De bijzonder vreemde maar heerlijke croques van ons mama.

Enkele weken geleden maakten we naar aanleiding van het nieuwe schooljaar een uitzending vanuit mijn lagere school in Knesselare. Mijn papa was er ook bij. Ooit was hij mijn leerkracht in het eerste leerjaar, en een paar jaar later werd hij de directeur van de “vrije lagere jongensschool” waar ik dus zes jaar mijn sponzen broekske heb versleten. Er kwamen tot mijn grote vreugde nog enkele andere meesters van toen op bezoek, en ook enkele klasgenootjes.

Eén daarvan was Hugo, die nu in Leuven woont, maar destijds echt vlakbij de school. Hugo had nog best veel levendige herrinneringen. Zo wist hij nog goed dat we ooit met z’n tweetjes een “discobar” gemaakt hebben van een oude kast en eentje van een oude TV. Daar stonden zelfs lampjes op gemonteerd. De muziek kwam uit een cassetterecorder. En de discobar had een naam, “samedi”, omdat er volgens ons vooral op zaterdag gedanst wordt. Hoe grappig.

Maar wat mijn oude klasgenoot Hugo zich vooral wist te herinneren was dat mijn mama Anny vroeger croque monsieurs maakte met “choco”. Dat is maar gedeeltelijk waar. Het klopt dat mama nogal creatief was met haar croque-machine eind jaren 70, en dat ze wel wat meer dan een sneetje kaas en een sneetje gekookte hesp tussen onze getoaste boterhammen stak. Chocopasta was het echter niet, maar wel een reepje chocolade. Die chocolade smolt dan zo heerlijk tussen de toasts en dat smaakte zalig.

Overigens herinner ik me nog goed dat mama ook graag banaan tussen de croques stak. Dat is bijzonder want ze lust zelf geen banaan. Maar papa is een grote banaanliefhebber en dat is wellicht de reden waarom ze daar ook mee experimenteerde. In plakjes gesneden en opgewarmd is een banaan lekker tussen de croque. Heerlijk bij het ontbijt ook, of bij de zaterdagse of zondagse brunch.

Ik moet trouwens die rare experimenten met mama’s croquemachine zeer boeiend gevonden hebben, want zelf durf ik ook wel eens te experimenteren. De volgende croques zijn misschien ook wat speciaal, maar wel overheerlijk. En ja, experimenteer ook maar eens. Er zijn nog veel heerlijke combinaties mogelijk, geloof me. En een reep chocolade tussen de croque (of tostie zoals onze Nederlandse vrienden ze noemen) is echt wel lekker. Als “dessertje”, na de eerder hartige klassieke croques is het echt een aanrader. Met dank aan mama Anny!