Een zomers slaatje met linzen, puntpaprika en feta
Recept

Een zomers slaatje met linzen, puntpaprika en feta

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 gram linzen
  • 4 puntpaprika’s
  • 2 middelgrote uien
  • Verse koriander
  • 150 gram feta
  • 2 el Ketchup
  • Een flinke geut Vermout of witte wijn
  • Peper, zout en cayennepeper
  • Olijfolie
Een zomers slaatje met linzen, puntpaprika en feta

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Kook de linzen al dente

2 / 10

Snipper de ui en stoof aan in de olijfolie, met wat peper, zout en cayennepeper

3 / 10

Rooster de puntpaprika onder de hete grill tot die zwart ziet, en haal er de velletjes voorzichtig af.

4 / 10

Snij de paprika in julienne en voeg toe aan de zacht gestoofde ui

5 / 10

Voeg de lepels ketchup toe en de geut witte wijn of Vermout

6 / 10

Laat wat garen tot het vocht ingedikt is

7 / 10

Snipper wat koriander bij de linzen en meng alles door elkaar, zet het vuur af

8 / 10

Laat alles lauw worden uit de pan

9 / 10

Dresseer op borden, brokkel er de fetakaas over

10 / 10

Werk af met wat verse koriander

Laat het smaken.

Intussen is voor mij de vakantie volop losgebarsten in het werkelijk zonovergoten Barcelona. Ik wandel minstens 25 kilometer per dag, en probeer natuurlijk ook lekker, en als het even kan ook een beetje gezond te eten. In principe probeer ik elke dag een lichte lunch te bereiden en ga ik dan ‘s avonds heerlijk op restaurant.

De Mercat del Ninot is een zalige overdekte markt, bij mij in de straat, en daar ga ik bijna elke dag heen om verse groenten, vlees en vis. Je kunt er ook kant- en klare Mediterrane gerechten kopen, maar dat doe ik niet zo vaak; ik kook liever zelf. Helemaal achteraan de overdekte markt is er wel een heel mooi kraam met verse en gedroogde kruiden, en linzen.

Je vindt de linzen in alle kleuren en maten, en sommige zijn al voorgekookt. Dat spaart je toch even een jobje. En ze zijn daardoor de perfecte basis om een zomers slaatje te maken. Maar laat dat jou niet tegenhouden om ook eens linzen te kopen die je nog even al dente koken moet.

Je zult zo blij zijn met dit eenvoudige slaatje, dat ik gisteren voor het eerst bereid heb, en waar ik vandaag mijn gasten mee verwend heb. Ideaal voor een lichte, gezonde lunch. Of als side dish bij een zomerse barbecue of picknick. Laat de zomer in je bord!

Bereiding

  1. Kook de linzen al dente
  2. Snipper de ui en stoof aan in de olijfolie, met wat peper, zout en cayennepeper
  3. Rooster de puntpaprika onder de hete grill tot die zwart ziet, en haal er de velletjes voorzichtig af.
  4. Snij de paprika in julienne en voeg toe aan de zacht gestoofde ui
  5. Voeg de lepels ketchup toe en de geut witte wijn of Vermout
  6. Laat wat garen tot het vocht ingedikt is
  7. Snipper wat koriander bij de linzen en meng alles door elkaar, zet het vuur af
  8. Laat alles lauw worden uit de pan
  9. Dresseer op borden, brokkel er de fetakaas over
  10. Werk af met wat verse koriander

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer