MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
Restaurant

Mugaritz: strafste wine pairing ooit

Wat een prachtige culinaire ervaring hadden wij de voorbije zondag in het wereldberoemde restaurant Mugaritz nabij San Sebastian. Het restaurant staat in de TOP 10 van de wereld, meer bepaald op de 9de plaats, en ik had al een hele tijd geleden de reservatie gemaakt en keek er dus al maanden naar uit. Een plekje in de TOP 10 verdien je niet zomaar, in Mugaritz werd dus ongetwijfeld spectaculair gekookt.

Vrienden die er eerder al eens waren vertelden mij trouwens dat de gerechten best wel “voor gevorderden” waren, qua gewaagde smaken en technieken. En ze zeiden ons ook dat de “wine pairing” misschien wel de mooiste is in de hele wereld. Wel, ze hebben niks overdreven. De wijnen die we bij de overigens fabuleuze gerechten te proeven kregen waren spectaculair. Ik ga eerlijk zijn, de meest bijzondere reeks aangepaste wijnen is echt wel duur (300 euro pp). Maar wat je daar dan voor te drinken krijgt is werkelijk fenomenaal. Met heel veel unieke wijnen uit oudere jaargangen, waar je telkens bij denkt: zoiets heb ik nooit geproefd, en zal ik nooit meer te proeven krijgen in mijn leven.

Een greep uit de selectie: champagne van Jaques Selosse, een Rheingau Spätle uit 1952 van Rauenthaler Langenstück, de Meursault Genevrière van Antoine Jobard uit 2009, een Chablis Premier Crus van Francois Ravenau uit 1998, een Barolo Conterno uit 1974, en last but not least een verticale tasting van de wereldberoemde Château d’Yquem, van 2011, 2003, 1995, 1985, 1977, tot zelfs een slokjes van de Yquem 1940. Niet normaal, en dan vermeld ik de helft van de wijnen nog niet eens.

De meer dan 25 gangen waren trouwens ook prachtig. Echt moeilijk om te zeggen wat we allemaal aten want de gerechtjes hebben dan ook nog eens gekke namen die vlagjes zijn die de lading nauwelijks dekken. Laat de foto’s maar voor zich spreken… Maar we aten bijvoorbeeld een roe van octopus die eruitzag als een roosje bloemkool met bechamel, varkenshart in carpaccio, een oester met het vet van iberico ham, spicy spiderkrab en vele andere super verassende combinaties met lange diepe intense smaken.

En dat allemaal in een heel mooi kader, een oud huis met veel hout, midden in de Baskische bergen. Ja, ik ben fan van Mugaritz, wat mij betreft kunnen ze de komende jaren zelfs nog  hoger in de TOP 10 komen.

MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT
MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

IMG_6754

Chez Coco voor de lekkerste kipjes

Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer

Masque India Mumbai Sven Ornelis Would Be Chef6

Hiervoor reis je naar Mumbai: Masque Restaurant

Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer