Een zomers slaatje met linzen, puntpaprika en feta
Recept

Een zomers slaatje met linzen, puntpaprika en feta

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 gram linzen
  • 4 puntpaprika’s
  • 2 middelgrote uien
  • Verse koriander
  • 150 gram feta
  • 2 el Ketchup
  • Een flinke geut Vermout of witte wijn
  • Peper, zout en cayennepeper
  • Olijfolie
Een zomers slaatje met linzen, puntpaprika en feta

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Kook de linzen al dente

2 / 10

Snipper de ui en stoof aan in de olijfolie, met wat peper, zout en cayennepeper

3 / 10

Rooster de puntpaprika onder de hete grill tot die zwart ziet, en haal er de velletjes voorzichtig af.

4 / 10

Snij de paprika in julienne en voeg toe aan de zacht gestoofde ui

5 / 10

Voeg de lepels ketchup toe en de geut witte wijn of Vermout

6 / 10

Laat wat garen tot het vocht ingedikt is

7 / 10

Snipper wat koriander bij de linzen en meng alles door elkaar, zet het vuur af

8 / 10

Laat alles lauw worden uit de pan

9 / 10

Dresseer op borden, brokkel er de fetakaas over

10 / 10

Werk af met wat verse koriander

Laat het smaken.

Intussen is voor mij de vakantie volop losgebarsten in het werkelijk zonovergoten Barcelona. Ik wandel minstens 25 kilometer per dag, en probeer natuurlijk ook lekker, en als het even kan ook een beetje gezond te eten. In principe probeer ik elke dag een lichte lunch te bereiden en ga ik dan ’s avonds heerlijk op restaurant.

De Mercat del Ninot is een zalige overdekte markt, bij mij in de straat, en daar ga ik bijna elke dag heen om verse groenten, vlees en vis. Je kunt er ook kant- en klare Mediterrane gerechten kopen, maar dat doe ik niet zo vaak; ik kook liever zelf. Helemaal achteraan de overdekte markt is er wel een heel mooi kraam met verse en gedroogde kruiden, en linzen.

Je vindt de linzen in alle kleuren en maten, en sommige zijn al voorgekookt. Dat spaart je toch even een jobje. En ze zijn daardoor de perfecte basis om een zomers slaatje te maken. Maar laat dat jou niet tegenhouden om ook eens linzen te kopen die je nog even al dente koken moet.

Je zult zo blij zijn met dit eenvoudige slaatje, dat ik gisteren voor het eerst bereid heb, en waar ik vandaag mijn gasten mee verwend heb. Ideaal voor een lichte, gezonde lunch. Of als side dish bij een zomerse barbecue of picknick. Laat de zomer in je bord!

Bereiding

  1. Kook de linzen al dente
  2. Snipper de ui en stoof aan in de olijfolie, met wat peper, zout en cayennepeper
  3. Rooster de puntpaprika onder de hete grill tot die zwart ziet, en haal er de velletjes voorzichtig af.
  4. Snij de paprika in julienne en voeg toe aan de zacht gestoofde ui
  5. Voeg de lepels ketchup toe en de geut witte wijn of Vermout
  6. Laat wat garen tot het vocht ingedikt is
  7. Snipper wat koriander bij de linzen en meng alles door elkaar, zet het vuur af
  8. Laat alles lauw worden uit de pan
  9. Dresseer op borden, brokkel er de fetakaas over
  10. Werk af met wat verse koriander

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer