Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden. Zo konden we meteen de kater van de vertraging wegspoelen met een paar mooie glazen Zuid-Afrikaanse wijn en een ongetwijfeld heerlijk menu. Moe maar vol goesting arriveerden we in het donker in een goed gevuld restaurant waar we een mooie tafel toegewezen kregen, midden in het restaurant.
Mooie plek, en toch hadden we pech, want aan de grote ovalen tafel naast ons zat het meest luidruchtige clubje dames dat ik ooit meemaakte op restaurant. De dames waren alle zes bijzonder goed gezind, ze aten ongetwijfeld heel lekker, ze dronken (veel) goede wijn, en ze lachten en praatten steeds luider en luider. Fijn om zoveel enthousiasme te zien en te horen, zoveel vriendschap die gevierd wordt is erg aanstekelijk maar het was er gewoon over.
Was het een vrijgezellenavond, zou kunnen, of een verjaardag, een scheidingsfeestje, wie zal het zeggen, maar rustig dineren zat er voor ons niet in. Eerlijk is eerlijk: dat was best storend, maar daar kan het restaurant weinig aan doen. Heel af en toe was er wel eens een ober die eens half fluisterde van “rustig dames” en even met de ogen draaide in onze richting zo van “vervelend hé, zoveel herrie”, maar de dames echt tot stilte aanmanen is natuurlijk ook zo onsympathiek. Ik snap dat ook wel. Het waren ook gasten. Dus echt ingrijpen, dat deden ze niet.
Los daarvan was het een superfijne avond. De gerechten waren heerlijk, de aangepaste wijnen uitstekend. Er stonden wel een paar internationale referenties op de wijnkaart, maar erg weinig. En dat vind ik prima. Zuid-Afrika heeft zo’n fantastische wijnen, dan moet je daar durven mee uitpakken, en dat deden ze hier. Ook het menu was zeer indrukwekkend. Vooral de hapjes waarmee we mochten starten waren echt indrukwekkend, vol smaak en diepgang, met mooie verwijzingen naar de Afrikaanse culinaire cultuur. Ook de rest van de maaltijd was heerlijk. Voor mij een echte top plek waar ik graag terug wil komen. Hopelijk zonder eerst een avond in London vast te zitten, en zonder de luidruchtige tafel naast ons.
Chefs Menu
the doves nest
truffled cherry parfait
sweet potato bread
malay style snoek & beetroot tartare
smoked tomato, aubergine, pine nut
tuna ‘la colombe’
petit poussin, alaskan king crab, coriander
snow cone
curried linefish, cashew, lime
grass fed beef, carrot, salsa verde
rose, coconut, cashew
mandarin, manjari, pistachio
silvermist honey
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer