Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Hete Duivel is een gekende en zeer populaire ovenschotel waarmee je ook bij kinderen erg scoort. De combinatie van aardappelpuree, appelmoes en gehakt, met een krokant kaaskorstje is gewoon een heerlijk wintergerecht. Het was dan ook één van de populairste recepten uit “De Happy Cooker” het immens populaire kookboek dat wijlen Dre Steemans, beter bekend als Felice, uitbracht in samenwerking met de toen populaire radiozender Donna. Je kunt het recept van Felice hier nog eens opnieuw bekijken.

Voor de gelegenheid heb ik een compleet nieuwe versie van deze klassieker gemaakt, deze keer een vegetarische, met zoete aardappel, Belgische peren, en seitan (een plantaardige vervanger voor gehakt). En als je deze ovenschotel niet met echte kaas gratineert (al is dat natuurlijk  wel ontzettend lekker) is dit gerecht zelfs vegan. Maakt allemaal niet uit, het is gewoon echt lekker, niet ongezond ook en origineel. Wij hebben er in elk geval ontzettend van genoten.

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen. Snij ze in kleine blokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en plaats een goede twintig minuutjes in een oven van 180 graden.
  2. Haal de zoete aardappel na twintig minuten uit de oven en en pureer ze met een stamper. Er mag gerust nog wat structuur inzitten.
  3. Snij vijf à zes peren in blokjes. Doe ze in een bodempje water in een pan. Voeg er de zeste van een citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Rasp er een kleine pink gember bij. Voeg ook 1 el honing toe. Werk naar smaak af met wat chilivlokken (op extra peper). Breng aan de kook onder deksel tot de peer zacht is.
  4. Pureer de peren tot een perenmoes;
  5. Leg onderin een ovenschotel een laagje puree van zoete aardappel. Doe daar de perenmoes boven.
  6. Werk af met een laagje van de seitan, die je eventueel nog wat extra kunt kruiden met peper en zout.
  7. Leg bovenaan de schotel een laagje gemalen kaas. Ik ga zelg altijd voor lightkaas. Ik doe er nog een klein beetje paneermeel over, en een paar krulletjes boter.
  8. Zet de schotel tien minuutjes in een oven van 180 graden, en eventueel op het einde nog even onder de grill zodat het korstje een mooi kleurtje krijgt.