Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!

Is het een mythe of gewoon een zekerheid waar geen enkele hobby-kok onderuit kan? Blijft de eerste pannenkoek altijd plakken aan de pan?

Would Be Chef vroeg het aan Roger van Damme, de chef van het sterrenrestaurant Het Gebaar, en een paar jaar terug ook terecht uitgeroepen tot beste patissier van de wereld. Roger is de koning van de betere pannenkoek, en staat ook aan het roer staan van de vernieuwde Désiré de Lille in Antwerpen en Durbuy, waar pannenkoeken erg populair zijn.

Roger is formeel: “Er is maar één reden waarom de eerste pannenkoek soms blijft kleven aan de pan, en dat heeft met de temperatuur van de pan te maken. Soms is de pan gewoon veel te heet. Dan verbrandt je deeg meteen en blijft dan uiteraard kleven. Maar vaak is de pan ook gewoon te koud, en dan krijg je een soort van brij die veel te traag gaart, kleverig wordt, en… ja ook aan de pan blijft plakken.”

Volgens Roger is er maar één slimme truc om te vermijden dat de pannenkoeken blijven kleven. “Zorg dat je pan rustig warm wordt op het vuur. Doe er dan wat olie in. En wanneer die een goede temperatuur heeft gekregen smeer je die met een papiertje uit in de pan. Je voelt meteen of de pan dan te koud of net iets te heet is. Doe er bij de juiste temperatuur je deeg in, en je pannenkoek zal bij het bakken echt niet kleven.”

En Roger had nog een extra tip: “wanneer je pannenkoeken bakt voor de volgende dag, doe dat dan altijd in olie. Niet in boter want anders plakken ze de volgende dag natuurlijk aan elkaar wanneer je ze opwarmen wilt en moet je ze eerst samen in de magnetron opwarmen om ze los te maken. Bak je ze in olie, dan kun je ze één per één van het stapeltje nemen.”

Dit is trouwens het enige echte pannenkoekenrecept van Roger. Beter bestaat niet!