Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Recept

Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 vel bladerdeeg
  • 4 merguezworstjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje look
  • 1 geraspte wortel
  • Een halve zoete aardappel geraspt
  • 6 dadels, zonder pit, fijngehakt
  • 80 ml groentenbouillon
  • Het sap van een halve citroen
  • Een snufje ras-el-hanout
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Stoof de fijngesnipperde sjalot met de look en de ras-el-hanout een 6-tal minuten.

2 / 9

Voeg de geraspte wortel en zoete aardeppel toe, samen met de fijngehakte dadels, wat citroen, de groentebouillon en het citroensap.

3 / 9

Een tiental minuten laten koken of tot al het vocht verdampt is.

4 / 9

Laat volledig afkoelen in de frigo.

5 / 9

Bak de merguez krokant in de pan in enkele minuten, laat afkoelen.

6 / 9

Plooi je bladerdeeg open.

7 / 9

Snij in repen.

8 / 9

Beleg met de groentenmengeling en met de merguezworstjes.

9 / 9

Profi-bakken bladerdeeg 200°C 25 minuten.

Laat het smaken.

Is worstenbrood niet het ultieme hapje voor wie van comfort-food houdt? Worstenbroodjes zijn eigenlijk super makkelijk klaar te maken als je start met kant-en-klaar bladerdeeg. Voor de gelegenheid heb ik eens een heerlijke licht Oosterse vulling bedacht voor de worstenbroodjes. De geraspte wortel en de zoete aardappel smaken met de ras-el-hanout en de dadel heerlijk bij de merguez in het knapperige bladerdeeg.

Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab

Je kunt de worstenbroodjes natuurlijk groot maken, als je ze als lunch wil eten of zelfs als avondmaal, maar ik vind ze persoonlijk nog zoveel leuker als je voor kleinere exemplaren gaat. Die zijn zo lekker als aperitief-hapje! Smaakbommetjes zijn het, die jong en oud zullen kunnen appreciëren.

Bladerdeeg bereiden we traditioneel in een voorverwarmde oven en smeren we in met wat eigeel om ze een mooi kleurtje te geven. Maar dat hoef ik zelf in mijn combi-stoomoven niet te doen. Ik ben zoals je weet grote fan van het Zwitserse topmerk V-ZUG. En brood maar ook broodjes en bladerdeeg-gebakjes, tover ik met het programma Profi-bakken zonder enig probleem uit de oven en het smaakt altijd net zoals bij de bakker!

Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab

Het programma helpt namelijk om het deeg te laten rijzen en schept het ideale klimaat om een zo luchtig mogelijk bakresultaat te krijgen met een mooi, goudkleurig korstje. Bladerdeeg, en dus ook deze heerlijke worstenbroodjes, krijgt een glanzend korstje zonder dat je het vooraf met ei hoeft in te strijken. Echt zalig!

Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab
Worstenbroodje met merguez en oosterse vulling #collab

Bereiding

  1. Stoof de fijngesnipperde sjalot met de look en de ras-el-hanout een 6-tal minuten.
  2. Voeg de geraspte wortel en zoete aardeppel toe, samen met de fijngehakte dadels, wat citroen, de groentebouillon en het citroensap.
  3. Een tiental minuten laten koken of tot al het vocht verdampt is.
  4. Laat volledig afkoelen in de frigo.
  5. Bak de merguez krokant in de pan in enkele minuten, laat afkoelen.
  6. Plooi je bladerdeeg open.
  7. Snij in repen.
  8. Beleg met de groentenmengeling en met de merguezworstjes.
  9. Profi-bakken bladerdeeg 200°C 25 minuten.

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).

Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer