Witte pens met courgettini en krielaardappeltjes
Recept

Witte pens met courgettini en krielaardappeltjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 courgettes
  • 4 witte pensen
  • 2 lenteuitjes
  • 2 a 3 el graanmosterd (naar smaak)
  • 200 ml kookroom (dat mag gewone of lichte sojaroom zijn, maar ga wel voor de culinaire versie, die zal lekker binden)
  • peper en zout
  • verse peterselie of bieslook
  • gefrituurde uitjes (kun je kant- en klaar kopen)
  • gebakken krieltjes
Witte pens met courgettini en krielaardappeltjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Ke kunt de courgettini in de supermarkt kant en klaar kopen. Maar als je een mandoline hebt zijn ze ook heel snel zelf te maken.

2 / 10

Spoel de courgettes kort. De uiteinden verwijder je en met de mandoline snij je dan zelf lange dunne “pastaslierten”

3 / 10

Snipper de lente ui, en stoof die wat aan in wat olie in de wok of een grote pan.

4 / 10

Snij de pensen in schijfjes van anderhalve centimeter.

5 / 10

Bak die rustig mee met de lenteui.

6 / 10

Voeg de graanmosterd toe, en de (soja-) room en roer om en om.

7 / 10

Laat de saus met de witte pens op een rustig vuur verder stoven.

8 / 10

Voeg na enkele minuten de courgettini toe, en laat die ook wat garen in de mosterdsaus.

9 / 10

Je kunt naar smaak nog wat bijkruiden en afwerken met verse peterselie of fijngesnipperde bieslook.

10 / 10

Serveer er gebakken kireltjes bij, en werk af met wat kant en klare gefrituurde ui voor de crispy bite.

Laat het smaken.

Courgettini is de laatste jaren een populair alternatief voor pasta geworden. Je kun ze kort bakken, wokken, of koken, je doet er een lekkere tomaten- of andere saus bij, al dan niet met wat kippengehakt, tonijn uit blik, of stukjes verse vis, en je hebt een soort van pastagerecht.

Maar je kunt de courgettini ook gewoon gebruiken als groente, zoals in dit pure comfort food gerecht. Ik maak ze klaar met wat lichte room en heerlijke witte pens, en ik serveer er gebakken krieltjes bij. En om het helemaal af te maken ook nog eens wat gefrituurde uitjes. Echt een zalig gerecht voor winterse dagen.

Bereiding

  1. Ke kunt de courgettini in de supermarkt kant en klaar kopen. Maar als je een mandoline hebt zijn ze ook heel snel zelf te maken.
  2. Spoel de courgettes kort. De uiteinden verwijder je en met de mandoline snij je dan zelf lange dunne “pastaslierten”
  3. Snipper de lente ui, en stoof die wat aan in wat olie in de wok of een grote pan.
  4. Snij de pensen in schijfjes van anderhalve centimeter.
  5. Bak die rustig mee met de lenteui.
  6. Voeg de graanmosterd toe, en de (soja-) room en roer om en om.
  7. Laat de saus met de witte pens op een rustig vuur verder stoven.
  8. Voeg na enkele minuten de courgettini toe, en laat die ook wat garen in de mosterdsaus.
  9. Je kunt naar smaak nog wat bijkruiden en afwerken met verse peterselie of fijngesnipperde bieslook.
  10. Serveer er gebakken kireltjes bij, en werk af met wat kant en klare gefrituurde ui voor de crispy bite.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer