
Gezond tussendoortje: surimi!
In de Oosterse keuken wordt surimi voortdurend gebruikt, ook in soepen en gerechten. Ik moet toegeven: ik vind surimi ook lekker. Het heeft een leuke “bite” en het smaakt lekker zoet. Ideaal om in lekkere, en vooral niet dure gerechten te verwerken. En eigenlijk ook een aanrader als tussendoortje. Gezonder dan snoep in elk geval. Veel fitnessers eten het omdat het veel eiwitten bevat en dat hebben zij natuurlijk nodig. En je kunt het handig verpakt meenemen naar de fitnessclub.
Maar is het ook gezond? Wel, dat blijkt ontzettend goed mee te vallen! Surimi bestaat voor het grootste deel uit witvis. Koolvis, blauwe wijting en kabeljauw. Restjes van de visindustrie vooral, nadat de vissen gefileerd zijn. Dat is goed nieuws, want die vis gaat dus niet verloren, en dat juichen we toe.
De vis wordt gepureerd en gemengd met zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker. Die pasta wordt gekookt en zo krijg je de typische structuur. Sowieso bevat surimi weinig calorieën. Minder dan 100 per 100 gram. Het bevat veel eiwitten, weinig vet en weinig suiker (al kan het suikergehalte nog wel eens verschillen van soort tot soort. Dus zeker de verpakking even checken).
Bovendien bevat surimi veel Vitamine B12 en die heb je nodig voor een goedwerkend zenuwstelsel. Daarnaast bevat surimi ook veel mineralen, jodium, fosfor en seleen. Het enige nadeel zijn de E-nummers die surimi wel bevat, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Maar die zitten in heel veel voedingsmiddelen en zijn door de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid gecontroleerd en goedgekeurd, en dus niet schadelijk voor de gezondheid.
Je kunt dus met een gerust hart smullen van die surimisticks. Je gaat er niet van verdikken, wel integendeel. Ze zijn behoorlijk gezond. En je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Ik zet een paar van mijn favorietjes op een rij.
Reacties