Is het een mythe of gewoon een zekerheid waar geen enkele hobby-kok onderuit kan? Blijft de eerste pannenkoek altijd plakken aan de pan?
Would Be Chef vroeg het aan Roger van Damme, de chef van het sterrenrestaurant Het Gebaar, en een paar jaar terug ook terecht uitgeroepen tot beste patissier van de wereld. Roger is de koning van de betere pannenkoek, en staat ook aan het roer staan van de vernieuwde Désiré de Lille in Antwerpen en Durbuy, waar pannenkoeken erg populair zijn.
Roger is formeel: “Er is maar één reden waarom de eerste pannenkoek soms blijft kleven aan de pan, en dat heeft met de temperatuur van de pan te maken. Soms is de pan gewoon veel te heet. Dan verbrandt je deeg meteen en blijft dan uiteraard kleven. Maar vaak is de pan ook gewoon te koud, en dan krijg je een soort van brij die veel te traag gaart, kleverig wordt, en… ja ook aan de pan blijft plakken.”
Volgens Roger is er maar één slimme truc om te vermijden dat de pannenkoeken blijven kleven. “Zorg dat je pan rustig warm wordt op het vuur. Doe er dan wat olie in. En wanneer die een goede temperatuur heeft gekregen smeer je die met een papiertje uit in de pan. Je voelt meteen of de pan dan te koud of net iets te heet is. Doe er bij de juiste temperatuur je deeg in, en je pannenkoek zal bij het bakken echt niet kleven.”
En Roger had nog een extra tip: “wanneer je pannenkoeken bakt voor de volgende dag, doe dat dan altijd in olie. Niet in boter want anders plakken ze de volgende dag natuurlijk aan elkaar wanneer je ze opwarmen wilt en moet je ze eerst samen in de magnetron opwarmen om ze los te maken. Bak je ze in olie, dan kun je ze één per één van het stapeltje nemen.”
Dit is trouwens het enige echte pannenkoekenrecept van Roger. Beter bestaat niet!
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer