Het is bijna zo ver: bijna kerst, bijna nieuwjaar. Misschien sta je zelf wel in de keuken, en zoek je nog een chic en erg lekker hoofdgerecht. Wel hier is het! Elke week maken we op deze blog plaats voor een Guest Would Be Chef en deze week is dat Peter Haerens! En hij heeft een topgerecht bedacht voor met kerstmis!
Peter is een durver in de keuken en geniet ongelooflijk van de ouderwetse Franse keuken. Hij deelt met plezier zijn Homard Thermidor. Een gerecht wat uit zijn allereerste kookboek kwam die hij ooit cadeau kreeg. Meer dan 30 jaar serveert hij de kreeft voor de verjaardag van z’n beste vriend. Iedereen is er dol op! Opgelet het recept schrikt je misschien af en levert je een gigantische berg afwas op … maar is het kokerellen meer dan waard!
Of zoals Peter het zelf zegt “In dit gerecht smaak je reminiscentie aan de oude Franse keuken, maar toch kan je het maken op een wijze dat het allesbehalve gedemodeerd smaakt. Homard Thermidor evolueerde in mijn keuken van een klassieker in de oude Franse stijl tot een veel lichter gerecht waar de smaak van de kreeft absoluut niet ondergesneeuwd raakt door de toch nogal woeste saus.” Omwille van het complexe recept zie je het trouwens steeds minder vaak verschijnen in zelfs kreeftenrestaurants. De eerste maal dat Peter het bereidde was voor 7 personen en werkte hij er met 2 mensen meer dan 5 uur aan. Ondertussen heeft hij het onder de knie en krijgt hij het voor 4 personen klaar in anderhalfuur.
Serveertip: dien op met stokbrood. Voor wijn kies je volgens Peter best voor een rode, lichte Haute Médoc. Wil je absoluut witte wijn, ga dan voor een stevige minerale Bourgogne of Loire wijn.
Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer
Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer
Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer