10 "culinaire vragen" aan John Crombez van SP.A
Nieuws

10 “culinaire vragen” aan John Crombez van SP.A

Bijna verkiezingen, en ook hier willen we jullie informeren over de standpunten van de verschillende Vlaamse partijen. Dit is een foodplatform, als je deze site bezoekt dan ben je wellicht een foodie. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien.

We vragen deze week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, flexijobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.

En we vragen ook naar het favoriete gerecht van de voorzitters, en hun favoriete restaurant. Misschien dat hun smaak verrassend goed met die van jou overeenkomt, terwijl je politieke ideeën extreem verschillen. Dat kan gebeuren…

Zaterdag hadden we de tien vragen aan Peter Mertens van de PVDA en zondag kregen we de antwoorden van Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. Gisteren was het dan weer de beurt aan Wouter Beke, de voorzitter van CD&V.

Vandaag de vierde voorzitter die zijn antwoorden deelt met ons: John Crombez van sp.a

Er wordt nog steeds veel geklaagd in de Horeca. Na de introductie van de witte kassa hebben veel restaurants het krap lastig om het hoofd boven water te houden. Hoe wil u de sector de komende jaren extra ondersteunen?

Wij kiezen voor een bijkomende lastenverlaging voor lagere lonen. Dit is positief nieuws voor de horecasector, waarvoor we de regelingen voor gelegenheidsarbeid ook behouden. Verder zetten we in op ondersteuningsmaatregelen voor cafés. Deze zijn heel gevoelig voor faillissement en dit moeten we ten allen prijze vermijden. We gaan daarom voor een goede opleiding voor mensen die een zaak willen starten, in samenwerking met de sector. Om de cafés verder te steunen, zetten we in op eerlijke contracten: afschaffing brouwerijcontracten en afschaffing minimale afnameverplichting. Tot slot voeren we een administratieve vereenvoudiging door op fiscaal vlak. En ook voor zelfstandige horeca-uitbaters zorgen we voor een minimumpensioen van 1.500 euro na een loopbaan van 42 jaar.

Blijft het systeem van de flexijobs overeind?

Onder socialisten werd het nieuw statuut voor gelegenheidswerk ingevoerd dat bijklussen aantrekkelijker maakte. Deze regering bouwde daarop voort met de flexijobs. Wij willen de flexijobs in de horeca niet terugdraaien. Als de zon even schijnt, stromen de terrasjes vol en is er op korte termijn nood aan extra inzetbaar personeel. In die zin beantwoordt de regeling van flexi-jobs in de horeca aan een reële behoefte en zal ze ertoe bijdragen dat vroeger zwartwerk wordt gewit. Wij zijn evenwel geen voorstander om de regeling van de flexijobs uit te breiden naar andere sectoren om te voorkomen dat reguliere arbeid wordt vervangen door flexijobs.

Hoe denkt uw partij over voedselveiligheid? Waar liggen de uitdagingen?

De zekerheid op kwaliteitsvol voedsel is voor onze partij van zeer groot belang. Zo verzetten we ons tegen internationale handelsakkoorden die de strenge Europese normen rond voedselveiligheid trachten af te zwakken. Op nationaal vlak willen we strengere controles op het gebruik van gifstoffen in de landbouw.

Hoe moeten we omgaan met dierenleed?

Iedere vorm van dierenleed moet maximaal worden vermeden. Zo willen we op Europees niveau de dierentransporten herleiden tot een maximum van 8 uur.  Verder moeten we de proeven op dieren tot een minimum beperken. We pleiten ook voor een Europees label dat duidelijk maakt bij welke producten er gebruik is gemaakt van testen op dieren.

Hoe wil u de eigen Vlaamse landbouwers ondersteunen?

We willen de Vlaamse steun voor de landbouw meer oriënteren in de richting van lokale landbouw met een korte keten tussen landbouwer en consument, zonder al te veel tussenschakels van verwerkers en tussenhandelaars.

Moeten er meer beperkingen komen op het promoten van alcohol?

Ik denk dat we naar onze jongeren toe wel wat beperkingen mogen invoeren. Soms zie je dat er gratis alcohol wordt uitgedeeld als promotiestunt op events waar minderjarigen komen of zelfs in de buurt van scholen, daar stel ik me vragen bij. Alcohol mag niet opgedrongen worden. Ik ben echter niet van mening dat we promotie voor alcohol volledig moeten bannen.

Moeten we de Vlaamse gastronomie in het buitenland meer promoten?

Uiteraard. Onze gastronomie is een belangrijk exportproduct, wie geniet er niet van onze bieren, frieten, wafels, stoverij of chocolade? Als de Nederlanders erin slagen om van Heineken een wereldmerk te maken, moeten wij dat met onze producten zéker kunnen.

Wat zijn voor u en uw partij de troeven van de Belgische/Vlaamse gastronomie?

Als Vlamingen en Belgen staan we bekend voor onze Bourgondische levensstijl: gezellig tafelen, lekker aperitieven, onze tijd nemen om uitgebreid te barbecueën of uit eten te gaan. Die capaciteit om te genieten van eten en drinken na een lange werkdag of werkweek, is een grote troef die we moeten koesteren. Onze eetcultuur is internationaal bekend. Als je in het buitenland spreekt over België, dan denkt men aan bier, wafels of chocolade. We zijn in Vlaanderen ook steeds meer wijn aan het produceren, ook op die markt krijgen ze schrik van ons. Het is heerlijk om die cultuur over te brengen in het buitenland en te pronken met onze producten en knowhow.

Wat eet u zelf het liefste?

Alles wat uit de zee komt: tong, pladijs, garnalen, … Op café kan ik moeilijk weerstaan aan een zakje pickles chips.

Wat is uw favoriete restaurant in ons land?

Het zijn er eigenlijk drie: Bistro Mathilda in Oostende. De Grote Post, ook in Oostende en Taverne du passage in Brussel: typische, goede ouderwetse Brusselse keuken met uitstekend bereide klassiekers.

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer