THE MODERN IN NEW YORK
Restaurant

The modern in new york

Wow. Zonder meer wow. Nadat we met vijf uur vertraging gisteren in ons hotel in New York arriveerden, hadden we maar net tijd genoeg om in te checken en ons even op te frissen om naar The Modern te gaan. We kennen dat restaurant al jaren, en waren er altijd al grote fan van. Vooreerst de locatie, en de setting. Die is fantastisch. Doordat je eet met uitzicht op de beeldentuin van het heerlijke Moma (het Museum Of Modern Art) in het midden van de stad, zit je sowieso al goed. Je kijkt onder andere uit op de fameuze geit van Picasso, maar ook op andere top beeldhouwwerken, en het licht valt ook zo heerlijk binnen in het restaurant.

De bediening is werkelijk top. New Yorkers zijn veeleisende klanten. Ze willen wel (veel) betalen voor een goede maaltijd, maar alles moet efficiënt zijn en af. Professionaliteit is een noodzaak, gastvrijheid ook. Dat weten ze hier maar al te goed in The Modern. Je wordt er als gast echt op je wenken bediend. In de meeste restaurants moet je ook een stevige tip geven, want daar leven de obers van, hun loon stelt nauwelijks iets voor. The Modern echter is een zogenaamd non-tipping restaurant. De tip zit al in je prijs inbegrepen, zoals bij ons in België. En dat is best wel handig. Het weerhoudt het personeel er dus niet van om je in de watten te leggen.

En dan is er de keuken. Die is echt 100 procent mijn ding. Dat was jaren geleden al zo, toen de chef zijn eerste Michelinster binnenhaalde, en nu er sinds een tijdje (we zijn vijf jaar niet in New York geweest) zelfs een tweede ster aan The Modern is gegeven, lijken de culinaire skills van de chef enkel nog geperfectioneerd te zijn. Echt indrukwekkend. Op de koop toe is niks te ver gezocht hier. De kennis van de klassieke keuken (met mooie sauzen en grote techniek) wordt hier tentoongespreid met een zeer moderne twist.

Het principe is ook leuk. Je kunt een verrassingsmenu kiezen van acht gangen. Of kiezen voor het kleinere menu. Dan krijg je de keuze uit vier keer vier gerechten. Uit elke groep (eerste voorgerecht, tweede voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) kies je dan één schotel. Zo stel je eigenlijk je eigen menu samen. Dit was onze keuze:

Tartare of hamachi marinated in a dashi flavored vinaigrette.

Maine lobster with gala apple glazed in green and red cabbage.

Beef crusted in aged Comté cheese – à la royale with beluga lentils.

Mont Blanc with a crispy cashew tuile and vanilla-chestnut glacé.

We kregen als extraatjes nog een heerlijk fris groententaartje met zwarte truffel als aperitiefhapje. Daarna (zalig!!!) een mooie combinatie van eierdooier, saus op basis van ei, en kaviaareitjes (om Pasen te vieren) en er kwamen kleine croissantjes die leken op een combinatie van pretzels met croissants, met daarbij een heerlijke boter met gemarineerde mosterdzaadjes. Ik ging trouwens voor een bordje met kaas, maar kreeg daarvoor een lekker pre-dessert met ijs van groene thee en wat citrus-smaken bij.

De borden zien er licht en fris uit, en zo smaakt alles ook. Ja, ook al zat ik zo tegen het einde van de maaltijd behoorlijk in te dommelen (het was een lange dag geweest en in ons hoofd was het al drie uur ’s nachts) toch werd ik telkens weer geprikkeld door prachtige pure smaken. Echt heerlijk om zo de vakantieweek te starten. De andere restaurants zullen hun best mogen doen om hier nog over te raken.

THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK
THE MODERN IN NEW YORK

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Le Du Kaan Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand9

Le Du Kaan, lekker eten op de 56ste verdieping

Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer

Nusara Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef3

Nusara, schitterend eten en het uitzicht is waanzin!

Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer

Gaggan Anand Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef29

Gaggan Anand, het zotste sterren restaurant ooit

Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer

Sorn Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Sorn, het enige restaurant met 3 sterren in Bangkok

Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer

Potong Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Potong van ‘Pam’, de strafste vrouw in de Aziatische culinaire scene

Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer

Pastel Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef11

Pastel Rooftop in Bangkok

Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer