10 "culinaire vragen" aan John Crombez van SP.A
Nieuws

10 “culinaire vragen” aan John Crombez van SP.A

Bijna verkiezingen, en ook hier willen we jullie informeren over de standpunten van de verschillende Vlaamse partijen. Dit is een foodplatform, als je deze site bezoekt dan ben je wellicht een foodie. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien.

We vragen deze week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, flexijobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.

En we vragen ook naar het favoriete gerecht van de voorzitters, en hun favoriete restaurant. Misschien dat hun smaak verrassend goed met die van jou overeenkomt, terwijl je politieke ideeën extreem verschillen. Dat kan gebeuren…

Zaterdag hadden we de tien vragen aan Peter Mertens van de PVDA en zondag kregen we de antwoorden van Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. Gisteren was het dan weer de beurt aan Wouter Beke, de voorzitter van CD&V.

Vandaag de vierde voorzitter die zijn antwoorden deelt met ons: John Crombez van sp.a

Er wordt nog steeds veel geklaagd in de Horeca. Na de introductie van de witte kassa hebben veel restaurants het krap lastig om het hoofd boven water te houden. Hoe wil u de sector de komende jaren extra ondersteunen?

Wij kiezen voor een bijkomende lastenverlaging voor lagere lonen. Dit is positief nieuws voor de horecasector, waarvoor we de regelingen voor gelegenheidsarbeid ook behouden. Verder zetten we in op ondersteuningsmaatregelen voor cafés. Deze zijn heel gevoelig voor faillissement en dit moeten we ten allen prijze vermijden. We gaan daarom voor een goede opleiding voor mensen die een zaak willen starten, in samenwerking met de sector. Om de cafés verder te steunen, zetten we in op eerlijke contracten: afschaffing brouwerijcontracten en afschaffing minimale afnameverplichting. Tot slot voeren we een administratieve vereenvoudiging door op fiscaal vlak. En ook voor zelfstandige horeca-uitbaters zorgen we voor een minimumpensioen van 1.500 euro na een loopbaan van 42 jaar.

Blijft het systeem van de flexijobs overeind?

Onder socialisten werd het nieuw statuut voor gelegenheidswerk ingevoerd dat bijklussen aantrekkelijker maakte. Deze regering bouwde daarop voort met de flexijobs. Wij willen de flexijobs in de horeca niet terugdraaien. Als de zon even schijnt, stromen de terrasjes vol en is er op korte termijn nood aan extra inzetbaar personeel. In die zin beantwoordt de regeling van flexi-jobs in de horeca aan een reële behoefte en zal ze ertoe bijdragen dat vroeger zwartwerk wordt gewit. Wij zijn evenwel geen voorstander om de regeling van de flexijobs uit te breiden naar andere sectoren om te voorkomen dat reguliere arbeid wordt vervangen door flexijobs.

Hoe denkt uw partij over voedselveiligheid? Waar liggen de uitdagingen?

De zekerheid op kwaliteitsvol voedsel is voor onze partij van zeer groot belang. Zo verzetten we ons tegen internationale handelsakkoorden die de strenge Europese normen rond voedselveiligheid trachten af te zwakken. Op nationaal vlak willen we strengere controles op het gebruik van gifstoffen in de landbouw.

Hoe moeten we omgaan met dierenleed?

Iedere vorm van dierenleed moet maximaal worden vermeden. Zo willen we op Europees niveau de dierentransporten herleiden tot een maximum van 8 uur.  Verder moeten we de proeven op dieren tot een minimum beperken. We pleiten ook voor een Europees label dat duidelijk maakt bij welke producten er gebruik is gemaakt van testen op dieren.

Hoe wil u de eigen Vlaamse landbouwers ondersteunen?

We willen de Vlaamse steun voor de landbouw meer oriënteren in de richting van lokale landbouw met een korte keten tussen landbouwer en consument, zonder al te veel tussenschakels van verwerkers en tussenhandelaars.

Moeten er meer beperkingen komen op het promoten van alcohol?

Ik denk dat we naar onze jongeren toe wel wat beperkingen mogen invoeren. Soms zie je dat er gratis alcohol wordt uitgedeeld als promotiestunt op events waar minderjarigen komen of zelfs in de buurt van scholen, daar stel ik me vragen bij. Alcohol mag niet opgedrongen worden. Ik ben echter niet van mening dat we promotie voor alcohol volledig moeten bannen.

Moeten we de Vlaamse gastronomie in het buitenland meer promoten?

Uiteraard. Onze gastronomie is een belangrijk exportproduct, wie geniet er niet van onze bieren, frieten, wafels, stoverij of chocolade? Als de Nederlanders erin slagen om van Heineken een wereldmerk te maken, moeten wij dat met onze producten zéker kunnen.

Wat zijn voor u en uw partij de troeven van de Belgische/Vlaamse gastronomie?

Als Vlamingen en Belgen staan we bekend voor onze Bourgondische levensstijl: gezellig tafelen, lekker aperitieven, onze tijd nemen om uitgebreid te barbecueën of uit eten te gaan. Die capaciteit om te genieten van eten en drinken na een lange werkdag of werkweek, is een grote troef die we moeten koesteren. Onze eetcultuur is internationaal bekend. Als je in het buitenland spreekt over België, dan denkt men aan bier, wafels of chocolade. We zijn in Vlaanderen ook steeds meer wijn aan het produceren, ook op die markt krijgen ze schrik van ons. Het is heerlijk om die cultuur over te brengen in het buitenland en te pronken met onze producten en knowhow.

Wat eet u zelf het liefste?

Alles wat uit de zee komt: tong, pladijs, garnalen, … Op café kan ik moeilijk weerstaan aan een zakje pickles chips.

Wat is uw favoriete restaurant in ons land?

Het zijn er eigenlijk drie: Bistro Mathilda in Oostende. De Grote Post, ook in Oostende en Taverne du passage in Brussel: typische, goede ouderwetse Brusselse keuken met uitstekend bereide klassiekers.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer