Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes

Een Would Be Chef zoekt z’n inspiratie overal. Soms in kookboeken. Soms op sites van andere bloggers. Soms doe je een ideetje op wanneer je gaat eten bij vrienden of familie. Maar eerlijk is eerlijk: heel vaak haal ik mijn inspiratie ook uit restaurantbezoekjes. En dat kunnen bezoekjes aan sterrenrestaurants zijn, maar ook aan plezante eenvoudige brasserietjes.

We waren al een paar keer in Épicure in het Bristol Hotel in Parijs. Een fantastisch driesterrenrestaurant met een heerlijke smaakvolle, klassieke keuken. En één van de voorgerechten die we daar kregen was “gebrande prei met algenboter, en tartaar van oesters ” Ik heb toen de prachtige combinatie van prei en schaaldieren herontdekt, en van daaruit ben ik dit zeer toegankelijke, want makkelijke gerecht gaan ontwikkelen.

Prei is zo’n bijzondere groente want heeft een fantastische volle zoete smaak. In combinatie met het lichtzure van de opgelegde zilveruitjes, met het frisse groen van de bieslook en de zalige zilte maar ook zoete smaak van de mosseltjes is dit een topgerecht.

Bereiding

  1. Snij de preistengels in brunoise, spoel de prei om alle zand te verwijderen.
  2. Stoof de prei aan in wat olijfolie tot ze al dente is.
  3. Stoom de mosseltjes tot ze net open zijn gegaan (kan ook onder deksel in de mosselpot), en haal ze uit de schelpen.
  4. Hak de zilveruitjes fijn.
  5. Meng de mosseltjes met de gewokte prei, de fijngesnipperde bieslook en de in vier gesneden zilveruitjes.
  6. Doe er een lepeltje of vier van de azijn van bij de zilveruitjes bij.
  7. Afkruiden met peper en zout, en lauw serveren (al dan niet met een paar gestoomde krieltjes).