Ik moet bekennen: vaak vind ik dat topchefs niet zo goed weten wat ze precies moeten serveren als hoofdgerecht. Dan zijn ze je soms als zeven gerechten en evenveel hapjes culinair aan het verwennen en dan verliezen ze toch nog de pedalen bij wat in feite het absolute hoogtepunt van een gastronomische maaltijd zou moeten zijn. Een beetje creativiteit mag dan nog altijd, vind ik. Maar inderdaad, ook daar moet het product de vedette blijven. Vaak hapert het daar dus.
Daarom was ik gisterenavond zo gelukkig wanneer we in l’Air Du Temps het voor mij strafste hoofdgerecht in jaren geserveerd kregen. De Pluma Ibercio werd perfect gebakken geserveerd met een licht gelakte barbecue smaak maar de structuren van kool die erbij geserveerd werden, samen met alle Thaise kruiden maakte dit een gigantische smaakbom. Ik werd voor het eerst in lange tijd nog eens helemaal stil en euforisch tegelijk. En dan hadden we er eigenlijk al een zalige maaltijd opzitten, met een hele reeks lekkere voorgerechten waarvan het ene al meer indruk maakte dan het andere.
Er wordt door culinaire journalisten al jaren gefluisterd dat San Degeimbre, de charismatische chef van l’Air Du Temps, z’n derde ster wel zou verdienen, en eerlijk gezegd: ik begrijp eigenlijk wel waarom, ook al was dit nog maar de eerste keer dat we in deze prachtige culinaire boerderij te gast waren. Overigens: mooie plek om te overnachten ook. Wij aten het meest exclusieve menu, met mooie aangepaste wijnen, water en koffie, en sliepen in een erg mooie kamer. Inclusief ontbijt betaalden we voor het totale arrangement 760 euro, wat voor dit hele arrangement een heel aanvaardbare prijs is.
Gepofte: Tapioca, gamtae, courgette en ansjovis
Crackers: Crémeux van kaas, venkel
Hoorntje: Aubergine, gerookte forel, gekonfijte citroen
Baar: Foie gras, praliné, granola van hazelnoten
Cocktail: Dongchimi, pak chook, groene tomaat
“Salade Liégeoise”: Prinsessenbonen, spek uit Hamoir, aardappel
Margarita: Perle Blanche oester, crème van oester, cucamelon, Mezcal
Liernu: Tomaten van nu en olie van de tijd
Monochroom: Witte koolvis Ikjimé, pompoen, bottarga
Boterbonen: Gerookte paling, crème van look, sneeuw van peterselie
Boeuf-carottes: Ossenstaart, boter van hooi, consommé
Parfum uit Thailand: Pluma Ibérico, texturen van kool, galant, Thaise basilicum
Bijenkorf: Bloemige, fruitige en kruidige smaken van honing uit onze tuin
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer