Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden. Zo konden we meteen de kater van de vertraging wegspoelen met een paar mooie glazen Zuid-Afrikaanse wijn en een ongetwijfeld heerlijk menu. Moe maar vol goesting arriveerden we in het donker in een goed gevuld restaurant waar we een mooie tafel toegewezen kregen, midden in het restaurant.
Mooie plek, en toch hadden we pech, want aan de grote ovalen tafel naast ons zat het meest luidruchtige clubje dames dat ik ooit meemaakte op restaurant. De dames waren alle zes bijzonder goed gezind, ze aten ongetwijfeld heel lekker, ze dronken (veel) goede wijn, en ze lachten en praatten steeds luider en luider. Fijn om zoveel enthousiasme te zien en te horen, zoveel vriendschap die gevierd wordt is erg aanstekelijk maar het was er gewoon over.
Was het een vrijgezellenavond, zou kunnen, of een verjaardag, een scheidingsfeestje, wie zal het zeggen, maar rustig dineren zat er voor ons niet in. Eerlijk is eerlijk: dat was best storend, maar daar kan het restaurant weinig aan doen. Heel af en toe was er wel eens een ober die eens half fluisterde van “rustig dames” en even met de ogen draaide in onze richting zo van “vervelend hé, zoveel herrie”, maar de dames echt tot stilte aanmanen is natuurlijk ook zo onsympathiek. Ik snap dat ook wel. Het waren ook gasten. Dus echt ingrijpen, dat deden ze niet.
Los daarvan was het een superfijne avond. De gerechten waren heerlijk, de aangepaste wijnen uitstekend. Er stonden wel een paar internationale referenties op de wijnkaart, maar erg weinig. En dat vind ik prima. Zuid-Afrika heeft zo’n fantastische wijnen, dan moet je daar durven mee uitpakken, en dat deden ze hier. Ook het menu was zeer indrukwekkend. Vooral de hapjes waarmee we mochten starten waren echt indrukwekkend, vol smaak en diepgang, met mooie verwijzingen naar de Afrikaanse culinaire cultuur. Ook de rest van de maaltijd was heerlijk. Voor mij een echte top plek waar ik graag terug wil komen. Hopelijk zonder eerst een avond in London vast te zitten, en zonder de luidruchtige tafel naast ons.
Chefs Menu
the doves nest
truffled cherry parfait
sweet potato bread
malay style snoek & beetroot tartare
smoked tomato, aubergine, pine nut
tuna ‘la colombe’
petit poussin, alaskan king crab, coriander
snow cone
curried linefish, cashew, lime
grass fed beef, carrot, salsa verde
rose, coconut, cashew
mandarin, manjari, pistachio
silvermist honey
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer