Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes
Recept

Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gr prei
  • 1 kilo mosselen
  • 2 el olie
  • 8 takjes bieslook
  • 16 opgelegde zilveruitjes
  • 4 el azijn van bij de zilveruitjes
  • peper en zout
  • 400 gr krieltjes
Lauwe zoetzure salade van prei en mosseltjes, bieslook en opgelegde zilveruitjes

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de preistengels in brunoise, spoel de prei om alle zand te verwijderen.

2 / 7

Stoof de prei aan in wat olijfolie tot ze al dente is.

3 / 7

Stoom de mosseltjes tot ze net open zijn gegaan (kan ook onder deksel in de mosselpot), en haal ze uit de schelpen.

4 / 7

Hak de zilveruitjes fijn.

5 / 7

Meng de mosseltjes met de gewokte prei, de fijngesnipperde bieslook en de in vier gesneden zilveruitjes.

6 / 7

Doe er een lepeltje of vier van de azijn van bij de zilveruitjes bij.

7 / 7

Afkruiden met peper en zout, en lauw serveren (al dan niet met een paar gestoomde krieltjes).

Laat het smaken.

Een Would Be Chef zoekt z’n inspiratie overal. Soms in kookboeken. Soms op sites van andere bloggers. Soms doe je een ideetje op wanneer je gaat eten bij vrienden of familie. Maar eerlijk is eerlijk: heel vaak haal ik mijn inspiratie ook uit restaurantbezoekjes. En dat kunnen bezoekjes aan sterrenrestaurants zijn, maar ook aan plezante eenvoudige brasserietjes.

We waren al een paar keer in Épicure in het Bristol Hotel in Parijs. Een fantastisch driesterrenrestaurant met een heerlijke smaakvolle, klassieke keuken. En één van de voorgerechten die we daar kregen was “gebrande prei met algenboter, en tartaar van oesters ” Ik heb toen de prachtige combinatie van prei en schaaldieren herontdekt, en van daaruit ben ik dit zeer toegankelijke, want makkelijke gerecht gaan ontwikkelen.

Prei is zo’n bijzondere groente want heeft een fantastische volle zoete smaak. In combinatie met het lichtzure van de opgelegde zilveruitjes, met het frisse groen van de bieslook en de zalige zilte maar ook zoete smaak van de mosseltjes is dit een topgerecht.

Bereiding

  1. Snij de preistengels in brunoise, spoel de prei om alle zand te verwijderen.
  2. Stoof de prei aan in wat olijfolie tot ze al dente is.
  3. Stoom de mosseltjes tot ze net open zijn gegaan (kan ook onder deksel in de mosselpot), en haal ze uit de schelpen.
  4. Hak de zilveruitjes fijn.
  5. Meng de mosseltjes met de gewokte prei, de fijngesnipperde bieslook en de in vier gesneden zilveruitjes.
  6. Doe er een lepeltje of vier van de azijn van bij de zilveruitjes bij.
  7. Afkruiden met peper en zout, en lauw serveren (al dan niet met een paar gestoomde krieltjes).

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer