Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix
Recept

Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 courgette
  • Een grote ui
  • Twee grote geroosterde en ontvelde puntpaprika’s
  • Een handvol kerstomaatjes
  • Een handvol krieltjes
  • Een blikje of brikje goede passata di pomodore (gezeefde tomaten)
  • Gedroogde oregano, tabasco, peper, zout
  • Bieslook en koriander
  • 400 gram tonijnsteak
  • Voorverpakte octopus
 
Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snij de krieltjes in twee en stoom of kook ze al dente (met de schil er nog aan)

2 / 8

Snipper de ui en stoof aan in wat olijfolie, voeg cayennepeper en oregano toe.

3 / 8

Snij de courgette in brunoise en bak even mee in de olie

4 / 8

Snij de geroosterde en ontvelde puntpaprika in stukjes, net als de kersttomaatjes die je in vier snijdt en toevoegt in de pan.

5 / 8

Voeg vervolgens de passata toe en wat tabasco naar smaak, en laat alles een tiental minuutjes inkoken op een matig vuur. Af en toe wel roeren.

6 / 8

Wat peper en zout toevoegen.

7 / 8

Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijnsteaks er aan één kant in. Bak die in de sissend hete olie in een pan tot de steak tot in het midden gebakken is. Snij in reepjes.

8 / 8

Warm de octopus even op zoals op de verpakking staat. Vermoedelijk is dat één minuutje in de microgolfoven op gemiddelde stand.

Dresseren

4 stappen

1 / 4

Leg alle groentjes in een grote schaal

2 / 4

Schik er de tonijnreepjes en octopus over.

3 / 4

Werk af met wat koriander en bieslook.

4 / 4

Eventueel nog een scheutje olijfolie en een draai van de pepermolen

Laat het smaken.

Je zult het me vaker horen vertellen op deze blog, maar bijna de helft van de nieuwe gerechten die ik bedenk zijn het resultaat van goede restjesverwerking. In mijn koelkast kijken en denken: OK, wat kan ik hier nu weer eens mee maken? Sommige combinaties zijn dan misschien wat spannender, andere evidenter, maar steeds opnieuw is er maar één ding belangrijk: is het lekker of niet? Met de groenten die ik vandaag nog over had ben ik aan de slag gegaan. Dit zuiderse gerecht is lekker pittig en eigenlijk nog gezond ook want het bestaat bijna volledig uit groenten, met wat gezonde vis

Bereiding

  1. Snij de krieltjes in twee en stoom of kook ze al dente (met de schil er nog aan)
  2. Snipper de ui en stoof aan in wat olijfolie, voeg cayennepeper en oregano toe.
  3. Snij de courgette in brunoise en bak even mee in de olie
  4. Snij de geroosterde en ontvelde puntpaprika in stukjes, net als de kersttomaatjes die je in vier snijdt en toevoegt in de pan.
  5. Voeg vervolgens de passata toe en wat tabasco naar smaak, en laat alles een tiental minuutjes inkoken op een matig vuur. Af en toe wel roeren.
  6. Wat peper en zout toevoegen.
  7. Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijnsteaks er aan één kant in. Bak die in de sissend hete olie in een pan tot de steak tot in het midden gebakken is. Snij in reepjes.
  8. Warm de octopus even op zoals op de verpakking staat. Vermoedelijk is dat één minuutje in de microgolfoven op gemiddelde stand.

Dresseren

  1. Leg alle groentjes in een grote schaal
  2. Schik er de tonijnreepjes en octopus over.
  3. Werk af met wat koriander en bieslook.
  4. Eventueel nog een scheutje olijfolie en een draai van de pepermolen

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS VERDEJO

Opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

BESTEL HIER MIJN RUEDA VERDEJO

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer