In de Oosterse keuken wordt surimi voortdurend gebruikt, ook in soepen en gerechten. Ik moet toegeven: ik vind surimi ook lekker. Het heeft een leuke “bite” en het smaakt lekker zoet. Ideaal om in lekkere, en vooral niet dure gerechten te verwerken. En eigenlijk ook een aanrader als tussendoortje. Gezonder dan snoep in elk geval. Veel fitnessers eten het omdat het veel eiwitten bevat en dat hebben zij natuurlijk nodig. En je kunt het handig verpakt meenemen naar de fitnessclub.
Maar is het ook gezond? Wel, dat blijkt ontzettend goed mee te vallen! Surimi bestaat voor het grootste deel uit witvis. Koolvis, blauwe wijting en kabeljauw. Restjes van de visindustrie vooral, nadat de vissen gefileerd zijn. Dat is goed nieuws, want die vis gaat dus niet verloren, en dat juichen we toe.
De vis wordt gepureerd en gemengd met zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker. Die pasta wordt gekookt en zo krijg je de typische structuur. Sowieso bevat surimi weinig calorieën. Minder dan 100 per 100 gram. Het bevat veel eiwitten, weinig vet en weinig suiker (al kan het suikergehalte nog wel eens verschillen van soort tot soort. Dus zeker de verpakking even checken).
Bovendien bevat surimi veel Vitamine B12 en die heb je nodig voor een goedwerkend zenuwstelsel. Daarnaast bevat surimi ook veel mineralen, jodium, fosfor en seleen. Het enige nadeel zijn de E-nummers die surimi wel bevat, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Maar die zitten in heel veel voedingsmiddelen en zijn door de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid gecontroleerd en goedgekeurd, en dus niet schadelijk voor de gezondheid.
Je kunt dus met een gerust hart smullen van die surimisticks. Je gaat er niet van verdikken, wel integendeel. Ze zijn behoorlijk gezond. En je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Ik zet een paar van mijn favorietjes op een rij.
Zullen we al rustig even richting feestdagen beginnen denken? Ik ga de komende weken veel lekkere recepten met jullie delen. Maar dit is alvast een lekker hapje dat zelfs geschikt is als lichte lunch. Duur is het helemaal niet, maar wel feestelijk! Het traditionele volkorenbrood uit Westfalen-Lippe (pompernikkel) zonder korst, kun je maanden bewaren, en heb ik dus bijna altijd in huis … Lees meerRecept
Pumpernikkel brood met surimisalade
https://wouldbechef.be/recept/feestelijke-nachos-met-surimi/
Toen we na een weekje New York aankwamen in Barcelona (waar we twee maanden niet geweest waren wegens drukke DJ-weekends in Vlaanderen) was het al behoorlijk laat, en toch hadden we door een culinaire jetlag nog wel wat honger. In Barcelona zijn de restaurants laat open, maar we hadden de voorbije week echt wel genoeg restaurants gezien in New York (en de centjes zijn ook bijna op) en we wilden gewoon op ons terrasje een bordje comfort-food scoren, met de kaarsjes aan en een lekker jazzmuziekje op … Lees meerRecept
Indisch comfort-food in 1, 2, 3!
Ik heb onlangs deze Oosterse visballetjes nog eens gemaakt. Iedereen houdt er van, zelfs de kinderen. Ze zijn lekker voor een doordeweekse dag maar je kunt ze ook op een feestelijk diner serveren! En ze geven zo’n lekker exotisch tintje aan je etentje.
Deze balletjes kun je als hapje serveren, maar evengoed als een voorgerechtje … Lees meerRecept
Oosterse visballetjes
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer