PITA? MAGDA? KANDA?
Restaurant

Pita? magda? kanda?

Ik heb dit weekend op mijn Instagram Stories een paar foto’s gezet waar nogal wat van mijn volgers serieus over gevallen zijn… Niemand verwacht blijkbaar dat ik op zondagmiddag rond vier uur een pita naar binnen speel… En om eerlijk te zijn, het waren er zelfs twee. Eentje met kalkoen, spekjes, barbecuesaus, sla en maïs. En een tweede met vooral merguez. En ze hebben echt degoutant lekker gesmaakt. Nèh.

“Jij die altijd tips geeft over gezond eten op de blog, ben je op het slechte pad, Ornelis?” stuurde één van mijn trouwe volgers. Gekke reactie vond ik. Want als je mij echt een beetje kent, weet je dat ik een man ben zonder dogma’s of taboes als het over eten gaat. Ja, ik ben ooit massa’s afgevallen door ontzettend op te letten, veel te sporten, en calorietjes te tellen. Maar ik heb zelfs in die periode altijd gezegd dat af en toe eens stevig zondigen geen kwaad kan. Die ene zonde is een katalysator voor de verbrandingsoven van de spijsvertering. En het houdt het leven leefbaar.

En nu had ik toevallig een waanzinnig druk weekend. Zaterdag eerst opnames gemaakt voor hele toffe kookfilmpjes die er binnenkort zullen  aankomen. Daarna een hele nacht aan het DJ’n geweest (in Antwerpen, Destelbergen en Torhout). En toen ik zondag rond halfacht ’s ochtends eindelijk in mijn bed dook, wist ik: vanmiddag doe ik niks. Uiteindelijk zijn we rond één uur naar Brussel gereden, hebben een heerlijke wandeling gemaakt in de binnenstad, en zijn geëindigd op het terras van “Le Perroquet“, het bekende pita-restaurant in de buurt van de Zavel.

Ik ken het restaurant al meer dan twintig jaar. Het ligt in een toffe buurt, het interieur in een oud art deco-gebouw is best aangenaam, en er staan echt tientallen verschillende pita’s op de kaart. Met varkensvlees, maar ook met rund, kip, vis en er zijn zelfs veggie alternatieven. Ook zijn er pita-croques en veel verschillende slaatjes. Geen idee hoe die laatste smaken, want ik eet hier altijd een pitabroodje met lekkere vulling en één van de plezierige sausjes bij. Keuze te over in elk geval.

Is dit zeer gastronomisch? Neen, natuurlijk niet. Erg hip dan? Ook niet. Hipsters hebben al lang andere hot spots ontdekt. Maar ik vond het wel weer plezierig tafelen in de zon op het terras. En goedkoop ook. Flesje Rioja, en twee verschillende pita’s: een ideale late lunch, na een nacht DJ’n. Dat de looksaus zo’n beetje langs je kin naar beneden drupt, en dat je denkt: ach, Brussel is nog zo slecht niet. Probeer het maar eens, slecht zal je hier niet eten!

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer