Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes
Recept

Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gr prei
  • 1 kilo mosselen
  • 2 el olie
  • 8 takjes bieslook
  • 16 opgelegde zilveruitjes
  • 4 el azijn van bij de zilveruitjes
  • peper en zout
  • 400 gr krieltjes
Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de preistengels in brunoise, spoel de prei om alle zand te verwijderen.

2 / 7

Stoof de prei aan in wat olijfolie tot ze al dente is.

3 / 7

Stoom de mosseltjes tot ze net open zijn gegaan (kan ook onder deksel in de mosselpot), en haal ze uit de schelpen.

4 / 7

Hak de zilveruitjes fijn.

5 / 7

Meng de mosseltjes met de gewokte prei, de fijngesnipperde bieslook en de in vier gesneden zilveruitjes.

6 / 7

Doe er een lepeltje of vier van de azijn van bij de zilveruitjes bij.

7 / 7

Afkruiden met peper en zout, en lauw serveren (al dan niet met een paar gestoomde krieltjes).

Laat het smaken.

Een Would Be Chef zoekt z’n inspiratie overal. Soms in kookboeken. Soms op sites van andere bloggers. Soms doe je een ideetje op wanneer je gaat eten bij vrienden of familie. Maar eerlijk is eerlijk: heel vaak haal ik mijn inspiratie ook uit restaurantbezoekjes. En dat kunnen bezoekjes aan sterrenrestaurants zijn, maar ook aan plezante eenvoudige brasserietjes.

We waren al een paar keer in Épicure in het Bristol Hotel in Parijs. Een fantastisch driesterrenrestaurant met een heerlijke smaakvolle, klassieke keuken. En één van de voorgerechten die we daar kregen was “gebrande prei met algenboter, en tartaar van oesters ” Ik heb toen de prachtige combinatie van prei en schaaldieren herontdekt, en van daaruit ben ik dit zeer toegankelijke, want makkelijke gerecht gaan ontwikkelen.

Prei is zo’n bijzondere groente want heeft een fantastische volle zoete smaak. In combinatie met het lichtzure van de opgelegde zilveruitjes, met het frisse groen van de bieslook en de zalige zilte maar ook zoete smaak van de mosseltjes is dit een topgerecht.

Bereiding

  1. Snij de preistengels in brunoise, spoel de prei om alle zand te verwijderen.
  2. Stoof de prei aan in wat olijfolie tot ze al dente is.
  3. Stoom de mosseltjes tot ze net open zijn gegaan (kan ook onder deksel in de mosselpot), en haal ze uit de schelpen.
  4. Hak de zilveruitjes fijn.
  5. Meng de mosseltjes met de gewokte prei, de fijngesnipperde bieslook en de in vier gesneden zilveruitjes.
  6. Doe er een lepeltje of vier van de azijn van bij de zilveruitjes bij.
  7. Afkruiden met peper en zout, en lauw serveren (al dan niet met een paar gestoomde krieltjes).

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad … Lees meer

Salade met verse tonijn ketjap

Salade met verse tonijn ketjap

Dit is een klassieker uit mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets … Lees meer