Bijna verkiezingen, en ook hier willen we jullie informeren over de standpunten van de verschillende Vlaamse partijen. Dit is een foodplatform, als je deze site bezoekt dan ben je wellicht een foodie. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien.
We vragen deze week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, flexijobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.
En we vragen ook naar het favoriete gerecht van de voorzitters, en hun favoriete restaurant. Misschien dat hun smaak verrassend goed met die van jou overeenkomt, terwijl je politieke ideeën extreem verschillen. Dat kan gebeuren…
Zaterdag hadden we de tien vragen aan Peter Mertens van de PVDA en zondag kregen we de antwoorden van Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. Gisteren was het dan weer de beurt aan Wouter Beke, de voorzitter van CD&V.
Vandaag de vierde voorzitter die zijn antwoorden deelt met ons: John Crombez van sp.a
Wij kiezen voor een bijkomende lastenverlaging voor lagere lonen. Dit is positief nieuws voor de horecasector, waarvoor we de regelingen voor gelegenheidsarbeid ook behouden. Verder zetten we in op ondersteuningsmaatregelen voor cafés. Deze zijn heel gevoelig voor faillissement en dit moeten we ten allen prijze vermijden. We gaan daarom voor een goede opleiding voor mensen die een zaak willen starten, in samenwerking met de sector. Om de cafés verder te steunen, zetten we in op eerlijke contracten: afschaffing brouwerijcontracten en afschaffing minimale afnameverplichting. Tot slot voeren we een administratieve vereenvoudiging door op fiscaal vlak. En ook voor zelfstandige horeca-uitbaters zorgen we voor een minimumpensioen van 1.500 euro na een loopbaan van 42 jaar.
Onder socialisten werd het nieuw statuut voor gelegenheidswerk ingevoerd dat bijklussen aantrekkelijker maakte. Deze regering bouwde daarop voort met de flexijobs. Wij willen de flexijobs in de horeca niet terugdraaien. Als de zon even schijnt, stromen de terrasjes vol en is er op korte termijn nood aan extra inzetbaar personeel. In die zin beantwoordt de regeling van flexi-jobs in de horeca aan een reële behoefte en zal ze ertoe bijdragen dat vroeger zwartwerk wordt gewit. Wij zijn evenwel geen voorstander om de regeling van de flexijobs uit te breiden naar andere sectoren om te voorkomen dat reguliere arbeid wordt vervangen door flexijobs.
De zekerheid op kwaliteitsvol voedsel is voor onze partij van zeer groot belang. Zo verzetten we ons tegen internationale handelsakkoorden die de strenge Europese normen rond voedselveiligheid trachten af te zwakken. Op nationaal vlak willen we strengere controles op het gebruik van gifstoffen in de landbouw.
Iedere vorm van dierenleed moet maximaal worden vermeden. Zo willen we op Europees niveau de dierentransporten herleiden tot een maximum van 8 uur. Verder moeten we de proeven op dieren tot een minimum beperken. We pleiten ook voor een Europees label dat duidelijk maakt bij welke producten er gebruik is gemaakt van testen op dieren.
We willen de Vlaamse steun voor de landbouw meer oriënteren in de richting van lokale landbouw met een korte keten tussen landbouwer en consument, zonder al te veel tussenschakels van verwerkers en tussenhandelaars.
Ik denk dat we naar onze jongeren toe wel wat beperkingen mogen invoeren. Soms zie je dat er gratis alcohol wordt uitgedeeld als promotiestunt op events waar minderjarigen komen of zelfs in de buurt van scholen, daar stel ik me vragen bij. Alcohol mag niet opgedrongen worden. Ik ben echter niet van mening dat we promotie voor alcohol volledig moeten bannen.
Uiteraard. Onze gastronomie is een belangrijk exportproduct, wie geniet er niet van onze bieren, frieten, wafels, stoverij of chocolade? Als de Nederlanders erin slagen om van Heineken een wereldmerk te maken, moeten wij dat met onze producten zéker kunnen.
Als Vlamingen en Belgen staan we bekend voor onze Bourgondische levensstijl: gezellig tafelen, lekker aperitieven, onze tijd nemen om uitgebreid te barbecueën of uit eten te gaan. Die capaciteit om te genieten van eten en drinken na een lange werkdag of werkweek, is een grote troef die we moeten koesteren. Onze eetcultuur is internationaal bekend. Als je in het buitenland spreekt over België, dan denkt men aan bier, wafels of chocolade. We zijn in Vlaanderen ook steeds meer wijn aan het produceren, ook op die markt krijgen ze schrik van ons. Het is heerlijk om die cultuur over te brengen in het buitenland en te pronken met onze producten en knowhow.
Alles wat uit de zee komt: tong, pladijs, garnalen, … Op café kan ik moeilijk weerstaan aan een zakje pickles chips.
Het zijn er eigenlijk drie: Bistro Mathilda in Oostende. De Grote Post, ook in Oostende en Taverne du passage in Brussel: typische, goede ouderwetse Brusselse keuken met uitstekend bereide klassiekers.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer