Surimi
Nieuws

Gezond tussendoortje: surimi!

In de Oosterse keuken wordt surimi voortdurend gebruikt, ook in soepen en gerechten. Ik moet toegeven: ik vind surimi ook  lekker. Het heeft een leuke “bite” en het smaakt lekker zoet. Ideaal om in lekkere, en vooral niet dure gerechten te verwerken. En eigenlijk ook een aanrader als tussendoortje. Gezonder dan snoep in elk geval. Veel fitnessers eten het omdat het veel eiwitten bevat en dat hebben zij natuurlijk nodig. En je kunt het handig verpakt meenemen naar de fitnessclub.

Maar is het ook gezond? Wel, dat blijkt ontzettend goed mee te vallen! Surimi bestaat voor het grootste deel uit witvis. Koolvis, blauwe wijting en kabeljauw. Restjes van de visindustrie vooral, nadat de vissen gefileerd zijn. Dat is goed nieuws, want die vis gaat dus niet verloren, en dat juichen we toe.

De vis wordt gepureerd en gemengd met zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker. Die pasta wordt gekookt en zo krijg je de typische structuur. Sowieso bevat surimi weinig calorieën. Minder dan 100 per 100 gram. Het bevat veel eiwitten, weinig vet en weinig suiker (al kan het suikergehalte nog wel eens verschillen van soort tot soort. Dus zeker de verpakking even checken).

Bovendien bevat surimi veel Vitamine B12 en die heb je nodig voor een goedwerkend zenuwstelsel. Daarnaast bevat surimi ook veel mineralen,  jodium, fosfor en seleen. Het enige nadeel zijn de E-nummers die surimi wel bevat, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Maar die zitten in heel veel voedingsmiddelen en zijn door de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid gecontroleerd en goedgekeurd, en dus niet schadelijk voor de gezondheid.

Je kunt dus met een gerust hart smullen van die surimisticks. Je gaat er niet van verdikken, wel integendeel. Ze zijn behoorlijk gezond. En je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Ik zet een paar van mijn favorietjes op een rij.

PUMPERNIKKEL BROOD MET SURIMISALADE
Recept

Pumpernikkel brood met surimisalade

Zullen we al rustig even richting feestdagen beginnen denken? Ik ga de komende weken veel lekkere recepten met jullie delen. Maar dit is alvast een lekker hapje dat zelfs geschikt is als lichte lunch. Duur is het helemaal niet, maar wel feestelijk! Het traditionele volkorenbrood uit Westfalen-Lippe (pompernikkel) zonder korst, kun je maanden bewaren, en heb ik dus bijna altijd in huis … Lees meer

https://wouldbechef.be/recept/feestelijke-nachos-met-surimi/

INDISCH COMFORT-FOOD IN 1, 2, 3!
Recept

Indisch comfort-food in 1, 2, 3!

Toen we na een weekje New York aankwamen in Barcelona (waar we twee maanden niet geweest waren wegens drukke DJ-weekends in Vlaanderen) was het al behoorlijk laat, en toch hadden we door een culinaire jetlag nog wel wat honger. In Barcelona zijn de restaurants laat open, maar we hadden de voorbije week echt wel genoeg restaurants gezien in New York (en de centjes zijn ook bijna op) en we wilden gewoon op ons terrasje een bordje comfort-food scoren, met de kaarsjes aan en een lekker jazzmuziekje op … Lees meer

OOSTERSE VISBALLETJES
Recept

Oosterse visballetjes

Ik heb onlangs deze Oosterse visballetjes nog eens gemaakt. Iedereen houdt er van, zelfs de kinderen. Ze zijn lekker voor een doordeweekse dag maar je kunt ze ook op een feestelijk diner serveren! En ze geven zo’n lekker exotisch tintje aan je etentje. Deze balletjes kun je als hapje serveren, maar evengoed als een voorgerechtje … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer