Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat
Restaurant

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat

Vorig weekend was ik voor een lezing en een DJ-set in Parijs op de Leaders Meeting. Zaterdag overdag en ‘s nachts moest er dus gewerkt worden. Wel een plezant jobje hoor, want de sfeer was uitstekend onder de Belgische ondernemers die voor dit netwerkevent jaarlijks naar Parijs afzakken, en die nu voor de tiende verjaardag ook een dansfeest cadeau kregen. En, er werd gedanst. Tot in de vroege uurtjes.

Maar op zondag had ik nog de tijd om even van culinair Parijs te genieten. Een goede gelegenheid om nog eens één van de toppers van de Franse hoofdstad  te bezoeken. Dat was inmiddels zo’n 5 jaar geleden. Vroeger heb ik er verschillende toprestaurants bezocht, en Épicure in het Bristol Hotel had toen bij mij het meeste indruk gemaakt. Ik at er ooit octopus gecombineerd met konijn en ik vond dat een waanzinnig lekkere combinatie. Eric Frechon was ook de favoriete chef van Nicolas Sarkozy, en zijn restaurant vlakbij het Elysée werd enkele jaren geleden wel eens de kantine van Sarkozy genoemd omdat de toenmalige president er vaak eten kwam.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat

Alles wat je zou kunnen verwachten van een Parijs drie sterrenrestaurant krijg je hier ook. Alles is meer dan af en super chique, met een quasi perfecte bediening (er wordt “ge’meneer’d” tegen je alsof je de koning van Versaille bent) en het prijskaartje is aangepast aan het decor, de gastronomische verwennerij, de grandeur van de locatie en het poepchique clienteel. (Aan een tafel naast ons kreeg een meisje voor haar 18de verjaardag van haar papa een joekel van een ring vol diamanten).

Dat gevoel dat je in een plek voor de superrijken zit te lunchen, zorgt er bij andere gastronomische toppers in Parijs soms voor dat de ervaring uiteindelijk nog flink tegenvalt. Het is altijd wel erg lekker, maar de prijs kwaliteit verhouding, doet je soms echt duizelen, twijfelen, en met een vervelend gevoel buiten stappen. Zo van: het is goed, maar is het zo goed dat je er zoveel geld moet voor neertellen? Ik moet daar namelijk wel even voor sparen, wellicht in tegendeel tot het gros van de andere gasten.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat
Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat
Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat
Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat
Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat

In de Épicure wordt door Eric Frechon echter zo’n prachtige gesofisticeerde keuken geserveerd dat je echt compleet overdonderd bent. Zijn vakmanschap is indrukwekkend en dergelijk klassieke gerechten, op zo’n perfecte manier bereid, kun je bij ons enkel bij Peter Goossens terugvinden.

De langoustine royale bijvoorbeeld, was op het eerste zicht een heel verfijnd maar ook behoorlijk eenvoudig gerecht. Maar de uitvoering was perfect en de smaken waren zo intens correct. En het eerste voorgerecht, de gebrande prei met algenboter, en tartaar van oesters was één van de meest spectaculaire gerechten die ik de voorbije jaren at. 200 procent smaak. Bij de desserts was de “Citron de Menton” een immens kunststukje. Geen idee hoe de krokante korst rond de schuimige inhoud, met daarin dan nog eens smaken van geconfijte citroen en peer wordt bereikt, maar zowel het oog als de smaakpapillen werden intens verwend.

Was het duur? Ja. Eerlijk is eerlijk. Erg duur. 340 euro per persoon voor het menu, zonder de wijnen. Dat zijn prijzen zoals je ze enkel in de toprestaurants in wereldsteden als New York, London en Parijs vindt. Maar voor dit soort belevenissen, één keer om de zoveel maand, spaar ik graag. Het is een unieke feestervaring om eens te mogen lunchen in zo’n culinair paradijs. Hier kom ik terug, over een paar jaar. Want van de Épicure je kantine maken, dat is eerder een voorrecht van presidenten. Maar toegegeven: Sarkozy had duidelijk goede (dure) smaak.

Poireaux « d’Ile de France »
cuits entiers au grill, beurre aux algues, tartare d’huîtres « perle blanche », cébette et citron.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat



Langoustine royale
juste cuite au thym-citron, condiment « oignon-mangue », bouillon des pinces aux agrumes et coriandre.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat



Macaronis farcis
truffe noire, artichaut et foie gras de canard, gratinés au vieux parmesan.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat



Merlan de ligne de Saint-Gilles-Croix-de-Vie
en croûte de pain de mie imprimé aux amandes, tétragone mi-cuite relevée à l’huile de curry et péquillos.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat



Pigeonneau de nid
laqué au miel épicé, crumble de pignons de pin, compotée de fenouil et oignon au cumin, jus à la diable.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat



Les fromages affinés de saison

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat



Citron de Menton
givré au Limoncello et citron confit, aux saveurs de poire.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat



Fèves de cacao « origine Guatemala »
pépites de grué sablées à la fleur de sel, émulsion de lait fumé à la vanille, glace au grué de cacao.

Épicure: klassieke wereldklasse zoals die enkel in Parijs bestaat

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer