Jordi Cruz is een culinaire superster in Spanje. Hij is er bekend van het programma Masterchef op televisie. Maar hij is ook de jongste Spaanse chef ooit (en wereldwijd de tweede jongste) die een Michelinster binnen wist te halen, op zijn 26ste reeds. Al jarenlang ga ik graag dineren in zijn belangrijkste restaurant Abac, een beetje in de heuvels rond Barcelona. Sinds vorig jaar heeft Jordi Cruz er zijn derde ster te pakken, en dat is helemaal terecht. Als je zijn mooie gerechten trouwens een beetje goedkoper wil proeven kan ik je het restaurant Angle aanbevelen in het centrum van de stad, in het Cram Hotel.
Maar Cruz heeft dus ook een tapas restaurant in de stad, eerder richting zee, niet ver van het treinstation van Barcelona. “Ten” is de naam van dat restaurant. En eerlijk gezegd, ik kende dat nog niet. Maar toen ik onlangs richting het strand wandelde, passeerde ik er en de naam van “Jordi Cruz” sprong me meteen in het oog. Ik heb op het terras gegeten, en weet dus echt niet hoe het interieur er precies uitziet. Ik vond het terras eerlijk gezegd toch maar een beetje slordig. Er lagen peuken en papiertjes op de grond en de tafels stonden een beetje holder-de-bolder.
Maar de maaltijd was prijs/kwaliteit wel OK. Je krijgt een mooie reeks behoorlijk verrassende culinaire tapas, die echt wel een beetje doen denken aan de keukens van Cruz z’n toprestaurants. En voor 48 euro eet je een uitgebreide reeks mooie gerechtjes. Soms vond ik de bordjes niet helemaal zuiver, en ook de toog binnen (die je van buiten goed ziet) lag er mij te rommelig bij. Ik durf nochtans wel aanraden om hier te gaan eten, omdat de recepten van Cruz top zijn, maar zijn personeel zou de lat toch wel een beetje hoger mogen leggen om te kunnen concureren met bijvoorbeeld Bodega 1900, het toegankelijke tapas-restaurant van Albert Adria. Dit was trouwens het menu.
Choose between one of our oyster selections or the anchovy toast
“00”Esqueixada-style cod dressed tomato concasse, romesco textures and potato chips
Taco – Steak tartar with mustard ice cream and pickled vegetables
Potato spiral chips with foamy alioli, “Padron” peppers and spicy tomato sauce
Low-temperature egg with carbonara foam
Roasted scallop, squid sauce, lumpo roe and fried tempura
Deep fried dogfish with foamy adobo mayonnaise
Galician beef Tataki marinated in Miso, sake and roasted eggplant with dulce de leche
Nitro Cocktail Begonia ́s Pink Panther Petit Four
48€/EACH Beverage Pack 19€/Person
Our selection of cheeses 8€/Person
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer