TOMATENTAARTJE MET KRAB EN KABELJAUW
Recept

Tomatentaartje met krab en kabeljauw

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een rol kruimeldeeg uit de supermarkt
  • Een blikje krab
  • Een kleine kabeljauwfilet (150 gram is voldoende)
  • 5 el verse kruidenkaas
  • Dragon
  • 2 lenteuitjes
  • Gekleurde kerstomaatjes.
  • Wat bloemsuiker
  • Een klein doosje zongedroogde tomaatjes
TOMATENTAARTJE MET KRAB EN KABELJAUW

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Halveer de kerstomaatjes, leg ze in een ovenschotel op de velkant. Bestrooi ze met peper, zout en wat bloemsuiker. Plaats ze een dik uurtje in een oven van 100 graden.

2 / 8

Stoom of pocheer je kabeljauw.

3 / 8

Prak de kabeljauw met de krab uit blik, en doe er de kruidenkaas bij.

4 / 8

Snipper de twee lente uitjes  en pluk de dragonblaadjes die je in stukjes snijdt. Meng alles onder de vis. Afkruiden met peper en zout naar smaak.

5 / 8

Pureer de zongedroogde tomaatjes, doe er een lepeltje van de kruiden kaas doorheen, en eventueel wat olijfolie.

6 / 8

Snij met een ring cirkels uit je kruimeldeeg, en leg ze in kleine taartvormpjes. Bak ze blind af (met bonen, rijst of speciale kiezels zodat het deeg niet rijzen kan) volgens de instructies op de verpakking.

7 / 8

Eens gebakken laat je de taartjes wat afkoelen. Vul onderaan met de tapenade van zongedroogde tomaten, daarop de krab- en vismengeling, en leg vervolgens de tomaatjes die lauw uit de oven komen op de vis.

8 / 8

Afwerken met wat goede olijfolie en enkele blaadjes dragon.

Laat het smaken.

Ik moet eerlijk bekennen: de inspiratie voor dit gerecht kreeg ik in het onwaarschijnlijk heerlijke restaurant Kadeau in Kopenhagen enkele maanden geleden. Ik heb er een soortgelijk gerecht gegeten en dacht: laat ik, nu de tomaatjes zo lekker zijn, er eens een eigen variant op maken. Want aangezien ik zondag hele goede vrienden op bezoek krijg die gewoon zijn om goed te tafelen, moet ik weer wat nieuwe mooie gerechten verzinnen. En deze heeft het menu alvast gehaald. Een ideaal voorgerechtje, maar niks moet je tegenhouden om gewoon een grotere taart te maken en die in stukken te snijden en zo te serveren. Want het is ook een ideaal receptje voor een lichte lunch!

Bereiding

  1. Halveer de kerstomaatjes, leg ze in een ovenschotel op de velkant. Bestrooi ze met peper, zout en wat bloemsuiker. Plaats ze een dik uurtje in een oven van 100 graden.
  2. Stoom of pocheer je kabeljauw.
  3. Prak de kabeljauw met de krab uit blik, en doe er de kruidenkaas bij.
  4. Snipper de twee lente uitjes  en pluk de dragonblaadjes die je in stukjes snijdt. Meng alles onder de vis. Afkruiden met peper en zout naar smaak.
  5. Pureer de zongedroogde tomaatjes, doe er een lepeltje van de kruiden kaas doorheen, en eventueel wat olijfolie.
  6. Snij met een ring cirkels uit je kruimeldeeg, en leg ze in kleine taartvormpjes. Bak ze blind af (met bonen, rijst of speciale kiezels zodat het deeg niet rijzen kan) volgens de instructies op de verpakking.
  7. Eens gebakken laat je de taartjes wat afkoelen. Vul onderaan met de tapenade van zongedroogde tomaten, daarop de krab- en vismengeling, en leg vervolgens de tomaatjes die lauw uit de oven komen op de vis.
  8. Afwerken met wat goede olijfolie en enkele blaadjes dragon.
TOMATENTAARTJE MET KRAB EN KABELJAUW

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer