Wortelgerecht geïnspireerd door Anne-Sophie Pic
Recept

Wortelgerecht geïnspireerd door Anne-Sophie Pic

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 wortelen (2 gewone en, als je die vindt, 2 gele, zwarte of paarse)
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 2 kl honing
  • 2-3 gelatineblaadjes
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 1 potje natuuryoghurt
  • gekleurd (bv. rood) zout
  • enkele blaadjes verse marjolein (ter versiering)
Wortelgerecht geïnspireerd door Anne-Sophie Pic

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Schil de wortelen en snijd er een 12-tal mooie, kunstige slierten van met behulp van een dunschiller. Houd die apart.

2 / 6

Stoom of kook de rest van de wortelen met peper, zout en olijfolie gaar en pureer ze. Zeef de wortelpuree goed, zodat je een droge puree krijgt, en wortelsap.

3 / 6

Voeg aan de droge wortelpuree de honing toe en zet dit in de diepvriezer.

4 / 6

Week 2 à 3 gelatineblaadjes en voeg die toe aan het warme wortelsap. Roer en voeg een eetlepel oranjebloesemwater toe.

5 / 6

Verdeel deze vloeistof over de 4 diepe borden en laat opstijven.

6 / 6

Breng de yoghurt op smaak met een eetlepel oranjebloesemwater en roer tot je een glad mengsel krijgt.

Dresseren

5 stappen

1 / 5

Haal het ijs van wortelpuree uit de diepvriezer, cutter het heel kort in de blender zodat je een soort van sorbet krijgt.

2 / 5

Schep op het laagje wortelgelei de gearomatiseerde yoghurt zodat de gelei bedekt is.

3 / 5

Leg de wortelschillen mooi opgerold op het bord.

4 / 5

Maak een quenelle van de droge wortelpuree en leg die voorzichtig in het midden. Besprenkel met wat olijfolie.

5 / 5

Werk af met een beetje van het gekleurde zout en enkele blaadjes verse marjolein.

Laat het smaken.

Onderweg naar het Zuiden van Frankrijk is Valence een bekende plek om te overnachten. Er zijn wel wat restaurantjes waar het lekker eten is, maar als je het geluk hebt om een tafel in ‘Maison Pic’ vast te krijgen, dan moet je daar gewoon gaan dineren.

De chef, Ann-Sophie Pic, is de derde generatie van de familie die erin slaagt om drie Michelin-sterren binnen te halen, en ze is volgens velen de beste vrouwelijke chef van de hele wereld. Een topchef die fantastisch goed kookt, maar uiterst bescheiden is. Het is een kleine, schuchtere vrouw, en als ze na de maaltijd de tafel komt groeten, kruipt ze bijna onder de stoelen omdat ze zich nog kleiner maakt dan ze al is. Nergens voor nodig eigenlijk, want een hele grote mevrouw in de gastronomie.

Ooit at ik bij haar een prachtig wortelgerecht met yoghurt en oranjebloesem. Ik heb er een eigen variant op gemaakt. Ik denk dat Anne-Sophie Pic deze Would Be versie wel grappig zou vinden, en ik weet wel zeker dat ze het niet erg zou vinden dat ik haar keuken een klein beetje imiteer. Daar is ze veel te bescheiden voor.

Wortelgerecht geïnspireerd door Anne-Sophie Pic
Wortelgerecht geïnspireerd door Anne-Sophie Pic

Bereiding

  1. Schil de wortelen en snijd er een 12-tal mooie, kunstige slierten van met behulp van een dunschiller. Houd die apart.
  2. Stoom of kook de rest van de wortelen met peper, zout en olijfolie gaar en pureer ze. Zeef de wortelpuree goed, zodat je een droge puree krijgt, en wortelsap.
  3. Voeg aan de droge wortelpuree de honing toe en zet dit in de diepvriezer.
  4. Week 2 à 3 gelatineblaadjes en voeg die toe aan het warme wortelsap. Roer en voeg een eetlepel oranjebloesemwater toe.
  5. Verdeel deze vloeistof over de 4 diepe borden en laat opstijven.
  6. Breng de yoghurt op smaak met een eetlepel oranjebloesemwater en roer tot je een glad mengsel krijgt.

Dresseren

  1. Haal het ijs van wortelpuree uit de diepvriezer, cutter het heel kort in de blender zodat je een soort van sorbet krijgt.
  2. Schep op het laagje wortelgelei de gearomatiseerde yoghurt zodat de gelei bedekt is.
  3. Leg de wortelschillen mooi opgerold op het bord.
  4. Maak een quenelle van de droge wortelpuree en leg die voorzichtig in het midden. Besprenkel met wat olijfolie.
  5. Werk af met een beetje van het gekleurde zout en enkele blaadjes verse marjolein.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief … Lees meer

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer