Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix

Je zult het me vaker horen vertellen op deze blog, maar bijna de helft van de nieuwe gerechten die ik bedenk zijn het resultaat van goede restjesverwerking. In mijn koelkast kijken en denken: OK, wat kan ik hier nu weer eens mee maken? Sommige combinaties zijn dan misschien wat spannender, andere evidenter, maar steeds opnieuw is er maar één ding belangrijk: is het lekker of niet? Met de groenten die ik vandaag nog over had ben ik aan de slag gegaan. Dit zuiderse gerecht is lekker pittig en eigenlijk nog gezond ook want het bestaat bijna volledig uit groenten, met wat gezonde vis

Bereiding

 1. Snij de krieltjes in twee en stoom of kook ze al dente (met de schil er nog aan)
 2. Snipper de ui en stoof aan in wat olijfolie, voeg cayennepeper en oregano toe.
 3. Snij de courgette in brunoise en bak even mee in de olie
 4. Snij de geroosterde en ontvelde puntpaprika in stukjes, net als de kersttomaatjes die je in vier snijdt en toevoegt in de pan.
 5. Voeg vervolgens de passata toe en wat tabasco naar smaak, en laat alles een tiental minuutjes inkoken op een matig vuur. Af en toe wel roeren.
 6. Wat peper en zout toevoegen.
 7. Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijnsteaks er aan één kant in. Bak die in de sissend hete olie in een pan tot de steak tot in het midden gebakken is. Snij in reepjes.
 8. Warm de octopus even op zoals op de verpakking staat. Vermoedelijk is dat één minuutje in de microgolfoven op gemiddelde stand.

Dresseren

 1. Leg alle groentjes in een grote schaal
 2. Schik er de tonijnreepjes en octopus over.
 3. Werk af met wat koriander en bieslook.
 4. Eventueel nog een scheutje olijfolie en een draai van de pepermolen