ZELF GEDROOGDE TOMAATJES IN DE OVEN
Recept

Zelf gedroogde tomaatjes in de oven

Dit heb je nodig

  • Kerstomaatjes
  • Verse tijm en/of rozemarijn
  • Provençaalse kruiden
  • Peper en zout
  • Eventueel een klein beetje (bloem-)suiker of honing
  • Enkele lookteentjes
  • Olijfolie
ZELF GEDROOGDE TOMAATJES IN DE OVEN

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Verwarm je oven op 90 graden.

2 / 12

Halveer de kerstomaatjes en leg ze op bakpapier op een bakplaat.

3 / 12

Bestrooi met peper en zout en Provencaalse kruiden.

4 / 12

Scheur de tijm en rozemarijntakjes en schik ertussen.

5 / 12

Leg ook de lookteentjes erbij.

6 / 12

Eventueel een beetje bloemsuiker over strooien als je de tomaatjes nog zoeter wilt.

7 / 12

Een klein beetje olijfolie oversprenkelen.

8 / 12

Schuif de tomaatjes voor een paar uur in de oven.

9 / 12

Nu is het een kwestie van smaak wanneer je ze uit de oven haalt. Ik heb ze graag half gedroogd, dan zijn ze nog wat zachter en smeuïger.

10 / 12

Laat ze vervolgens afkoelen en gebruik ze in een een gerecht. Of als zalige snoepjes bij het aperitief.

11 / 12

Of doe de tomaatjes met de kruiden en look in bokalen gevuld met olijfolie. De tomaatjes zijn op deze manier zeker enkele weken bewaarbaar.

12 / 12

Je kunt ze ook, maar dan zonder de olijfolie, in de diepvriezer bewaren.

Laat het smaken.

Ik vind “zongedroogde tomaatjes” heerlijk. Maar wist je dat je ze zelf ook kunt drogen in de oven? Je kunt er heerlijk veel aromaten aan toevoegen, kruiden, al dan niet verse, look, olijfolie, chilipeper, paprika en eventueel een beetje balsamico, wat je zelf lekker vindt.

En je kunt de tomaatjes, wanneer ze nog niet echt zoet zijn, ook met wat bloemsuiker bestrooien, of er een beetje honing over druppelen. Eigenlijk maakt het niet uit, als je maar kiest voor lekkere pure  aromaten, en een paar uur geduld hebt, want ze moeten wel een tijdje de oven in. Maar het resultaat is werkelijk fan-tas-tisch. Ga maar eens experimenteren, het zal je gelukkig maken.

ZELF GEDROOGDE TOMAATJES IN DE OVEN

Bereiding

  1. Verwarm je oven op 90 graden.
  2. Halveer de kerstomaatjes en leg ze op bakpapier op een bakplaat.
  3. Bestrooi met peper en zout en Provencaalse kruiden.
  4. Scheur de tijm en rozemarijntakjes en schik ertussen.
  5. Leg ook de lookteentjes erbij.
  6. Eventueel een beetje bloemsuiker over strooien als je de tomaatjes nog zoeter wilt.
  7. Een klein beetje olijfolie oversprenkelen.
  8. Schuif de tomaatjes voor een paar uur in de oven.
  9. Nu is het een kwestie van smaak wanneer je ze uit de oven haalt. Ik heb ze graag half gedroogd, dan zijn ze nog wat zachter en smeuïger.
  10. Laat ze vervolgens afkoelen en gebruik ze in een een gerecht. Of als zalige snoepjes bij het aperitief.
  11. Of doe de tomaatjes met de kruiden en look in bokalen gevuld met olijfolie. De tomaatjes zijn op deze manier zeker enkele weken bewaarbaar.
  12. Je kunt ze ook, maar dan zonder de olijfolie, in de diepvriezer bewaren.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief … Lees meer

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer