PITA? MAGDA? KANDA?
Restaurant

Pita? magda? kanda?

Ik heb dit weekend op mijn Instagram Stories een paar foto’s gezet waar nogal wat van mijn volgers serieus over gevallen zijn… Niemand verwacht blijkbaar dat ik op zondagmiddag rond vier uur een pita naar binnen speel… En om eerlijk te zijn, het waren er zelfs twee. Eentje met kalkoen, spekjes, barbecuesaus, sla en maïs. En een tweede met vooral merguez. En ze hebben echt degoutant lekker gesmaakt. Nèh.

“Jij die altijd tips geeft over gezond eten op de blog, ben je op het slechte pad, Ornelis?” stuurde één van mijn trouwe volgers. Gekke reactie vond ik. Want als je mij echt een beetje kent, weet je dat ik een man ben zonder dogma’s of taboes als het over eten gaat. Ja, ik ben ooit massa’s afgevallen door ontzettend op te letten, veel te sporten, en calorietjes te tellen. Maar ik heb zelfs in die periode altijd gezegd dat af en toe eens stevig zondigen geen kwaad kan. Die ene zonde is een katalysator voor de verbrandingsoven van de spijsvertering. En het houdt het leven leefbaar.

En nu had ik toevallig een waanzinnig druk weekend. Zaterdag eerst opnames gemaakt voor hele toffe kookfilmpjes die er binnenkort zullen  aankomen. Daarna een hele nacht aan het DJ’n geweest (in Antwerpen, Destelbergen en Torhout). En toen ik zondag rond halfacht ‘s ochtends eindelijk in mijn bed dook, wist ik: vanmiddag doe ik niks. Uiteindelijk zijn we rond één uur naar Brussel gereden, hebben een heerlijke wandeling gemaakt in de binnenstad, en zijn geëindigd op het terras van “Le Perroquet“, het bekende pita-restaurant in de buurt van de Zavel.

Ik ken het restaurant al meer dan twintig jaar. Het ligt in een toffe buurt, het interieur in een oud art deco-gebouw is best aangenaam, en er staan echt tientallen verschillende pita’s op de kaart. Met varkensvlees, maar ook met rund, kip, vis en er zijn zelfs veggie alternatieven. Ook zijn er pita-croques en veel verschillende slaatjes. Geen idee hoe die laatste smaken, want ik eet hier altijd een pitabroodje met lekkere vulling en één van de plezierige sausjes bij. Keuze te over in elk geval.

Is dit zeer gastronomisch? Neen, natuurlijk niet. Erg hip dan? Ook niet. Hipsters hebben al lang andere hot spots ontdekt. Maar ik vond het wel weer plezierig tafelen in de zon op het terras. En goedkoop ook. Flesje Rioja, en twee verschillende pita’s: een ideale late lunch, na een nacht DJ’n. Dat de looksaus zo’n beetje langs je kin naar beneden drupt, en dat je denkt: ach, Brussel is nog zo slecht niet. Probeer het maar eens, slecht zal je hier niet eten!

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer