Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix
Recept

Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 courgette
  • Een grote ui
  • Twee grote geroosterde en ontvelde puntpaprika’s
  • Een handvol kerstomaatjes
  • Een handvol krieltjes
  • Een blikje of brikje goede passata di pomodore (gezeefde tomaten)
  • Gedroogde oregano, tabasco, peper, zout
  • Bieslook en koriander
  • 400 gram tonijnsteak
  • Voorverpakte octopus
 
Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snij de krieltjes in twee en stoom of kook ze al dente (met de schil er nog aan)

2 / 8

Snipper de ui en stoof aan in wat olijfolie, voeg cayennepeper en oregano toe.

3 / 8

Snij de courgette in brunoise en bak even mee in de olie

4 / 8

Snij de geroosterde en ontvelde puntpaprika in stukjes, net als de kersttomaatjes die je in vier snijdt en toevoegt in de pan.

5 / 8

Voeg vervolgens de passata toe en wat tabasco naar smaak, en laat alles een tiental minuutjes inkoken op een matig vuur. Af en toe wel roeren.

6 / 8

Wat peper en zout toevoegen.

7 / 8

Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijnsteaks er aan één kant in. Bak die in de sissend hete olie in een pan tot de steak tot in het midden gebakken is. Snij in reepjes.

8 / 8

Warm de octopus even op zoals op de verpakking staat. Vermoedelijk is dat één minuutje in de microgolfoven op gemiddelde stand.

Dresseren

4 stappen

1 / 4

Leg alle groentjes in een grote schaal

2 / 4

Schik er de tonijnreepjes en octopus over.

3 / 4

Werk af met wat koriander en bieslook.

4 / 4

Eventueel nog een scheutje olijfolie en een draai van de pepermolen

Laat het smaken.

Je zult het me vaker horen vertellen op deze blog, maar bijna de helft van de nieuwe gerechten die ik bedenk zijn het resultaat van goede restjesverwerking. In mijn koelkast kijken en denken: OK, wat kan ik hier nu weer eens mee maken? Sommige combinaties zijn dan misschien wat spannender, andere evidenter, maar steeds opnieuw is er maar één ding belangrijk: is het lekker of niet? Met de groenten die ik vandaag nog over had ben ik aan de slag gegaan. Dit zuiderse gerecht is lekker pittig en eigenlijk nog gezond ook want het bestaat bijna volledig uit groenten, met wat gezonde vis

Bereiding

  1. Snij de krieltjes in twee en stoom of kook ze al dente (met de schil er nog aan)
  2. Snipper de ui en stoof aan in wat olijfolie, voeg cayennepeper en oregano toe.
  3. Snij de courgette in brunoise en bak even mee in de olie
  4. Snij de geroosterde en ontvelde puntpaprika in stukjes, net als de kersttomaatjes die je in vier snijdt en toevoegt in de pan.
  5. Voeg vervolgens de passata toe en wat tabasco naar smaak, en laat alles een tiental minuutjes inkoken op een matig vuur. Af en toe wel roeren.
  6. Wat peper en zout toevoegen.
  7. Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijnsteaks er aan één kant in. Bak die in de sissend hete olie in een pan tot de steak tot in het midden gebakken is. Snij in reepjes.
  8. Warm de octopus even op zoals op de verpakking staat. Vermoedelijk is dat één minuutje in de microgolfoven op gemiddelde stand.

Dresseren

  1. Leg alle groentjes in een grote schaal
  2. Schik er de tonijnreepjes en octopus over.
  3. Werk af met wat koriander en bieslook.
  4. Eventueel nog een scheutje olijfolie en een draai van de pepermolen

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS VERDEJO

Opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

BESTEL HIER MIJN RUEDA VERDEJO

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer