Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders. Aangezien Azië sowieso een continent is met fantastische restuarants is het daar sowieso drummen om een plekje te bemachtigen in de beroemde lijst. Maar Masque is daar in geslaagd, en hoe. Het is de nummer 1 in India en nummer 16 in Azië. 50 best omschrijft het zo:
Masque, een van India’s meest vooruitstrevende restaurants, heeft als raison d’être de rijkdom van de Indiase producten te laten zien, door maximale smaak te halen uit lokale ingrediënten in een tiengangenmenu dat wordt geserveerd in een stijlvolle voormalige textielfabriek in Mumbai. Met de autodidactische kok en ondernemer Aditi Dugar aan het roer heeft Masque sinds de opening in 2016 een reeks onderscheidingen in de wacht gesleept, van de One To Watch Award in 2020 tot een plaats in de 50 beste restaurants van Azië in 2021 en de status van beste restaurant in India in 2023.
Dat moesten we dus ontdekken. Dus boekten we een tafeltje in dit hippe restaurant in een buurt die de chauffeur van ons hotel zelfs niet meteen kende. Het is te zeggen, hij vond het vreemd dat net op die plek zo’n toprestaurant zou zitten. Dus toen we door de kleine straatjes door allerlei achterbuurten reden vonden we het reuzespannend. Maar eens we de bestemming bereikt hadden begrepen we meteen: dit wordt speciaal. Het pand is sowieso bijzonder. Een oude gerenoveerde fabriekshall. Alles werd heel hedendaags en stijlvol ingericht, zonder over the top te worden. We werden bijzonder vriendelijk maar ook best informeel ontvangen. Gewoon: plezant.
Mijn partner koos voor het cocktailmenu dat bijzonder spannend leek, en echt super lekker zou blijken. Zelf wou ik de aangepaste wijnen uitproberen; ik ben niet zo’n cocktaildrinker. Er werd een pairing aangeboden met wijnen van zowat overal in de wereld, best mooi hoor, maar ik voelde mij veel meer aangesproken door de andere pairing die enkel bestond uit lokale wijnen. Spannend, want heeft India wel al echt mooie wijnen? Het antwoord? Ja hoor, die bestaan. Elk glas dat ik geserveerd kreeg was boeiend en lekker. Sommige van de wijnen waren zelfs verrassend lekker. En dan het eten… dat was werkelijk out of this world.
Nu moet je weten, ik hou ontzettend van de Indische keuken, zolang die niet te spicy is. In heel India, en zeker in de betere restaurants waar ook wat vaker toeristen komen eten, proberen ze je niet te bruuskeren. En als je gerechten niet te pikant zijn, kun je alle andere kruiden die de Indische keuken rijk is zoveel beter proeven.
Menu
Charred Corn, Pomelo, Makkai Mathri
Puranpoli, Crab, Aamti
Jícama, Momo, Prawn
Pani Puri, Roselle, Cured Barramundi
BBQ Pork, Amaranth, Coriander Crispy Rice
Duck Pepper Fry Sausage, Malabar Paratha
Kachi Kairi, Aam Papad
Lamb Bhutwa
Ladyfish
Soft Shell Crab Tandoori
Ladi Pav & Black Garlic Pulao
Gongura, Mulberry, White Chocolate
Cacao
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer