10 "culinaire vragen" aan John Crombez van SP.A
Nieuws

10 “culinaire vragen” aan John Crombez van SP.A

Bijna verkiezingen, en ook hier willen we jullie informeren over de standpunten van de verschillende Vlaamse partijen. Dit is een foodplatform, als je deze site bezoekt dan ben je wellicht een foodie. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien.

We vragen deze week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, flexijobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.

En we vragen ook naar het favoriete gerecht van de voorzitters, en hun favoriete restaurant. Misschien dat hun smaak verrassend goed met die van jou overeenkomt, terwijl je politieke ideeën extreem verschillen. Dat kan gebeuren…

Zaterdag hadden we de tien vragen aan Peter Mertens van de PVDA en zondag kregen we de antwoorden van Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. Gisteren was het dan weer de beurt aan Wouter Beke, de voorzitter van CD&V.

Vandaag de vierde voorzitter die zijn antwoorden deelt met ons: John Crombez van sp.a

Er wordt nog steeds veel geklaagd in de Horeca. Na de introductie van de witte kassa hebben veel restaurants het krap lastig om het hoofd boven water te houden. Hoe wil u de sector de komende jaren extra ondersteunen?

Wij kiezen voor een bijkomende lastenverlaging voor lagere lonen. Dit is positief nieuws voor de horecasector, waarvoor we de regelingen voor gelegenheidsarbeid ook behouden. Verder zetten we in op ondersteuningsmaatregelen voor cafés. Deze zijn heel gevoelig voor faillissement en dit moeten we ten allen prijze vermijden. We gaan daarom voor een goede opleiding voor mensen die een zaak willen starten, in samenwerking met de sector. Om de cafés verder te steunen, zetten we in op eerlijke contracten: afschaffing brouwerijcontracten en afschaffing minimale afnameverplichting. Tot slot voeren we een administratieve vereenvoudiging door op fiscaal vlak. En ook voor zelfstandige horeca-uitbaters zorgen we voor een minimumpensioen van 1.500 euro na een loopbaan van 42 jaar.

Blijft het systeem van de flexijobs overeind?

Onder socialisten werd het nieuw statuut voor gelegenheidswerk ingevoerd dat bijklussen aantrekkelijker maakte. Deze regering bouwde daarop voort met de flexijobs. Wij willen de flexijobs in de horeca niet terugdraaien. Als de zon even schijnt, stromen de terrasjes vol en is er op korte termijn nood aan extra inzetbaar personeel. In die zin beantwoordt de regeling van flexi-jobs in de horeca aan een reële behoefte en zal ze ertoe bijdragen dat vroeger zwartwerk wordt gewit. Wij zijn evenwel geen voorstander om de regeling van de flexijobs uit te breiden naar andere sectoren om te voorkomen dat reguliere arbeid wordt vervangen door flexijobs.

Hoe denkt uw partij over voedselveiligheid? Waar liggen de uitdagingen?

De zekerheid op kwaliteitsvol voedsel is voor onze partij van zeer groot belang. Zo verzetten we ons tegen internationale handelsakkoorden die de strenge Europese normen rond voedselveiligheid trachten af te zwakken. Op nationaal vlak willen we strengere controles op het gebruik van gifstoffen in de landbouw.

Hoe moeten we omgaan met dierenleed?

Iedere vorm van dierenleed moet maximaal worden vermeden. Zo willen we op Europees niveau de dierentransporten herleiden tot een maximum van 8 uur.  Verder moeten we de proeven op dieren tot een minimum beperken. We pleiten ook voor een Europees label dat duidelijk maakt bij welke producten er gebruik is gemaakt van testen op dieren.

Hoe wil u de eigen Vlaamse landbouwers ondersteunen?

We willen de Vlaamse steun voor de landbouw meer oriënteren in de richting van lokale landbouw met een korte keten tussen landbouwer en consument, zonder al te veel tussenschakels van verwerkers en tussenhandelaars.

Moeten er meer beperkingen komen op het promoten van alcohol?

Ik denk dat we naar onze jongeren toe wel wat beperkingen mogen invoeren. Soms zie je dat er gratis alcohol wordt uitgedeeld als promotiestunt op events waar minderjarigen komen of zelfs in de buurt van scholen, daar stel ik me vragen bij. Alcohol mag niet opgedrongen worden. Ik ben echter niet van mening dat we promotie voor alcohol volledig moeten bannen.

Moeten we de Vlaamse gastronomie in het buitenland meer promoten?

Uiteraard. Onze gastronomie is een belangrijk exportproduct, wie geniet er niet van onze bieren, frieten, wafels, stoverij of chocolade? Als de Nederlanders erin slagen om van Heineken een wereldmerk te maken, moeten wij dat met onze producten zéker kunnen.

Wat zijn voor u en uw partij de troeven van de Belgische/Vlaamse gastronomie?

Als Vlamingen en Belgen staan we bekend voor onze Bourgondische levensstijl: gezellig tafelen, lekker aperitieven, onze tijd nemen om uitgebreid te barbecueën of uit eten te gaan. Die capaciteit om te genieten van eten en drinken na een lange werkdag of werkweek, is een grote troef die we moeten koesteren. Onze eetcultuur is internationaal bekend. Als je in het buitenland spreekt over België, dan denkt men aan bier, wafels of chocolade. We zijn in Vlaanderen ook steeds meer wijn aan het produceren, ook op die markt krijgen ze schrik van ons. Het is heerlijk om die cultuur over te brengen in het buitenland en te pronken met onze producten en knowhow.

Wat eet u zelf het liefste?

Alles wat uit de zee komt: tong, pladijs, garnalen, … Op café kan ik moeilijk weerstaan aan een zakje pickles chips.

Wat is uw favoriete restaurant in ons land?

Het zijn er eigenlijk drie: Bistro Mathilda in Oostende. De Grote Post, ook in Oostende en Taverne du passage in Brussel: typische, goede ouderwetse Brusselse keuken met uitstekend bereide klassiekers.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer