N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
Restaurant

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

Gisteren hadden we het geluk om nog eens te gaan lunchen in Dinner by Heston Blumenthal in het iconische Mandarin Oriental Hotel aan Hyde Park in London. Blumenthal die tot op vandaag hoge ogen gooit met zijn “The Fat Duck” in Bray opende deze nieuwe “brasserie” een zevental jaar geleden. Het opzet was eenvoudig maar geniaal. Na z’n televisie-zoektocht “in search of perfection” wou hij de klassieke Britse keuken in ere herstellen, en de beste versie van oeroude klassiekers maken en die in een hedendaagse (luxe) bistro-omgeving serveren. Waar de Fat Duck heel erg steunde op de traditie van de moleculaire keuken, wou hij hier schijnbaar veel eenvoudiger koken maar wel op zoek gaan naar de ultieme smaakervaring.

De critici waren meteen laaiend enthousiast. Want Dinner by Heston was zeer vernieuwend. Na de overvloed aan schuimpjes en gelletjes, proefbuissmaken en rare bewerkingen was dit een soort teruggaan naar de klassieke keuken, maar wel op een verfrissende manier.

Toen wij er voor het eerst gingen eten, zes en een half jaar geleden, was ik (ik moet eerlijk zijn) niet helemaal overtuigd. We namen mijn lieve collega Tess Goossens en haar man Guy mee als cadeautje voor hun huwelijk, en ik dacht toen: is dit het maar? Geen veertien gangen. Maar de keuze tussen een zestal voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Niet meer niet minder.

Ik vond het op één of andere manier te vanzelfsprekend, er was te weinig gedoe of zo. Het was ook in dezelfde periode dat Peter Goossens een soortgelijke beweging maakte: meer naar de essentie, terug naar het (top-)product. En ik had toen in het Hof Van Cleve een beetje hetzelfde gevoel: OK, het was superlekker, maar wat maakte dit nu één van de beste restaurants van de wereld, waar zaten de liflafjes en de frivoliteiten. Ik was verkeerd. Ik was wat miskweekt door het spektakel van de moleculaire keuken wellicht. Want de essentie moet altijd de smaak zijn.

Gisteren stapte ik op een hele andere manier Dinner by Heston binnen, en de lunch was meer dan een schot in de roos. We beslisten om allebei verschillende gerechten te kiezen, zodat we er in totaal zes konden proeven.

Als voorgerecht kozen we voor de “Earl Grey Tea Cured Salmon. Pickled lemon salad, genteman’s relish & sorrel” en aan de andere kant van de tafel verscheen de “Lobster Kedgeree. Grilled Cornish lobster, rice en curry.” Beide voorgerechten waren heerlijk, maar de kreeft was werkelijk spectaculair. Het geheim zat in de heerlijke curryolie die rond het romige rijstgerecht werd geserveerd en die het een ongelofelijke punch gaf. Mooi hoor.

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

Bij de hoofdgerechten kwam aan de overkant de “Roast Turbot & Green Sauce. Braised chicory, parsley, pepper, onion & eucalyptus”. De vis die eerst sous-vide was gegaard en nadien op de plancha afgebakken was top, het witloof “het beste ever” maar vooral de saus op basis van eucalyptus was de smaakmaker en wow-factor van dit mooie gerecht. Ikzelf koos voor het vegetarische gerecht op de kaart. Ik hou van vlees en vis, maar deze klassieker met bloemkool in de hoofdrol sprak me ontzettend aan. En met de “Roast Cauliflower. Smoked brown butter, red wine, truffle & macrows” kreeg ik echt waar ik voor kwam: smaak, smaak, smaak. Dit was voor mij de koning van de umami.

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

En dan moesten de desserts nog komen. De “Tarte of Strawberries. Vanilla cream, white chocolate, mountain pepper, strawberry & verbena sorbet” was echt heel lekker, een fris, licht, en zomers taartje uit de duizend. Maar de “Tipsy Cake. Spit roast pineapple” was spec-ta-cu-lair. Misschien wel het beste dessert ooit. De cake is een soort van brioche (klaargemaakt in Sauternes) die in een warme hele rijke en zoete crème anglaise wordt geserveerd en het stukje ananas erbij zijn zo zo zo lekker… de ananassen hangen draaiend aan het spit voor een haard, zoals een pita of een kip aan het spit, en ze zitten vol met smaak. Echt fenomenaal.

N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.
N° 45 in de wereld: Dinner By Heston Blumenthal.

Kortom: het was een toplunch, van het begin tot het einde. Met een heerlijke fles Italiaanse chardonnay erbij van het huis Antinori was het genieten van het begin tot het einde. Als je ooit de mogelijkheid hebt om hier te gaan lunchen of dineren: zeker doen.

Maar opgelet: dit is niet je gewone sterrenrestaurant, waar je meer dan tien gangen na elkaar geserveerd krijgt met veel frulletjes en gekte en telkens aangepaste wijn. Neen, hier eet je old school lekker, puur, en klassiek: een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessertje. Maar vergis je niet: dit is dus wel de nummer 45 in de wereld! En terecht.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer