Enkele weken geleden maakten we naar aanleiding van het nieuwe schooljaar een uitzending vanuit mijn lagere school in Knesselare. Mijn papa was er ook bij. Ooit was hij mijn leerkracht in het eerste leerjaar, en een paar jaar later werd hij de directeur van de “vrije lagere jongensschool” waar ik dus zes jaar mijn sponzen broekske heb versleten. Er kwamen tot mijn grote vreugde nog enkele andere meesters van toen op bezoek, en ook enkele klasgenootjes.
Eén daarvan was Hugo, die nu in Leuven woont, maar destijds echt vlakbij de school. Hugo had nog best veel levendige herrinneringen. Zo wist hij nog goed dat we ooit met z’n tweetjes een “discobar” gemaakt hebben van een oude kast en eentje van een oude TV. Daar stonden zelfs lampjes op gemonteerd. De muziek kwam uit een cassetterecorder. En de discobar had een naam, “samedi”, omdat er volgens ons vooral op zaterdag gedanst wordt. Hoe grappig.
Maar wat mijn oude klasgenoot Hugo zich vooral wist te herinneren was dat mijn mama Anny vroeger croque monsieurs maakte met “choco”. Dat is maar gedeeltelijk waar. Het klopt dat mama nogal creatief was met haar croque-machine eind jaren 70, en dat ze wel wat meer dan een sneetje kaas en een sneetje gekookte hesp tussen onze getoaste boterhammen stak. Chocopasta was het echter niet, maar wel een reepje chocolade. Die chocolade smolt dan zo heerlijk tussen de toasts en dat smaakte zalig.
Overigens herinner ik me nog goed dat mama ook graag banaan tussen de croques stak. Dat is bijzonder want ze lust zelf geen banaan. Maar papa is een grote banaanliefhebber en dat is wellicht de reden waarom ze daar ook mee experimenteerde. In plakjes gesneden en opgewarmd is een banaan lekker tussen de croque. Heerlijk bij het ontbijt ook, of bij de zaterdagse of zondagse brunch.
Ik moet trouwens die rare experimenten met mama’s croquemachine zeer boeiend gevonden hebben, want zelf durf ik ook wel eens te experimenteren. De volgende croques zijn misschien ook wat speciaal, maar wel overheerlijk. En ja, experimenteer ook maar eens. Er zijn nog veel heerlijke combinaties mogelijk, geloof me. En een reep chocolade tussen de croque (of tostie zoals onze Nederlandse vrienden ze noemen) is echt wel lekker. Als “dessertje”, na de eerder hartige klassieke croques is het echt een aanrader. Met dank aan mama Anny!
In het weekend wordt het ontbijt al snel eens een brunch. En dan mag het allemaal al eens wat chiquer, toch? Waarom niet eens deze heerlijke luxe-croques klaarmaken dit weekend?
Croques zijn zo’n beetje dè trend van dit moment. Je kunt vandaag in de supermarkt al kant en klare mini-croques kopen, die zijn sowieso lekker bij het aperitief … Lees meerRecept
Croque monsieur de luxe
Twee weken terug hebben Roger van Damme en ik gekookt voor het goede doel. We vierden toen samen met meer dan veertig trouwe volgers de tweede verjaardag van de Would Be Chef met een bijzondere 4 mains. Het was een ontzettend gezellige en vooral ook erg lekkere avond. En ik heb toen ook beloofd dat alle recepten die Roger daar van mij gebruikt heeft op de blog zouden verschijnen … Lees meerNieuws
Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe
Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meerRecept
Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer