Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan
Recept

Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 5 a 5 Belgische peren
  • 1 citroen
  • 1 teentje gember
  • Chilivlokken (optioneel)
  • Peper en zout
  • 1 el honing
  • 400 gram seitan
  • 150 gram gemalen kaas
  • Wat paneermeel
  • Een klontje boter
Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de zoete aardappelen. Snij ze in kleine blokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en plaats een goede twintig minuutjes in een oven van 180 graden.

2 / 8

Haal de zoete aardappel na twintig minuten uit de oven en en pureer ze met een stamper. Er mag gerust nog wat structuur inzitten.

3 / 8

Snij vijf à zes peren in blokjes. Doe ze in een bodempje water in een pan. Voeg er de zeste van een citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Rasp er een kleine pink gember bij. Voeg ook 1 el honing toe. Werk naar smaak af met wat chilivlokken (op extra peper). Breng aan de kook onder deksel tot de peer zacht is.

4 / 8

Pureer de peren tot een perenmoes;

5 / 8

Leg onderin een ovenschotel een laagje puree van zoete aardappel. Doe daar de perenmoes boven.

6 / 8

Werk af met een laagje van de seitan, die je eventueel nog wat extra kunt kruiden met peper en zout.

7 / 8

Leg bovenaan de schotel een laagje gemalen kaas. Ik ga zelg altijd voor lightkaas. Ik doe er nog een klein beetje paneermeel over, en een paar krulletjes boter.

8 / 8

Zet de schotel tien minuutjes in een oven van 180 graden, en eventueel op het einde nog even onder de grill zodat het korstje een mooi kleurtje krijgt.

Laat het smaken.

Hete Duivel is een gekende en zeer populaire ovenschotel waarmee je ook bij kinderen erg scoort. De combinatie van aardappelpuree, appelmoes en gehakt, met een krokant kaaskorstje is gewoon een heerlijk wintergerecht. Het was dan ook één van de populairste recepten uit “De Happy Cooker” het immens populaire kookboek dat wijlen Dre Steemans, beter bekend als Felice, uitbracht in samenwerking met de toen populaire radiozender Donna. Je kunt het recept van Felice hier nog eens opnieuw bekijken.

Voor de gelegenheid heb ik een compleet nieuwe versie van deze klassieker gemaakt, deze keer een vegetarische, met zoete aardappel, Belgische peren, en seitan (een plantaardige vervanger voor gehakt). En als je deze ovenschotel niet met echte kaas gratineert (al is dat natuurlijk  wel ontzettend lekker) is dit gerecht zelfs vegan. Maakt allemaal niet uit, het is gewoon echt lekker, niet ongezond ook en origineel. Wij hebben er in elk geval ontzettend van genoten.

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen. Snij ze in kleine blokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en plaats een goede twintig minuutjes in een oven van 180 graden.
  2. Haal de zoete aardappel na twintig minuten uit de oven en en pureer ze met een stamper. Er mag gerust nog wat structuur inzitten.
  3. Snij vijf à zes peren in blokjes. Doe ze in een bodempje water in een pan. Voeg er de zeste van een citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Rasp er een kleine pink gember bij. Voeg ook 1 el honing toe. Werk naar smaak af met wat chilivlokken (op extra peper). Breng aan de kook onder deksel tot de peer zacht is.
  4. Pureer de peren tot een perenmoes;
  5. Leg onderin een ovenschotel een laagje puree van zoete aardappel. Doe daar de perenmoes boven.
  6. Werk af met een laagje van de seitan, die je eventueel nog wat extra kunt kruiden met peper en zout.
  7. Leg bovenaan de schotel een laagje gemalen kaas. Ik ga zelg altijd voor lightkaas. Ik doe er nog een klein beetje paneermeel over, en een paar krulletjes boter.
  8. Zet de schotel tien minuutjes in een oven van 180 graden, en eventueel op het einde nog even onder de grill zodat het korstje een mooi kleurtje krijgt.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer