Het is bijna zo ver: bijna kerst, bijna nieuwjaar. Misschien sta je zelf wel in de keuken, en zoek je nog een chic en erg lekker hoofdgerecht. Wel hier is het! Elke week maken we op deze blog plaats voor een Guest Would Be Chef en deze week is dat Peter Haerens! En hij heeft een topgerecht bedacht voor met kerstmis!
Peter is een durver in de keuken en geniet ongelooflijk van de ouderwetse Franse keuken. Hij deelt met plezier zijn Homard Thermidor. Een gerecht wat uit zijn allereerste kookboek kwam die hij ooit cadeau kreeg. Meer dan 30 jaar serveert hij de kreeft voor de verjaardag van z’n beste vriend. Iedereen is er dol op! Opgelet het recept schrikt je misschien af en levert je een gigantische berg afwas op … maar is het kokerellen meer dan waard!
Of zoals Peter het zelf zegt “In dit gerecht smaak je reminiscentie aan de oude Franse keuken, maar toch kan je het maken op een wijze dat het allesbehalve gedemodeerd smaakt. Homard Thermidor evolueerde in mijn keuken van een klassieker in de oude Franse stijl tot een veel lichter gerecht waar de smaak van de kreeft absoluut niet ondergesneeuwd raakt door de toch nogal woeste saus.” Omwille van het complexe recept zie je het trouwens steeds minder vaak verschijnen in zelfs kreeftenrestaurants. De eerste maal dat Peter het bereidde was voor 7 personen en werkte hij er met 2 mensen meer dan 5 uur aan. Ondertussen heeft hij het onder de knie en krijgt hij het voor 4 personen klaar in anderhalfuur.
Serveertip: dien op met stokbrood. Voor wijn kies je volgens Peter best voor een rode, lichte Haute Médoc. Wil je absoluut witte wijn, ga dan voor een stevige minerale Bourgogne of Loire wijn.
Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!
Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer
Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer