Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!
Nieuws

Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!

Is het een mythe of gewoon een zekerheid waar geen enkele hobby-kok onderuit kan? Blijft de eerste pannenkoek altijd plakken aan de pan?

Would Be Chef vroeg het aan Roger van Damme, de chef van het sterrenrestaurant Het Gebaar, en een paar jaar terug ook terecht uitgeroepen tot beste patissier van de wereld. Roger is de koning van de betere pannenkoek, en staat ook aan het roer staan van de vernieuwde Désiré de Lille in Antwerpen en Durbuy, waar pannenkoeken erg populair zijn.

Roger is formeel: “Er is maar één reden waarom de eerste pannenkoek soms blijft kleven aan de pan, en dat heeft met de temperatuur van de pan te maken. Soms is de pan gewoon veel te heet. Dan verbrandt je deeg meteen en blijft dan uiteraard kleven. Maar vaak is de pan ook gewoon te koud, en dan krijg je een soort van brij die veel te traag gaart, kleverig wordt, en… ja ook aan de pan blijft plakken.”

Volgens Roger is er maar één slimme truc om te vermijden dat de pannenkoeken blijven kleven. “Zorg dat je pan rustig warm wordt op het vuur. Doe er dan wat olie in. En wanneer die een goede temperatuur heeft gekregen smeer je die met een papiertje uit in de pan. Je voelt meteen of de pan dan te koud of net iets te heet is. Doe er bij de juiste temperatuur je deeg in, en je pannenkoek zal bij het bakken echt niet kleven.”

Daarom blijft de eerste pannenkoek altijd plakken!

En Roger had nog een extra tip: “wanneer je pannenkoeken bakt voor de volgende dag, doe dat dan altijd in olie. Niet in boter want anders plakken ze de volgende dag natuurlijk aan elkaar wanneer je ze opwarmen wilt en moet je ze eerst samen in de magnetron opwarmen om ze los te maken. Bak je ze in olie, dan kun je ze één per één van het stapeltje nemen.”

Dit is trouwens het enige echte pannenkoekenrecept van Roger. Beter bestaat niet!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer