelfs een marmerachtige structuur krijgen.
  4. Het zure van de azijn geeft de eitjes een bijzondere smaak. Lekker! Maar ze zien er dus gewoon fantastisch uit.
  5. Serveer in een kommetje met tandenstokertje bij.