Een zomers slaatje met linzen, puntpaprika en feta

Intussen is voor mij de vakantie volop losgebarsten in het werkelijk zonovergoten Barcelona. Ik wandel minstens 25 kilometer per dag, en probeer natuurlijk ook lekker, en als het even kan ook een beetje gezond te eten. In principe probeer ik elke dag een lichte lunch te bereiden en ga ik dan ’s avonds heerlijk op restaurant.

De Mercat del Ninot is een zalige overdekte markt, bij mij in de straat, en daar ga ik bijna elke dag heen om verse groenten, vlees en vis. Je kunt er ook kant- en klare Mediterrane gerechten kopen, maar dat doe ik niet zo vaak; ik kook liever zelf. Helemaal achteraan de overdekte markt is er wel een heel mooi kraam met verse en gedroogde kruiden, en linzen.

Je vindt de linzen in alle kleuren en maten, en sommige zijn al voorgekookt. Dat spaart je toch even een jobje. En ze zijn daardoor de perfecte basis om een zomers slaatje te maken. Maar laat dat jou niet tegenhouden om ook eens linzen te kopen die je nog even al dente koken moet.

Je zult zo blij zijn met dit eenvoudige slaatje, dat ik gisteren voor het eerst bereid heb, en waar ik vandaag mijn gasten mee verwend heb. Ideaal voor een lichte, gezonde lunch. Of als side dish bij een zomerse barbecue of picknick. Laat de zomer in je bord!

Bereiding

  1. Kook de linzen al dente
  2. Snipper de ui en stoof aan in de olijfolie, met wat peper, zout en cayennepeper
  3. Rooster de puntpaprika onder de hete grill tot die zwart ziet, en haal er de velletjes voorzichtig af.
  4. Snij de paprika in julienne en voeg toe aan de zacht gestoofde ui
  5. Voeg de lepels ketchup toe en de geut witte wijn of Vermout
  6. Laat wat garen tot het vocht ingedikt is
  7. Snipper wat koriander bij de linzen en meng alles door elkaar, zet het vuur af
  8. Laat alles lauw worden uit de pan
  9. Dresseer op borden, brokkel er de fetakaas over
  10. Werk af met wat verse koriander