TOMATENTAARTJE MET KRAB EN KABELJAUW

Ik moet eerlijk bekennen: de inspiratie voor dit gerecht kreeg ik in het onwaarschijnlijk heerlijke restaurant Kadeau in Kopenhagen enkele maanden geleden. Ik heb er een soortgelijk gerecht gegeten en dacht: laat ik, nu de tomaatjes zo lekker zijn, er eens een eigen variant op maken. Want aangezien ik zondag hele goede vrienden op bezoek krijg die gewoon zijn om goed te tafelen, moet ik weer wat nieuwe mooie gerechten verzinnen. En deze heeft het menu alvast gehaald. Een ideaal voorgerechtje, maar niks moet je tegenhouden om gewoon een grotere taart te maken en die in stukken te snijden en zo te serveren. Want het is ook een ideaal receptje voor een lichte lunch!

Bereiding

  1. Halveer de kerstomaatjes, leg ze in een ovenschotel op de velkant. Bestrooi ze met peper, zout en wat bloemsuiker. Plaats ze een dik uurtje in een oven van 100 graden.
  2. Stoom of pocheer je kabeljauw.
  3. Prak de kabeljauw met de krab uit blik, en doe er de kruidenkaas bij.
  4. Snipper de twee lente uitjes  en pluk de dragonblaadjes die je in stukjes snijdt. Meng alles onder de vis. Afkruiden met peper en zout naar smaak.
  5. Pureer de zongedroogde tomaatjes, doe er een lepeltje van de kruiden kaas doorheen, en eventueel wat olijfolie.
  6. Snij met een ring cirkels uit je kruimeldeeg, en leg ze in kleine taartvormpjes. Bak ze blind af (met bonen, rijst of speciale kiezels zodat het deeg niet rijzen kan) volgens de instructies op de verpakking.
  7. Eens gebakken laat je de taartjes wat afkoelen. Vul onderaan met de tapenade van zongedroogde tomaten, daarop de krab- en vismengeling, en leg vervolgens de tomaatjes die lauw uit de oven komen op de vis.
  8. Afwerken met wat goede olijfolie en enkele blaadjes dragon.