Ten’s: tapas restaurant van superster Jordi Cruz

Jordi Cruz is een culinaire superster in Spanje. Hij is er bekend van het programma Masterchef op televisie. Maar hij is ook de jongste Spaanse chef ooit (en wereldwijd de tweede jongste) die een Michelinster binnen wist te halen, op zijn 26ste reeds. Al jarenlang ga ik graag dineren in zijn belangrijkste restaurant Abac, een beetje in de heuvels rond Barcelona. Sinds vorig jaar heeft Jordi Cruz er zijn derde ster te pakken, en  dat is helemaal terecht. Als je zijn mooie gerechten trouwens een beetje goedkoper wil proeven kan ik je het restaurant Angle aanbevelen in het centrum van de stad, in het Cram Hotel.

Maar Cruz heeft dus ook een tapas restaurant in de stad, eerder richting zee, niet ver van het treinstation van Barcelona. “Ten” is de naam van dat restaurant. En eerlijk gezegd, ik kende dat nog niet. Maar toen ik onlangs richting het strand wandelde, passeerde ik er en de naam van “Jordi Cruz” sprong me meteen in het oog. Ik heb op het terras gegeten, en weet dus echt niet hoe het interieur er precies uitziet. Ik vond het terras eerlijk gezegd toch maar een beetje slordig. Er lagen peuken en papiertjes op de grond en de tafels stonden een beetje holder-de-bolder.

Maar de maaltijd was prijs/kwaliteit wel OK. Je krijgt een mooie reeks behoorlijk verrassende culinaire tapas, die echt wel een beetje doen denken aan de keukens van Cruz z’n toprestaurants. En voor 48 euro eet je een uitgebreide reeks mooie gerechtjes. Soms vond ik de bordjes niet helemaal zuiver, en ook de toog binnen (die je van buiten goed ziet) lag er mij te rommelig bij. Ik durf nochtans wel aanraden om hier te gaan eten, omdat de recepten van Cruz top zijn, maar zijn personeel zou de lat toch wel een beetje hoger mogen leggen om te kunnen concureren met bijvoorbeeld Bodega 1900, het toegankelijke tapas-restaurant van Albert Adria. Dit was trouwens het menu.

 

TEN ́S TASTING MENU

Choose between one of our oyster selections or the anchovy toast

“00”Esqueixada-style cod dressed tomato concasse, romesco textures and potato chips

Taco – Steak tartar with mustard ice cream and pickled vegetables

Potato spiral chips with foamy alioli, “Padron” peppers and spicy tomato sauce

Low-temperature egg with carbonara foam

Roasted scallop, squid sauce, lumpo roe and fried tempura

Deep fried dogfish with foamy adobo mayonnaise

Galician beef Tataki marinated in Miso, sake and roasted eggplant with dulce de leche

Nitro Cocktail Begonia ́s Pink Panther Petit Four

48€/EACH Beverage Pack 19€/Person

Our selection of cheeses 8€/Person