De Vlam onder vuur voor "De Week van Het Konijn"
Nieuws

De Vlam onder vuur voor “De Week van Het Konijn”

Van 29 januari tot 5 februari promoot de Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing het eten van konijn. In de krant vandaag kon je lezen dat er veel protest komt op deze actieweek. Voor veel mensen zijn konijnen huisdieren en de gedachte dat er mensen zijn die konijn eten vinden ze al even walgelijk als het eten van katten of honden. Ze vinden het dan ook onethisch om het eten van konijn te promoten. Net zoals veel mensen in het binnenland (maar zeker ook in het buitenland) het eten van paardenvlees afschuwelijk vinden. Paarden zijn edele dieren en die eet je volgens hen niet op.

Ik ben zelf van het principe dat het wel of niet eten van bepaalde diersoorten cultureel bepaald is. Ik zag ooit op een markt in Hong Kong hoe daar honden en katten werden verkocht, niet als huisdier, maar als vlees voor in bepaalde gerechten. En ik vond dat toen echt afschuwelijk. Ik ben dan ook een kattenliefhebber en de gedachte dat zo’n schattig en aanhankelijk, emotioneel dier in de pot zou belanden maakte me triest en boos.

Maar ik besef wel dat dat ergens ook hypocriet is. Want wat maakt een kat of hond edeler of schattiger dan een paard of een konijn, en zelfs dan een varken of een koe? Het is perceptie, en het is cultureel bepaald. Ik snap dat er mensen zijn die net uit respect voor deze levende wezens vegetariër worden. En dat heeft dan weinig met de aaibaarheidsfactor van die dieren te maken, maar met respect voor het leven.

Maar ik vind wel dat de VLAM promotie mag maken voor het eten van konijn. Het is geen instituut dat de ethische normen moet bepalen of beïnvloeden. De VLAM promoot eten van bij ons. Dat is hun opdracht. En als ze kalfsvlees en varkensvlees kunnen promoten, dan is het logisch dat ze ook konijn mogen aanraden. En ze hebben nogal wat goede argumenten trouwens, want af en toe konijn eten is gezond. Ik zet even hun argumenten ter promotie van het eten van konijn op een rij

Mager en overladen met smaak

Konijn is bekend om zijn fijne smaak. Achter deze sappige smaaksensatie schuilt een mager stukje vlees dat makkelijk verteerbaar is. Konijn bevat gemiddeld slechts ongeveer 9 g vet per 100 g. Een bout doet nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g.

Bron van omega 3-vetzuren

Wist je dat konijn vier keer meer omega 3-vetzuren bevat dan zalm? Dat hoge gehalte is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding die parkkonijnen krijgen met onder meer luzerne en lijnzaad.

Van maandag tot feestdag

Konijn is een allround lekkernij. Niet enkel een stoofpotje op grootmoederswijze is goddelijk. Ook lichte gerechtjes met enkel filet of bout zijn verrukkelijk. En bovendien ook makkelijk te bereiden.
In feestelijke bereidingen overtuigt konijn altijd. Maar ook in de wok, op de barbecue of in de pan is konijn super. Met konijn maak je elke dag van de week een makkelijk en origineel gerecht.

IJzersterk stukje vlees

Konijn bevat bijna 4 keer meer ijzer dan spinazie. Wie een tekort aan ijzer heeft, is sneller vermoeid. Nu en dan een lekker gerecht met konijn is zonder twijfel de lekkerste remedie.

Zowel konijn in zijn geheel als de delen zijn overheerlijk

Konijn kan je kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. Snel, makkelijk en naar ieders maat en wens.

Als je trouwens eens een licht gerecht met konijn wil klaar maken, dan kan je onderstaand recept van harte aanraden.

KONIJN MET GRAANMOSTERD EN HONING
Recept

Konijn met graanmosterd en honing

Konijn is erg lekker en mager, gezond vlees. En voor mij hoeft konijn niet per se pruimen in de buurt te hebben om te scoren. Met bier gestoofd is konijn uiteraard een heerlijke klassieker, maar dit gerechtje is een voorbeeld van hoe je konijn ook eens anders kunt serveren. De filets van konijnen zijn heel makkelijk te bereiden, en het korstje van Zweedse broodjes, de graanmosterd, honing en look waarmee ik het dan bedek maakt het echt lekker … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer