IK DURF WEL EENS IETS TE STELEN

Als je een ster wil worden in de keuken, dan moet je durven stelen. Ik doe het al van toen ik als klein ventje van vijf bij mijn meme en pepe op bezoek was. Meme Julia kookte als de beste met de makkelijkste ingrediënten, en ik mocht kijken en helpen. En toen was ik al een kleine (harten)dief want ik deed niks anders dan stelen met mijn oogjes. En nu veertig jaar later durf ik wel te zeggen: ik ben een echte volleerde dief geworden. Het valt alleen niet op, want ik ben er echt slim in geworden, en ik heb het zelf al bijna niet meer door.

Hoe mijn mama taart maakt? Ik heb trucjes van haar gestolen? Dat ene heerlijke aperitiefhapje bij Peter Goossens destijds, met aardappeltjes en garnalen, ik ben na dat fabuleuze diner in Kruishoutem twee dagen later aan het experimenteren gegaan, en deze hele makkelijke maar erg smakelijke variant “rattes du Touquet met grijze garnalen” is intussen een klassieker in mijn keuken. Of deze tomatentaart waarvan ik ooit een heerlijke variant at in de Provence bij Wout Bru. Ik heb deze bloemkoolpizza bedacht toen ik er duizend varianten op zag op Pinterest. Eigen versie gemaakt natuurlijk. Maar ergens ook wel weer lekker onbeschaamd gepikt.

Ik ben een van de grootste culinaire dieven die je je maar bedenken kunt. Is dat erg? Ik denk het niet. Je zou “stelen” kunnen vervangen door “me laten inspireren” en dan is er echt niks meer aan de hand. Elke chef in de wereld haalt zijn inspiratie wel ergens. Hij of zij maakt eigen interpretaties, gaat creatief aan de slag met ideeën die hij kent uit zijn opleiding, uit kookboeken, uit Tv-programma’s, uit andere culinaire culturen, enzovoort. Ik raad het iedereen dan ook ontzettend hard aan. Steel ideeën, pik smaakcombinaties, en probeer zelf nieuwe dingen uit. Gebruik mijn gerechten op deze site om je eigen variaties te maken.

En omdat het vandaag World Wide Web Day is wil ik je aanraden om naast je frequente bezoekjes aan deze site, ook lekker veel inspiratie te halen bij mijn collega’s foodbloggers. Er zitten zoveel toppers in Vlaanderen die fantastische recepten online zetten. Ga er ook maar inspiratie pikken. En zeg hen maar dat ik je aangespoord heb.

Myriam van Hap en Tap is een fantastische madam. Haar blog heeft de mooiste foto’s en massa’s lekker gerechten. En ze is net als ik een fanatieke Club Brugge-supporter. Sorry voor de haters van ons clubke, maar ik vind dat een extra talent van haar. Bezoek haar blog maar eens, je zult zien dat ze een topper is.

Nog een voorraadkamer om lekker inspiratie te gaan pikken is die van de super getalenteerde Amylia: Cookameal. Ze kookt elke dag opnieuw vol passie in haar mooie nieuwe keuken voor haar man, top-dj Dimitri Wouters. Haar blog is één van de leukste plekjes voor stelende lekkerbekken.

En ook een dikke pluim voor de Kotfood op Facebook van Loïc Van Impe. Studenten die inspiratie willen pikken om super lekkere maar erg haalbare gerechtjes klaar te maken moeten Loïc zeker volgen. Maar eigenlijk moe iedereen van elke leeftijd deze fijne kerel in de gaten houden. Hij is een van die gasten die echt kan inspireren en waar we nog veel zullen van horen.

Voilà! Veel steelgenot, fijne dieven.