De bijzonder vreemde maar heerlijke croques van ons mama.
Nieuws

De bijzonder vreemde maar heerlijke croques van ons mama.

Enkele weken geleden maakten we naar aanleiding van het nieuwe schooljaar een uitzending vanuit mijn lagere school in Knesselare. Mijn papa was er ook bij. Ooit was hij mijn leerkracht in het eerste leerjaar, en een paar jaar later werd hij de directeur van de “vrije lagere jongensschool” waar ik dus zes jaar mijn sponzen broekske heb versleten. Er kwamen tot mijn grote vreugde nog enkele andere meesters van toen op bezoek, en ook enkele klasgenootjes.

Eén daarvan was Hugo, die nu in Leuven woont, maar destijds echt vlakbij de school. Hugo had nog best veel levendige herrinneringen. Zo wist hij nog goed dat we ooit met z’n tweetjes een “discobar” gemaakt hebben van een oude kast en eentje van een oude TV. Daar stonden zelfs lampjes op gemonteerd. De muziek kwam uit een cassetterecorder. En de discobar had een naam, “samedi”, omdat er volgens ons vooral op zaterdag gedanst wordt. Hoe grappig.

Maar wat mijn oude klasgenoot Hugo zich vooral wist te herinneren was dat mijn mama Anny vroeger croque monsieurs maakte met “choco”. Dat is maar gedeeltelijk waar. Het klopt dat mama nogal creatief was met haar croque-machine eind jaren 70, en dat ze wel wat meer dan een sneetje kaas en een sneetje gekookte hesp tussen onze getoaste boterhammen stak. Chocopasta was het echter niet, maar wel een reepje chocolade. Die chocolade smolt dan zo heerlijk tussen de toasts en dat smaakte zalig.

Overigens herinner ik me nog goed dat mama ook graag banaan tussen de croques stak. Dat is bijzonder want ze lust zelf geen banaan. Maar papa is een grote banaanliefhebber en dat is wellicht de reden waarom ze daar ook mee experimenteerde. In plakjes gesneden en opgewarmd is een banaan lekker tussen de croque. Heerlijk bij het ontbijt ook, of bij de zaterdagse of zondagse brunch.

Ik moet trouwens die rare experimenten met mama’s croquemachine zeer boeiend gevonden hebben, want zelf durf ik ook wel eens te experimenteren. De volgende croques zijn misschien ook wat speciaal, maar wel overheerlijk. En ja, experimenteer ook maar eens. Er zijn nog veel heerlijke combinaties mogelijk, geloof me. En een reep chocolade tussen de croque (of tostie zoals onze Nederlandse vrienden ze noemen) is echt wel lekker. Als “dessertje”, na de eerder hartige klassieke croques is het echt een aanrader. Met dank aan mama Anny!

CROQUE MONSIEUR DE LUXE
Recept

Croque monsieur de luxe

In het weekend wordt het ontbijt al snel eens een brunch. En dan mag het allemaal al eens wat chiquer, toch? Waarom niet eens deze heerlijke luxe-croques klaarmaken dit weekend? Croques zijn zo’n beetje dè trend van dit moment. Je kunt vandaag in de supermarkt al kant en klare mini-croques kopen, die zijn sowieso lekker bij het aperitief … Lees meer

Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe
Nieuws

Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe

Twee weken terug hebben Roger van Damme en ik gekookt voor het goede doel. We vierden toen samen met meer dan veertig trouwe volgers de tweede verjaardag van de Would Be Chef met een bijzondere 4 mains. Het was een ontzettend gezellige en vooral ook erg lekkere avond. En ik heb toen ook beloofd dat alle recepten die Roger daar van mij gebruikt heeft op de blog zouden verschijnen … Lees meer

Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Recept

Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella

Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer