ZELF GEDROOGDE TOMAATJES IN DE OVEN

Ik vind “zongedroogde tomaatjes” heerlijk. Maar wist je dat je ze zelf ook kunt drogen in de oven? Je kunt er heerlijk veel aromaten aan toevoegen, kruiden, al dan niet verse, look, olijfolie, chilipeper, paprika en eventueel een beetje balsamico, wat je zelf lekker vindt.

En je kunt de tomaatjes, wanneer ze nog niet echt zoet zijn, ook met wat bloemsuiker bestrooien, of er een beetje honing over druppelen. Eigenlijk maakt het niet uit, als je maar kiest voor lekkere pure  aromaten, en een paar uur geduld hebt, want ze moeten wel een tijdje de oven in. Maar het resultaat is werkelijk fan-tas-tisch. Ga maar eens experimenteren, het zal je gelukkig maken.

Bereiding

  1. Verwarm je oven op 90 graden.
  2. Halveer de kerstomaatjes en leg ze op bakpapier op een bakplaat.
  3. Bestrooi met peper en zout en Provencaalse kruiden.
  4. Scheur de tijm en rozemarijntakjes en schik ertussen.
  5. Leg ook de lookteentjes erbij.
  6. Eventueel een beetje bloemsuiker over strooien als je de tomaatjes nog zoeter wilt.
  7. Een klein beetje olijfolie oversprenkelen.
  8. Schuif de tomaatjes voor een paar uur in de oven.
  9. Nu is het een kwestie van smaak wanneer je ze uit de oven haalt. Ik heb ze graag half gedroogd, dan zijn ze nog wat zachter en smeuïger.
  10. Laat ze vervolgens afkoelen en gebruik ze in een een gerecht. Of als zalige snoepjes bij het aperitief.
  11. Of doe de tomaatjes met de kruiden en look in bokalen gevuld met olijfolie. De tomaatjes zijn op deze manier zeker enkele weken bewaarbaar.
  12. Je kunt ze ook, maar dan zonder de olijfolie, in de diepvriezer bewaren.