Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!
Nieuws

Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!

Is het een mythe of gewoon een zekerheid waar geen enkele hobby-kok onderuit kan? Blijft de eerste pannenkoek altijd plakken aan de pan?

Would Be Chef vroeg het aan Roger van Damme, de chef van het sterrenrestaurant Het Gebaar, en een paar jaar terug ook terecht uitgeroepen tot beste patissier van de wereld. Roger is de koning van de betere pannenkoek, en staat ook aan het roer staan van de vernieuwde Désiré de Lille in Antwerpen en Durbuy, waar pannenkoeken erg populair zijn.

Roger is formeel: “Er is maar één reden waarom de eerste pannenkoek soms blijft kleven aan de pan, en dat heeft met de temperatuur van de pan te maken. Soms is de pan gewoon veel te heet. Dan verbrandt je deeg meteen en blijft dan uiteraard kleven. Maar vaak is de pan ook gewoon te koud, en dan krijg je een soort van brij die veel te traag gaart, kleverig wordt, en… ja ook aan de pan blijft plakken.”

Volgens Roger is er maar één slimme truc om te vermijden dat de pannenkoeken blijven kleven. “Zorg dat je pan rustig warm wordt op het vuur. Doe er dan wat olie in. En wanneer die een goede temperatuur heeft gekregen smeer je die met een papiertje uit in de pan. Je voelt meteen of de pan dan te koud of net iets te heet is. Doe er bij de juiste temperatuur je deeg in, en je pannenkoek zal bij het bakken echt niet kleven.”

Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!

En Roger had nog een extra tip: “wanneer je pannenkoeken bakt voor de volgende dag, doe dat dan altijd in olie. Niet in boter want anders plakken ze de volgende dag natuurlijk aan elkaar wanneer je ze opwarmen wilt en moet je ze eerst samen in de magnetron opwarmen om ze los te maken. Bak je ze in olie, dan kun je ze één per één van het stapeltje nemen.”

Dit is trouwens het enige echte pannenkoekenrecept van Roger. Beter bestaat niet!

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer