Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!
Nieuws

Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!

Is het een mythe of gewoon een zekerheid waar geen enkele hobby-kok onderuit kan? Blijft de eerste pannenkoek altijd plakken aan de pan?

Would Be Chef vroeg het aan Roger van Damme, de chef van het sterrenrestaurant Het Gebaar, en een paar jaar terug ook terecht uitgeroepen tot beste patissier van de wereld. Roger is de koning van de betere pannenkoek, en staat ook aan het roer staan van de vernieuwde Désiré de Lille in Antwerpen en Durbuy, waar pannenkoeken erg populair zijn.

Roger is formeel: “Er is maar één reden waarom de eerste pannenkoek soms blijft kleven aan de pan, en dat heeft met de temperatuur van de pan te maken. Soms is de pan gewoon veel te heet. Dan verbrandt je deeg meteen en blijft dan uiteraard kleven. Maar vaak is de pan ook gewoon te koud, en dan krijg je een soort van brij die veel te traag gaart, kleverig wordt, en… ja ook aan de pan blijft plakken.”

Volgens Roger is er maar één slimme truc om te vermijden dat de pannenkoeken blijven kleven. “Zorg dat je pan rustig warm wordt op het vuur. Doe er dan wat olie in. En wanneer die een goede temperatuur heeft gekregen smeer je die met een papiertje uit in de pan. Je voelt meteen of de pan dan te koud of net iets te heet is. Doe er bij de juiste temperatuur je deeg in, en je pannenkoek zal bij het bakken echt niet kleven.”

Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!

En Roger had nog een extra tip: “wanneer je pannenkoeken bakt voor de volgende dag, doe dat dan altijd in olie. Niet in boter want anders plakken ze de volgende dag natuurlijk aan elkaar wanneer je ze opwarmen wilt en moet je ze eerst samen in de magnetron opwarmen om ze los te maken. Bak je ze in olie, dan kun je ze één per één van het stapeltje nemen.”

Dit is trouwens het enige echte pannenkoekenrecept van Roger. Beter bestaat niet!

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer