Onderweg naar het Zuiden van Frankrijk is Valence een bekende plek om te overnachten. Er zijn wel wat restaurantjes waar het lekker eten is, maar als je het geluk hebt om een tafel in ‘Maison Pic’ vast te krijgen, dan moet je daar gewoon gaan dineren.
De chef, Ann-Sophie Pic, is de derde generatie van de familie die erin slaagt om drie Michelin-sterren binnen te halen, en ze is volgens velen de beste vrouwelijke chef van de hele wereld. Een topchef die fantastisch goed kookt, maar uiterst bescheiden is. Het is een kleine, schuchtere vrouw, en als ze na de maaltijd de tafel komt groeten, kruipt ze bijna onder de stoelen omdat ze zich nog kleiner maakt dan ze al is. Nergens voor nodig eigenlijk, want een hele grote mevrouw in de gastronomie.
Ooit at ik bij haar een prachtig wortelgerecht met yoghurt en oranjebloesem. Ik heb er een eigen variant op gemaakt. Ik denk dat Anne-Sophie Pic deze Would Be versie wel grappig zou vinden, en ik weet wel zeker dat ze het niet erg zou vinden dat ik haar keuken een klein beetje imiteer. Daar is ze veel te bescheiden voor.
Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer
Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer
Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer
Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer
Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer