Getest en goedgekeurd: wijnabonnement Oenani

Het zijn bijzondere tijden, nu we allemaal al wekenlang in ons kot en op ons terras zitten, en er is nog niet echt een vooruitzicht op een grote versoepeling van de maatregelen. Op café gaan en op restaurant zal zeker nog niet voor de eerste maand zijn. Daarom trekken veel mensen al vaker eens een flesje open thuis. En dan mag dat toch wel iets lekkers zijn. Lekkers wil overigens niet zeggen duur. Want mooie, goedgemaakte wijnen, kun je echt in alle prijsklassen vinden.

Je kunt online heel veel wijn kopen, en dat doe ik regelmatig. Ik heb zo’n beetje mijn vaste wijntjes en die bestel ik bij m’n vaste leveranciers. Maar die ken ik wel zo’n beetje ondertussen, en daarom sta ik ook open voor andere, originele initiatieven. En œnani is er zo eentje. Een leuke wijnclub die je graag wil verrassen met boeiende nieuwe wijntjes.

Ona Rombaut en Arne Braeckman van de Gentse wijnbar ONA, en Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde of ‘De Jongens’ van WASBAR en Chez Claire zetten voortaan samen hun schouders onder œnani, een wijnclub die je maandelijks drie zorgvuldig uitgekozen wijnen aan huis levert. Door de bijgevoegde informatie vergroot je maand na maand je wijnkennis. Bij elke box zit namelijk een mini-cursus met het verhaal achter de wijn, pairing-ideetjes, handige wijntips en wat extra sommelier-info.

De boxen kunnen verzonden worden als een eenmalig of als een maandelijks cadeau, aan een scherpe € 42,50 per maand. Leuk om jezelf te verwennen, of om eens iemand anders cadeau te doen. Als lid van de wijnclub krijg je trouwens ook een eigen online dashboard, daarop kan je het overzicht bekijken van elke wijn die je ontvangen hebt, je kunt er alle informatie bijhouden, de wijnen een score geven en in één klik bijbestellen.

In de eerste box die bij me thuis geleverd werd zat een flesje Runcaris, een frisse witte wijn uit Veneto in Italië, die ik bij mijn verse pasta duxelles met paddenstoelen en bacon heb gedronken. Die elegante soave kwam daar voor mij perfect bij uit.

Ik hou ontzettend van de frisse wijnen uit Oostenrijk, en de Losium Weingarten van Weingut Kar Steiniger was een aangename ontdekking. Een springlevende wijn vol frisse zuren. Ik heb deze gedronken bij mijn noedels met scampi.

En de rode wijn was echt een hele mooie krachtige fles die me weer het gevoel gaf dat ik in ons flatje in Spanje zat. Capitan Julian van Bodegas Ontinium is een krachtige volle 100% tempranillo die het uitstekend doet bij alle soorten rood vlees en steviger bereidingen. Ik heb die geschonken bij een mooie cote à l’os op de BBQ waarvoor ik nog eens mijn heerlijke chimichurri-saus heb klaargemaakt.

Echt waar, deze boeiende formule is echt de moeite waard. Ben jezelf ook geïnteresseerd geraakt, dan kun je meer info vinden op de website www.oenani.be