Witte pens met courgettini en krielaardappeltjes
Recept

Witte pens met courgettini en krielaardappeltjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 courgettes
  • 4 witte pensen
  • 2 lenteuitjes
  • 2 a 3 el graanmosterd (naar smaak)
  • 200 ml kookroom (dat mag gewone of lichte sojaroom zijn, maar ga wel voor de culinaire versie, die zal lekker binden)
  • peper en zout
  • verse peterselie of bieslook
  • gefrituurde uitjes (kun je kant- en klaar kopen)
  • gebakken krieltjes
Witte pens met courgettini en krielaardappeltjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Ke kunt de courgettini in de supermarkt kant en klaar kopen. Maar als je een mandoline hebt zijn ze ook heel snel zelf te maken.

2 / 10

Spoel de courgettes kort. De uiteinden verwijder je en met de mandoline snij je dan zelf lange dunne “pastaslierten”

3 / 10

Snipper de lente ui, en stoof die wat aan in wat olie in de wok of een grote pan.

4 / 10

Snij de pensen in schijfjes van anderhalve centimeter.

5 / 10

Bak die rustig mee met de lenteui.

6 / 10

Voeg de graanmosterd toe, en de (soja-) room en roer om en om.

7 / 10

Laat de saus met de witte pens op een rustig vuur verder stoven.

8 / 10

Voeg na enkele minuten de courgettini toe, en laat die ook wat garen in de mosterdsaus.

9 / 10

Je kunt naar smaak nog wat bijkruiden en afwerken met verse peterselie of fijngesnipperde bieslook.

10 / 10

Serveer er gebakken kireltjes bij, en werk af met wat kant en klare gefrituurde ui voor de crispy bite.

Laat het smaken.

Courgettini is de laatste jaren een populair alternatief voor pasta geworden. Je kun ze kort bakken, wokken, of koken, je doet er een lekkere tomaten- of andere saus bij, al dan niet met wat kippengehakt, tonijn uit blik, of stukjes verse vis, en je hebt een soort van pastagerecht.

Maar je kunt de courgettini ook gewoon gebruiken als groente, zoals in dit pure comfort food gerecht. Ik maak ze klaar met wat lichte room en heerlijke witte pens, en ik serveer er gebakken krieltjes bij. En om het helemaal af te maken ook nog eens wat gefrituurde uitjes. Echt een zalig gerecht voor winterse dagen.

Bereiding

  1. Ke kunt de courgettini in de supermarkt kant en klaar kopen. Maar als je een mandoline hebt zijn ze ook heel snel zelf te maken.
  2. Spoel de courgettes kort. De uiteinden verwijder je en met de mandoline snij je dan zelf lange dunne “pastaslierten”
  3. Snipper de lente ui, en stoof die wat aan in wat olie in de wok of een grote pan.
  4. Snij de pensen in schijfjes van anderhalve centimeter.
  5. Bak die rustig mee met de lenteui.
  6. Voeg de graanmosterd toe, en de (soja-) room en roer om en om.
  7. Laat de saus met de witte pens op een rustig vuur verder stoven.
  8. Voeg na enkele minuten de courgettini toe, en laat die ook wat garen in de mosterdsaus.
  9. Je kunt naar smaak nog wat bijkruiden en afwerken met verse peterselie of fijngesnipperde bieslook.
  10. Serveer er gebakken kireltjes bij, en werk af met wat kant en klare gefrituurde ui voor de crispy bite.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer