Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes

Een Would Be Chef zoekt z’n inspiratie overal. Soms in kookboeken. Soms op sites van andere bloggers. Soms doe je een ideetje op wanneer je gaat eten bij vrienden of familie. Maar heel vaak haal ik mijn inspiratie uit restaurantbezoekjes. Vorig jaar waren we in november in Épicure in het Bristol Hotel in Parijs. Een fantastisch driesterrenrestaurant met een heerlijke smaakvolle, klassieke keuken. En één van de voorgerechten die we daar kregen was “gebrande prei met algenboter, en tartaar van oesters ” Ik heb toen de prachtige combinatie van prei en schaaldieren herontdekt, en van daaruit ben ik dit zeer toegankelijke want makkelijke gerecht gaan ontwikkelen.

Prei is zo’n bijzondere groente want heeft een fantastische volle zoete smaak. In combinatie met het lichtzure van de opgelegde zilveruitjes, met het frisse groen van de bieslook en de zalige zilte maar ook zoete smaak van de mosseltjes is dit een topgerecht. En het past ook weer zo goed in het rijtje recepten dat ik voor WW, het vernieuwde Weight Watchers heb ontwikkeld, want geloof het of niet, je moet amper 4 SmartPoints®waarden per persoon rekenen. Ideaal gerecht dus voor wie lekker wil eten en toch wat op z’n gezondheid en gewicht wil letten. Iets wat ik zelf ook altijd probeer wanneer ik kook. Lekker makkelijk! Net als beginnen met WW, want nieuwe leden kunnen nu nog eenvoudiger starten met de Easy Start van WW.

Klik hier en ontdek de WW x Would Be Chef pagina vol inspirerende gerechten!

Bereiding

  1. Snij de preistengels in brunoise, spoel de prei om alle zand te verwijderen.
  2. Stoof de prei aan in wat olijfolie tot ze al dente is.
  3. Stoom de mosseltjes tot ze net open zijn gegaan (kan ook onder deksel in de mosselpot), en haal ze uit de schelpen.
  4. Hak de zilveruitjes fijn.
  5. Meng de mosseltjes met de gewokte prei, de fijngesnipperde bieslook en de in vier gesneden zilveruitjes.
  6. Doe er een lepeltje of vier van de azijn van bij de zilveruitjes bij.
  7. Afkruiden met peper en zout, en lauw serveren (al dan niet met een paar gestoomde krieltjes).

TIPS VAN DE WW DIËTISTE/VOEDINGSDESKUNDIGE:

  • Combineer met krieltjes of brood.
  • Het is een misverstand dat je mosselen zou moeten koken in grote hoeveelheden water, wijn of een andere vloeistof. Mosselen stomen eigenlijk gaar. Dus ofwel in de steamer of op hoog vuur en een deksel op je pan. Gebruik hooguit een dun laagje water of wat wijn om smaak te geven aan het vocht dat uit de mosselen komt. Maar wat je eigenlijk echt wilt, is de zee proeven.
  • Het vocht dat de bereiding van de mosselen oplevert is een prima bouillon voor bijvoorbeeld sauzen of soep.