Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan
Recept

Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Dit heb je nodig 4 personen

 • 2 grote zoete aardappelen
 • 5 a 5 Belgische peren
 • 1 citroen
 • 1 teentje gember
 • Chilivlokken (optioneel)
 • Peper en zout
 • 1 el honing
 • 400 gram seitan
 • 150 gram gemalen kaas
 • Wat paneermeel
 • Een klontje boter
Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de zoete aardappelen. Snij ze in kleine blokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en plaats een goede twintig minuutjes in een oven van 180 graden.

2 / 8

Haal de zoete aardappel na twintig minuten uit de oven en en pureer ze met een stamper. Er mag gerust nog wat structuur inzitten.

3 / 8

Snij vijf à zes peren in blokjes. Doe ze in een bodempje water in een pan. Voeg er de zeste van een citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Rasp er een kleine pink gember bij. Voeg ook 1 el honing toe. Werk naar smaak af met wat chilivlokken (op extra peper). Breng aan de kook onder deksel tot de peer zacht is.

4 / 8

Pureer de peren tot een perenmoes;

5 / 8

Leg onderin een ovenschotel een laagje puree van zoete aardappel. Doe daar de perenmoes boven.

6 / 8

Werk af met een laagje van de seitan, die je eventueel nog wat extra kunt kruiden met peper en zout.

7 / 8

Leg bovenaan de schotel een laagje gemalen kaas. Ik ga zelg altijd voor lightkaas. Ik doe er nog een klein beetje paneermeel over, en een paar krulletjes boter.

8 / 8

Zet de schotel tien minuutjes in een oven van 180 graden, en eventueel op het einde nog even onder de grill zodat het korstje een mooi kleurtje krijgt.

Laat het smaken.

Hete Duivel is een gekende en zeer populaire ovenschotel waarmee je ook bij kinderen erg scoort. De combinatie van aardappelpuree, appelmoes en gehakt, met een krokant kaaskorstje is gewoon een heerlijk wintergerecht. Het was dan ook één van de populairste recepten uit “De Happy Cooker” het immens populaire kookboek dat wijlen Dre Steemans, beter bekend als Felice, uitbracht in samenwerking met de toen populaire radiozender Donna. Je kunt het recept van Felice hier nog eens opnieuw bekijken.

Voor de gelegenheid heb ik een compleet nieuwe versie van deze klassieker gemaakt, deze keer een vegetarische, met zoete aardappel, Belgische peren, en seitan (een plantaardige vervanger voor gehakt). En als je deze ovenschotel niet met echte kaas gratineert (al is dat natuurlijk  wel ontzettend lekker) is dit gerecht zelfs vegan. Maakt allemaal niet uit, het is gewoon echt lekker, niet ongezond ook en origineel. Wij hebben er in elk geval ontzettend van genoten.

Bereiding

 1. Schil de zoete aardappelen. Snij ze in kleine blokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en plaats een goede twintig minuutjes in een oven van 180 graden.
 2. Haal de zoete aardappel na twintig minuten uit de oven en en pureer ze met een stamper. Er mag gerust nog wat structuur inzitten.
 3. Snij vijf à zes peren in blokjes. Doe ze in een bodempje water in een pan. Voeg er de zeste van een citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Rasp er een kleine pink gember bij. Voeg ook 1 el honing toe. Werk naar smaak af met wat chilivlokken (op extra peper). Breng aan de kook onder deksel tot de peer zacht is.
 4. Pureer de peren tot een perenmoes;
 5. Leg onderin een ovenschotel een laagje puree van zoete aardappel. Doe daar de perenmoes boven.
 6. Werk af met een laagje van de seitan, die je eventueel nog wat extra kunt kruiden met peper en zout.
 7. Leg bovenaan de schotel een laagje gemalen kaas. Ik ga zelg altijd voor lightkaas. Ik doe er nog een klein beetje paneermeel over, en een paar krulletjes boter.
 8. Zet de schotel tien minuutjes in een oven van 180 graden, en eventueel op het einde nog even onder de grill zodat het korstje een mooi kleurtje krijgt.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer