WITTE CHOCOLADE GANACHE TAART VAN YOSHI

Soms volg je mensen op social media wiens foto’s je letterlijk het water in de mond doen krijgen. Yoshi Dequeecker is zo iemand. Hij staat als meester in de tweede kleuterklas in de gemeenteschool in Koksijde. Maar hij is ook een zeer gepassioneerde hobbybakker, die ontzettend mooie taarten maakt. Deze week zag ik opnieuw een prachtig plaatje passeren van een witte chocolade genache taart op z’n Instagram account. Ik heb hem meteen likkebaardend gefeliciteerd en gevraagd of ik het recept eventueel met jullie mocht delen, en hij heeft het meteen voor jullie uitgeschreven. Ik kan niet wachten om deze taart zelf te maken! Volg Yoshi hier ook op Instagram en ontdek nog veel andere smakelijke recepten voor prachtige originele taarten. Heerlijk voor zoetekauwen!

Bereiding

De Taartbodem

  1. Weeg 170 gram noten en 200 gram ontpitte dadels af. Mix de noten en dadels samen in de keukenrobot tot een kleverige massa. Mix niet te fijn! Je mag gerust nog stukjes noot en dadel terugvinden. Voeg 5 eetlepels geraspte kokos toe aan het beslag voor de taartbodem. Giet een klein scheutje water bij het mengsel en meng het beslag  goed door elkaar.
  2. Schik het deeg in een taartvorm. Het deeg is plakkerig… Je vingers nat maken helpt om het deeg makkelijk te kunnen schikken in de vorm.
  3. Ik heb gekozen voor een vorm van +- 23 cm doorsnede. Voor deze vorm had ik net genoeg deeg. Laat de taartbodem een groot uur rusten in de koelkast.
  4. Wanneer de taartbodem genoeg is opgesteven strijk je de bodem in met wat gesmolten donkere chocolade. Dit doen we voor de stevigheid van de bodem.

DE FRAMBOZENVULLING

  1. Weeg 150 gram frambozen af en plet deze fijn tot een vloeibare massa. Leg 2 blaadjes gelatine te week in een potje met ijskoud water. Warm enkele eetlepels frambozen coulis op in een klein pannetje. Wanneer de blaadjes gelatine slap zijn geworden zijn ze klaar om op te lossen in de warme frambozen coulis. Giet het warme mengsel bij de overige coulis en meng goed door elkaar.
  2. Eenmaal de coulis wat is afgekoeld mag je de  frambozencoulis op de bodem storten en verdelen over de taartbodem. Laat de frambozencoulis een half uurtje opstijven in de koelkast.

DE CHOCOLADE GANACHE

  1. Laat de 330 gr witte chocolade au bain-marie smelten. Terwijl de chocolade aan het smelten is zet je de 240 ml room samen met de honing op het vuur. Laat de room koken. Wanneer de chocolade is gesmolten mag je de warme room in 3 keer op de chocolade gieten. Meng ondertussen goed in de chocolade. Wanneer alle room is toegevoegd kun je de 50 gram boter toevoegen en mengen tot de boter volledig gesmolten is. Wanneer de chocolade ganache wat afgekoeld is mag je de massa op de reeds afgekoelde frambozen laag gieten.
  2. Laat de taart opstijven op kamertemperatuur of in de koelkast.
  3. Werk af naar keuze! Ik werkte de taart af met verse frambozen, gezouten pindanootjes en een crumble van cuberdon neusjes.