Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab

Is worstenbrood niet het ultieme hapje voor wie van comfort-food houdt? Worstenbroodjes zijn eigenlijk super makkelijk klaar te maken als je start met kant-en-klaar bladerdeeg. Voor de gelegenheid heb ik eens een heerlijke licht Oosterse vulling bedacht voor de worstenbroodjes. De geraspte wortel en de zoete aardappel smaken met de ras-el-hanout en de dadel heerlijk bij de merguez in het knapperige bladerdeeg.

Je kunt de worstenbroodjes natuurlijk groot maken, als je ze als lunch wil eten of zelfs als avondmaal, maar ik vind ze persoonlijk nog zoveel leuker als je voor kleinere exemplaren gaat. Die zijn zo lekker als aperitief-hapje! Smaakbommetjes zijn het, die jong en oud zullen kunnen appreciëren.

Bladerdeeg bereiden we traditioneel in een voorverwarmde oven en smeren we in met wat eigeel om ze een mooi kleurtje te geven. Maar dat hoef ik zelf in mijn combi-stoomoven niet te doen. Ik ben zoals je weet grote fan van het Zwitserse topmerk V-ZUG. En brood maar ook broodjes en bladerdeeg-gebakjes, tover ik met het programma Profi-bakken zonder enig probleem uit de oven en het smaakt altijd net zoals bij de bakker!

Het programma helpt namelijk om het deeg te laten rijzen en schept het ideale klimaat om een zo luchtig mogelijk bakresultaat te krijgen met een mooi, goudkleurig korstje. Bladerdeeg, en dus ook deze heerlijke worstenbroodjes, krijgt een glanzend korstje zonder dat je het vooraf met ei hoeft in te strijken. Echt zalig!

Bereiding

  1. Stoof de fijngesnipperde sjalot met de look en de ras-el-hanout een 6-tal minuten.
  2. Voeg de geraspte wortel en zoete aardeppel toe, samen met de fijngehakte dadels, wat citroen, de groentebouillon en het citroensap.
  3. Een tiental minuten laten koken of tot al het vocht verdampt is.
  4. Laat volledig afkoelen in de frigo.
  5. Bak de merguez krokant in de pan in enkele minuten, laat afkoelen.
  6. Plooi je bladerdeeg open.
  7. Snij in repen.
  8. Beleg met de groentenmengeling en met de merguezworstjes.
  9. Profi-bakken bladerdeeg 200°C 25 minuten.