En toen ging het helemaal fout met die pompoen…

Dit is geen smakelijk verhaal. Het speelde zich best lang geleden af. Misschien wel 25 jaar terug. Halloween was toen nog absoluut zo populair niet in onze streken. Maar één of meerdere pompoenen in je interieur leggen in deze tijd van het jaar, dat was wel iets wat mensen toen al deden. Ik woonde in die tijd in een piepklein studiootje in Leuven. 40 vierkante meter of zo. Maximum. Ik had niet eens een keuken, maar enkel zo’n kleine kitchenette van twee vierkante meter, en de badkamer met zitbad was niks groter. Maar ik probeerde het er wel altijd gezellig te maken. Dus ik kocht ook enkele pompoenen om in mijn interieur te leggen. En dat ging dus echt geweldig fout.

Er bestonden toen wellicht wel al flatscreens, maar de oude TV die ik van een kameraad die verhuisde had overgekocht voor een paar honderd rank, was echt zo’n begin-jaren-tachtig ding. Niet flat dus. Integendeel. Het was een grote diepe bak, dus daar kon ik wel een pompoen opleggen. Dacht ik. En deed ik. Maar wat ik vergeten was, was dat die TV ook nog eens warmte gaf. Je hoort me wellicht al afkomen…

Toen die pompoenen daar zo’n goede maand in mijn woonkamer lagen begon het daar plotseling echt afschuwelijk te stinken. En ik had geen flauw idee waarom. Het werd elke dag wat erger. En plots dacht ik: het heeft toch niks met die pompoen te maken op m’n TV-toestel? Dus ik pakte die vast, en toen gebeurde het afschuwelijkste dat je kan voorhebben met zo’n rotding. Blijkbaar had die op de warme TV weken liggen koken, en was die helemaal zacht geworden vanbinnen en aan het rotten gegaan.

En toen ik die pompoen oppakte kwam de weke onderkant los en kwam de volledige smurrie uit de binnenkant uit de pompoen gevallen. De TV-bak had natuurlijk ook kiertjes om te verluchten, dus die volledige stinkende drap kwam op en over en in mijn TV terecht. Die oude tweedehandse TV heeft het zelfs niet overleefd. Ik verzeker je, het was echt de-gou-tant. Ik kan me de verschrikkelijke geur van rotte pompoen tot op vandaag herinneren.

Ik denk eerlijk gezegd dat bijna niemand nog zo’n TV in huis heeft. Maar kijk toch maar uit wanneer je je woonkamer wil verfraaien met pompoenen. Want ook op de centrale verwarming zou je dezelfde ellende voor kunnen hebben, en dat wil ik niemand toewensen. Je kunt de pompoen veel beter verwerken in één van de volgende lekkere gerecht. Geniet van deze Halloween. Maak het griezelig genoeg. Maar zo griezelig als een rotte pompoen op een TV moet het echt niet worden.