Enkele weken geleden maakten we naar aanleiding van het nieuwe schooljaar een uitzending vanuit mijn lagere school in Knesselare. Mijn papa was er ook bij. Ooit was hij mijn leerkracht in het eerste leerjaar, en een paar jaar later werd hij de directeur van de “vrije lagere jongensschool” waar ik dus zes jaar mijn sponzen broekske heb versleten. Er kwamen tot mijn grote vreugde nog enkele andere meesters van toen op bezoek, en ook enkele klasgenootjes.
Eén daarvan was Hugo, die nu in Leuven woont, maar destijds echt vlakbij de school. Hugo had nog best veel levendige herrinneringen. Zo wist hij nog goed dat we ooit met z’n tweetjes een “discobar” gemaakt hebben van een oude kast en eentje van een oude TV. Daar stonden zelfs lampjes op gemonteerd. De muziek kwam uit een cassetterecorder. En de discobar had een naam, “samedi”, omdat er volgens ons vooral op zaterdag gedanst wordt. Hoe grappig.
Maar wat mijn oude klasgenoot Hugo zich vooral wist te herinneren was dat mijn mama Anny vroeger croque monsieurs maakte met “choco”. Dat is maar gedeeltelijk waar. Het klopt dat mama nogal creatief was met haar croque-machine eind jaren 70, en dat ze wel wat meer dan een sneetje kaas en een sneetje gekookte hesp tussen onze getoaste boterhammen stak. Chocopasta was het echter niet, maar wel een reepje chocolade. Die chocolade smolt dan zo heerlijk tussen de toasts en dat smaakte zalig.
Overigens herinner ik me nog goed dat mama ook graag banaan tussen de croques stak. Dat is bijzonder want ze lust zelf geen banaan. Maar papa is een grote banaanliefhebber en dat is wellicht de reden waarom ze daar ook mee experimenteerde. In plakjes gesneden en opgewarmd is een banaan lekker tussen de croque. Heerlijk bij het ontbijt ook, of bij de zaterdagse of zondagse brunch.
Ik moet trouwens die rare experimenten met mama’s croquemachine zeer boeiend gevonden hebben, want zelf durf ik ook wel eens te experimenteren. De volgende croques zijn misschien ook wat speciaal, maar wel overheerlijk. En ja, experimenteer ook maar eens. Er zijn nog veel heerlijke combinaties mogelijk, geloof me. En een reep chocolade tussen de croque (of tostie zoals onze Nederlandse vrienden ze noemen) is echt wel lekker. Als “dessertje”, na de eerder hartige klassieke croques is het echt een aanrader. Met dank aan mama Anny!
In het weekend wordt het ontbijt al snel eens een brunch. En dan mag het allemaal al eens wat chiquer, toch? Waarom niet eens deze heerlijke luxe-croques klaarmaken dit weekend?
Croques zijn zo’n beetje dè trend van dit moment. Je kunt vandaag in de supermarkt al kant en klare mini-croques kopen, die zijn sowieso lekker bij het aperitief … Lees meerRecept
Croque monsieur de luxe
Twee weken terug hebben Roger van Damme en ik gekookt voor het goede doel. We vierden toen samen met meer dan veertig trouwe volgers de tweede verjaardag van de Would Be Chef met een bijzondere 4 mains. Het was een ontzettend gezellige en vooral ook erg lekkere avond. En ik heb toen ook beloofd dat alle recepten die Roger daar van mij gebruikt heeft op de blog zouden verschijnen … Lees meerNieuws
Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe
Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meerRecept
Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer