Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders. Aangezien Azië sowieso een continent is met fantastische restuarants is het daar sowieso drummen om een plekje te bemachtigen in de beroemde lijst. Maar Masque is daar in geslaagd, en hoe. Het is de nummer 1 in India en nummer 16 in Azië. 50 best omschrijft het zo:
Masque, een van India’s meest vooruitstrevende restaurants, heeft als raison d’être de rijkdom van de Indiase producten te laten zien, door maximale smaak te halen uit lokale ingrediënten in een tiengangenmenu dat wordt geserveerd in een stijlvolle voormalige textielfabriek in Mumbai. Met de autodidactische kok en ondernemer Aditi Dugar aan het roer heeft Masque sinds de opening in 2016 een reeks onderscheidingen in de wacht gesleept, van de One To Watch Award in 2020 tot een plaats in de 50 beste restaurants van Azië in 2021 en de status van beste restaurant in India in 2023.
Dat moesten we dus ontdekken. Dus boekten we een tafeltje in dit hippe restaurant in een buurt die de chauffeur van ons hotel zelfs niet meteen kende. Het is te zeggen, hij vond het vreemd dat net op die plek zo’n toprestaurant zou zitten. Dus toen we door de kleine straatjes door allerlei achterbuurten reden vonden we het reuzespannend. Maar eens we de bestemming bereikt hadden begrepen we meteen: dit wordt speciaal. Het pand is sowieso bijzonder. Een oude gerenoveerde fabriekshall. Alles werd heel hedendaags en stijlvol ingericht, zonder over the top te worden. We werden bijzonder vriendelijk maar ook best informeel ontvangen. Gewoon: plezant.
Mijn partner koos voor het cocktailmenu dat bijzonder spannend leek, en echt super lekker zou blijken. Zelf wou ik de aangepaste wijnen uitproberen; ik ben niet zo’n cocktaildrinker. Er werd een pairing aangeboden met wijnen van zowat overal in de wereld, best mooi hoor, maar ik voelde mij veel meer aangesproken door de andere pairing die enkel bestond uit lokale wijnen. Spannend, want heeft India wel al echt mooie wijnen? Het antwoord? Ja hoor, die bestaan. Elk glas dat ik geserveerd kreeg was boeiend en lekker. Sommige van de wijnen waren zelfs verrassend lekker. En dan het eten… dat was werkelijk out of this world.
Nu moet je weten, ik hou ontzettend van de Indische keuken, zolang die niet te spicy is. In heel India, en zeker in de betere restaurants waar ook wat vaker toeristen komen eten, proberen ze je niet te bruuskeren. En als je gerechten niet te pikant zijn, kun je alle andere kruiden die de Indische keuken rijk is zoveel beter proeven.
Menu
Charred Corn, Pomelo, Makkai Mathri
Puranpoli, Crab, Aamti
Jícama, Momo, Prawn
Pani Puri, Roselle, Cured Barramundi
BBQ Pork, Amaranth, Coriander Crispy Rice
Duck Pepper Fry Sausage, Malabar Paratha
Kachi Kairi, Aam Papad
Lamb Bhutwa
Ladyfish
Soft Shell Crab Tandoori
Ladi Pav & Black Garlic Pulao
Gongura, Mulberry, White Chocolate
Cacao
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Een paar jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer