In de Oosterse keuken wordt surimi voortdurend gebruikt, ook in soepen en gerechten. Ik moet toegeven: ik vind surimi ook lekker. Het heeft een leuke “bite” en het smaakt lekker zoet. Ideaal om in lekkere, en vooral niet dure gerechten te verwerken. En eigenlijk ook een aanrader als tussendoortje. Gezonder dan snoep in elk geval. Veel fitnessers eten het omdat het veel eiwitten bevat en dat hebben zij natuurlijk nodig. En je kunt het handig verpakt meenemen naar de fitnessclub.
Maar is het ook gezond? Wel, dat blijkt ontzettend goed mee te vallen! Surimi bestaat voor het grootste deel uit witvis. Koolvis, blauwe wijting en kabeljauw. Restjes van de visindustrie vooral, nadat de vissen gefileerd zijn. Dat is goed nieuws, want die vis gaat dus niet verloren, en dat juichen we toe.
De vis wordt gepureerd en gemengd met zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker. Die pasta wordt gekookt en zo krijg je de typische structuur. Sowieso bevat surimi weinig calorieën. Minder dan 100 per 100 gram. Het bevat veel eiwitten, weinig vet en weinig suiker (al kan het suikergehalte nog wel eens verschillen van soort tot soort. Dus zeker de verpakking even checken).
Bovendien bevat surimi veel Vitamine B12 en die heb je nodig voor een goedwerkend zenuwstelsel. Daarnaast bevat surimi ook veel mineralen, jodium, fosfor en seleen. Het enige nadeel zijn de E-nummers die surimi wel bevat, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Maar die zitten in heel veel voedingsmiddelen en zijn door de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid gecontroleerd en goedgekeurd, en dus niet schadelijk voor de gezondheid.
Je kunt dus met een gerust hart smullen van die surimisticks. Je gaat er niet van verdikken, wel integendeel. Ze zijn behoorlijk gezond. En je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Ik zet een paar van mijn favorietjes op een rij.
Zullen we al rustig even richting feestdagen beginnen denken? Ik ga de komende weken veel lekkere recepten met jullie delen. Maar dit is alvast een lekker hapje dat zelfs geschikt is als lichte lunch. Duur is het helemaal niet, maar wel feestelijk! Het traditionele volkorenbrood uit Westfalen-Lippe (pompernikkel) zonder korst, kun je maanden bewaren, en heb ik dus bijna altijd in huis … Lees meerRecept
Pumpernikkel brood met surimisalade
https://wouldbechef.be/recept/feestelijke-nachos-met-surimi/
Toen we na een weekje New York aankwamen in Barcelona (waar we twee maanden niet geweest waren wegens drukke DJ-weekends in Vlaanderen) was het al behoorlijk laat, en toch hadden we door een culinaire jetlag nog wel wat honger. In Barcelona zijn de restaurants laat open, maar we hadden de voorbije week echt wel genoeg restaurants gezien in New York (en de centjes zijn ook bijna op) en we wilden gewoon op ons terrasje een bordje comfort-food scoren, met de kaarsjes aan en een lekker jazzmuziekje op … Lees meerRecept
Indisch comfort-food in 1, 2, 3!
Ik heb onlangs deze Oosterse visballetjes nog eens gemaakt. Iedereen houdt er van, zelfs de kinderen. Ze zijn lekker voor een doordeweekse dag maar je kunt ze ook op een feestelijk diner serveren! En ze geven zo’n lekker exotisch tintje aan je etentje.
Deze balletjes kun je als hapje serveren, maar evengoed als een voorgerechtje … Lees meerRecept
Oosterse visballetjes
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer