10 "culinaire vragen" aan John Crombez van SP.A
Nieuws

10 “culinaire vragen” aan John Crombez van SP.A

Bijna verkiezingen, en ook hier willen we jullie informeren over de standpunten van de verschillende Vlaamse partijen. Dit is een foodplatform, als je deze site bezoekt dan ben je wellicht een foodie. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien.

We vragen deze week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, flexijobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.

En we vragen ook naar het favoriete gerecht van de voorzitters, en hun favoriete restaurant. Misschien dat hun smaak verrassend goed met die van jou overeenkomt, terwijl je politieke ideeën extreem verschillen. Dat kan gebeuren…

Zaterdag hadden we de tien vragen aan Peter Mertens van de PVDA en zondag kregen we de antwoorden van Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. Gisteren was het dan weer de beurt aan Wouter Beke, de voorzitter van CD&V.

Vandaag de vierde voorzitter die zijn antwoorden deelt met ons: John Crombez van sp.a

Er wordt nog steeds veel geklaagd in de Horeca. Na de introductie van de witte kassa hebben veel restaurants het krap lastig om het hoofd boven water te houden. Hoe wil u de sector de komende jaren extra ondersteunen?

Wij kiezen voor een bijkomende lastenverlaging voor lagere lonen. Dit is positief nieuws voor de horecasector, waarvoor we de regelingen voor gelegenheidsarbeid ook behouden. Verder zetten we in op ondersteuningsmaatregelen voor cafés. Deze zijn heel gevoelig voor faillissement en dit moeten we ten allen prijze vermijden. We gaan daarom voor een goede opleiding voor mensen die een zaak willen starten, in samenwerking met de sector. Om de cafés verder te steunen, zetten we in op eerlijke contracten: afschaffing brouwerijcontracten en afschaffing minimale afnameverplichting. Tot slot voeren we een administratieve vereenvoudiging door op fiscaal vlak. En ook voor zelfstandige horeca-uitbaters zorgen we voor een minimumpensioen van 1.500 euro na een loopbaan van 42 jaar.

Blijft het systeem van de flexijobs overeind?

Onder socialisten werd het nieuw statuut voor gelegenheidswerk ingevoerd dat bijklussen aantrekkelijker maakte. Deze regering bouwde daarop voort met de flexijobs. Wij willen de flexijobs in de horeca niet terugdraaien. Als de zon even schijnt, stromen de terrasjes vol en is er op korte termijn nood aan extra inzetbaar personeel. In die zin beantwoordt de regeling van flexi-jobs in de horeca aan een reële behoefte en zal ze ertoe bijdragen dat vroeger zwartwerk wordt gewit. Wij zijn evenwel geen voorstander om de regeling van de flexijobs uit te breiden naar andere sectoren om te voorkomen dat reguliere arbeid wordt vervangen door flexijobs.

Hoe denkt uw partij over voedselveiligheid? Waar liggen de uitdagingen?

De zekerheid op kwaliteitsvol voedsel is voor onze partij van zeer groot belang. Zo verzetten we ons tegen internationale handelsakkoorden die de strenge Europese normen rond voedselveiligheid trachten af te zwakken. Op nationaal vlak willen we strengere controles op het gebruik van gifstoffen in de landbouw.

Hoe moeten we omgaan met dierenleed?

Iedere vorm van dierenleed moet maximaal worden vermeden. Zo willen we op Europees niveau de dierentransporten herleiden tot een maximum van 8 uur.  Verder moeten we de proeven op dieren tot een minimum beperken. We pleiten ook voor een Europees label dat duidelijk maakt bij welke producten er gebruik is gemaakt van testen op dieren.

Hoe wil u de eigen Vlaamse landbouwers ondersteunen?

We willen de Vlaamse steun voor de landbouw meer oriënteren in de richting van lokale landbouw met een korte keten tussen landbouwer en consument, zonder al te veel tussenschakels van verwerkers en tussenhandelaars.

Moeten er meer beperkingen komen op het promoten van alcohol?

Ik denk dat we naar onze jongeren toe wel wat beperkingen mogen invoeren. Soms zie je dat er gratis alcohol wordt uitgedeeld als promotiestunt op events waar minderjarigen komen of zelfs in de buurt van scholen, daar stel ik me vragen bij. Alcohol mag niet opgedrongen worden. Ik ben echter niet van mening dat we promotie voor alcohol volledig moeten bannen.

Moeten we de Vlaamse gastronomie in het buitenland meer promoten?

Uiteraard. Onze gastronomie is een belangrijk exportproduct, wie geniet er niet van onze bieren, frieten, wafels, stoverij of chocolade? Als de Nederlanders erin slagen om van Heineken een wereldmerk te maken, moeten wij dat met onze producten zéker kunnen.

Wat zijn voor u en uw partij de troeven van de Belgische/Vlaamse gastronomie?

Als Vlamingen en Belgen staan we bekend voor onze Bourgondische levensstijl: gezellig tafelen, lekker aperitieven, onze tijd nemen om uitgebreid te barbecueën of uit eten te gaan. Die capaciteit om te genieten van eten en drinken na een lange werkdag of werkweek, is een grote troef die we moeten koesteren. Onze eetcultuur is internationaal bekend. Als je in het buitenland spreekt over België, dan denkt men aan bier, wafels of chocolade. We zijn in Vlaanderen ook steeds meer wijn aan het produceren, ook op die markt krijgen ze schrik van ons. Het is heerlijk om die cultuur over te brengen in het buitenland en te pronken met onze producten en knowhow.

Wat eet u zelf het liefste?

Alles wat uit de zee komt: tong, pladijs, garnalen, … Op café kan ik moeilijk weerstaan aan een zakje pickles chips.

Wat is uw favoriete restaurant in ons land?

Het zijn er eigenlijk drie: Bistro Mathilda in Oostende. De Grote Post, ook in Oostende en Taverne du passage in Brussel: typische, goede ouderwetse Brusselse keuken met uitstekend bereide klassiekers.

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer