N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
Restaurant

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

Gisteren hadden we het geluk om nog eens te gaan lunchen in Dinner by Heston Blumenthal in het iconische Mandarin Oriental Hotel aan Hyde Park in London. Blumenthal die tot op vandaag hoge ogen gooit met zijn “The Fat Duck” in Bray opende deze nieuwe “brasserie” een zevental jaar geleden. Het opzet was eenvoudig maar geniaal. Na z’n televisie-zoektocht “in search of perfection” wou hij de klassieke Britse keuken in ere herstellen, en de beste versie van oeroude klassiekers maken en die in een hedendaagse (luxe) bistro-omgeving serveren. Waar de Fat Duck heel erg steunde op de traditie van de moleculaire keuken, wou hij hier schijnbaar veel eenvoudiger koken maar wel op zoek gaan naar de ultieme smaakervaring.

De critici waren meteen laaiend enthousiast. Want Dinner by Heston was zeer vernieuwend. Na de overvloed aan schuimpjes en gelletjes, proefbuissmaken en rare bewerkingen was dit een soort teruggaan naar de klassieke keuken, maar wel op een verfrissende manier.

Toen wij er voor het eerst gingen eten, zes en een half jaar geleden, was ik (ik moet eerlijk zijn) niet helemaal overtuigd. We namen mijn lieve collega Tess Goossens en haar man Guy mee als cadeautje voor hun huwelijk, en ik dacht toen: is dit het maar? Geen veertien gangen. Maar de keuze tussen een zestal voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Niet meer niet minder.

Ik vond het op één of andere manier te vanzelfsprekend, er was te weinig gedoe of zo. Het was ook in dezelfde periode dat Peter Goossens een soortgelijke beweging maakte: meer naar de essentie, terug naar het (top-)product. En ik had toen in het Hof Van Cleve een beetje hetzelfde gevoel: OK, het was superlekker, maar wat maakte dit nu één van de beste restaurants van de wereld, waar zaten de liflafjes en de frivoliteiten. Ik was verkeerd. Ik was wat miskweekt door het spektakel van de moleculaire keuken wellicht. Want de essentie moet altijd de smaak zijn.

Gisteren stapte ik op een hele andere manier Dinner by Heston binnen, en de lunch was meer dan een schot in de roos. We beslisten om allebei verschillende gerechten te kiezen, zodat we er in totaal zes konden proeven.

Als voorgerecht kozen we voor de “Earl Grey Tea Cured Salmon. Pickled lemon salad, genteman’s relish & sorrel” en aan de andere kant van de tafel verscheen de “Lobster Kedgeree. Grilled Cornish lobster, rice en curry.” Beide voorgerechten waren heerlijk, maar de kreeft was werkelijk spectaculair. Het geheim zat in de heerlijke curryolie die rond het romige rijstgerecht werd geserveerd en die het een ongelofelijke punch gaf. Mooi hoor.

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

Bij de hoofdgerechten kwam aan de overkant de “Roast Turbot & Green Sauce. Braised chicory, parsley, pepper, onion & eucalyptus”. De vis die eerst sous-vide was gegaard en nadien op de plancha afgebakken was top, het witloof “het beste ever” maar vooral de saus op basis van eucalyptus was de smaakmaker en wow-factor van dit mooie gerecht. Ikzelf koos voor het vegetarische gerecht op de kaart. Ik hou van vlees en vis, maar deze klassieker met bloemkool in de hoofdrol sprak me ontzettend aan. En met de “Roast Cauliflower. Smoked brown butter, red wine, truffle & macrows” kreeg ik echt waar ik voor kwam: smaak, smaak, smaak. Dit was voor mij de koning van de umami.

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

En dan moesten de desserts nog komen. De “Tarte of Strawberries. Vanilla cream, white chocolate, mountain pepper, strawberry & verbena sorbet” was echt heel lekker, een fris, licht, en zomers taartje uit de duizend. Maar de “Tipsy Cake. Spit roast pineapple” was spec-ta-cu-lair. Misschien wel het beste dessert ooit. De cake is een soort van brioche (klaargemaakt in Sauternes) die in een warme hele rijke en zoete crème anglaise wordt geserveerd en het stukje ananas erbij zijn zo zo zo lekker… de ananassen hangen draaiend aan het spit voor een haard, zoals een pita of een kip aan het spit, en ze zitten vol met smaak. Echt fenomenaal.

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

Kortom: het was een toplunch, van het begin tot het einde. Met een heerlijke fles Italiaanse chardonnay erbij van het huis Antinori was het genieten van het begin tot het einde. Als je ooit de mogelijkheid hebt om hier te gaan lunchen of dineren: zeker doen.

Maar opgelet: dit is niet je gewone sterrenrestaurant, waar je meer dan tien gangen na elkaar geserveerd krijgt met veel frulletjes en gekte en telkens aangepaste wijn. Neen, hier eet je old school lekker, puur, en klassiek: een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessertje. Maar vergis je niet: dit is dus wel de nummer 45 in de wereld! En terecht.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Le Du Kaan Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand9

Le Du Kaan, lekker eten op de 56ste verdieping

Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer

Nusara Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef3

Nusara, schitterend eten en het uitzicht is waanzin!

Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer

Gaggan Anand Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef29

Gaggan Anand, het zotste sterren restaurant ooit

Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer

Sorn Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Sorn, het enige restaurant met 3 sterren in Bangkok

Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer

Potong Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Potong van ‘Pam’, de strafste vrouw in de Aziatische culinaire scene

Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer

Pastel Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef11

Pastel Rooftop in Bangkok

Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer