Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan
Recept

Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 5 a 5 Belgische peren
  • 1 citroen
  • 1 teentje gember
  • Chilivlokken (optioneel)
  • Peper en zout
  • 1 el honing
  • 400 gram seitan
  • 150 gram gemalen kaas
  • Wat paneermeel
  • Een klontje boter
Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de zoete aardappelen. Snij ze in kleine blokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en plaats een goede twintig minuutjes in een oven van 180 graden.

2 / 8

Haal de zoete aardappel na twintig minuten uit de oven en en pureer ze met een stamper. Er mag gerust nog wat structuur inzitten.

3 / 8

Snij vijf à zes peren in blokjes. Doe ze in een bodempje water in een pan. Voeg er de zeste van een citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Rasp er een kleine pink gember bij. Voeg ook 1 el honing toe. Werk naar smaak af met wat chilivlokken (op extra peper). Breng aan de kook onder deksel tot de peer zacht is.

4 / 8

Pureer de peren tot een perenmoes;

5 / 8

Leg onderin een ovenschotel een laagje puree van zoete aardappel. Doe daar de perenmoes boven.

6 / 8

Werk af met een laagje van de seitan, die je eventueel nog wat extra kunt kruiden met peper en zout.

7 / 8

Leg bovenaan de schotel een laagje gemalen kaas. Ik ga zelg altijd voor lightkaas. Ik doe er nog een klein beetje paneermeel over, en een paar krulletjes boter.

8 / 8

Zet de schotel tien minuutjes in een oven van 180 graden, en eventueel op het einde nog even onder de grill zodat het korstje een mooi kleurtje krijgt.

Laat het smaken.

Hete Duivel is een gekende en zeer populaire ovenschotel waarmee je ook bij kinderen erg scoort. De combinatie van aardappelpuree, appelmoes en gehakt, met een krokant kaaskorstje is gewoon een heerlijk wintergerecht. Het was dan ook één van de populairste recepten uit “De Happy Cooker” het immens populaire kookboek dat wijlen Dre Steemans, beter bekend als Felice, uitbracht in samenwerking met de toen populaire radiozender Donna. Je kunt het recept van Felice hier nog eens opnieuw bekijken.

Voor de gelegenheid heb ik een compleet nieuwe versie van deze klassieker gemaakt, deze keer een vegetarische, met zoete aardappel, Belgische peren, en seitan (een plantaardige vervanger voor gehakt). En als je deze ovenschotel niet met echte kaas gratineert (al is dat natuurlijk  wel ontzettend lekker) is dit gerecht zelfs vegan. Maakt allemaal niet uit, het is gewoon echt lekker, niet ongezond ook en origineel. Wij hebben er in elk geval ontzettend van genoten.

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen. Snij ze in kleine blokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en plaats een goede twintig minuutjes in een oven van 180 graden.
  2. Haal de zoete aardappel na twintig minuten uit de oven en en pureer ze met een stamper. Er mag gerust nog wat structuur inzitten.
  3. Snij vijf à zes peren in blokjes. Doe ze in een bodempje water in een pan. Voeg er de zeste van een citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Rasp er een kleine pink gember bij. Voeg ook 1 el honing toe. Werk naar smaak af met wat chilivlokken (op extra peper). Breng aan de kook onder deksel tot de peer zacht is.
  4. Pureer de peren tot een perenmoes;
  5. Leg onderin een ovenschotel een laagje puree van zoete aardappel. Doe daar de perenmoes boven.
  6. Werk af met een laagje van de seitan, die je eventueel nog wat extra kunt kruiden met peper en zout.
  7. Leg bovenaan de schotel een laagje gemalen kaas. Ik ga zelg altijd voor lightkaas. Ik doe er nog een klein beetje paneermeel over, en een paar krulletjes boter.
  8. Zet de schotel tien minuutjes in een oven van 180 graden, en eventueel op het einde nog even onder de grill zodat het korstje een mooi kleurtje krijgt.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer