IK DURF WEL EENS IETS TE STELEN
Nieuws

Ik durf wel eens iets te stelen

Als je een ster wil worden in de keuken, dan moet je durven stelen. Ik doe het al van toen ik als klein ventje van vijf bij mijn meme en pepe op bezoek was. Meme Julia kookte als de beste met de makkelijkste ingrediënten, en ik mocht kijken en helpen. En toen was ik al een kleine (harten)dief want ik deed niks anders dan stelen met mijn oogjes. En nu veertig jaar later durf ik wel te zeggen: ik ben een echte volleerde dief geworden. Het valt alleen niet op, want ik ben er echt slim in geworden, en ik heb het zelf al bijna niet meer door.

Hoe mijn mama taart maakt? Ik heb trucjes van haar gestolen? Dat ene heerlijke aperitiefhapje bij Peter Goossens destijds, met aardappeltjes en garnalen, ik ben na dat fabuleuze diner in Kruishoutem twee dagen later aan het experimenteren gegaan, en deze hele makkelijke maar erg smakelijke variant “rattes du Touquet met grijze garnalen” is intussen een klassieker in mijn keuken. Of deze tomatentaart waarvan ik ooit een heerlijke variant at in de Provence bij Wout Bru. Ik heb deze bloemkoolpizza bedacht toen ik er duizend varianten op zag op Pinterest. Eigen versie gemaakt natuurlijk. Maar ergens ook wel weer lekker onbeschaamd gepikt.

Ik ben een van de grootste culinaire dieven die je je maar bedenken kunt. Is dat erg? Ik denk het niet. Je zou “stelen” kunnen vervangen door “me laten inspireren” en dan is er echt niks meer aan de hand. Elke chef in de wereld haalt zijn inspiratie wel ergens. Hij of zij maakt eigen interpretaties, gaat creatief aan de slag met ideeën die hij kent uit zijn opleiding, uit kookboeken, uit Tv-programma’s, uit andere culinaire culturen, enzovoort. Ik raad het iedereen dan ook ontzettend hard aan. Steel ideeën, pik smaakcombinaties, en probeer zelf nieuwe dingen uit. Gebruik mijn gerechten op deze site om je eigen variaties te maken.

En omdat het vandaag World Wide Web Day is wil ik je aanraden om naast je frequente bezoekjes aan deze site, ook lekker veel inspiratie te halen bij mijn collega’s foodbloggers. Er zitten zoveel toppers in Vlaanderen die fantastische recepten online zetten. Ga er ook maar inspiratie pikken. En zeg hen maar dat ik je aangespoord heb.

Myriam van Hap en Tap is een fantastische madam. Haar blog heeft de mooiste foto’s en massa’s lekker gerechten. En ze is net als ik een fanatieke Club Brugge-supporter. Sorry voor de haters van ons clubke, maar ik vind dat een extra talent van haar. Bezoek haar blog maar eens, je zult zien dat ze een topper is.

Nog een voorraadkamer om lekker inspiratie te gaan pikken is die van de super getalenteerde Amylia: Cookameal. Ze kookt elke dag opnieuw vol passie in haar mooie nieuwe keuken voor haar man, top-dj Dimitri Wouters. Haar blog is één van de leukste plekjes voor stelende lekkerbekken.

En ook een dikke pluim voor de Kotfood op Facebook van Loïc Van Impe. Studenten die inspiratie willen pikken om super lekkere maar erg haalbare gerechtjes klaar te maken moeten Loïc zeker volgen. Maar eigenlijk moe iedereen van elke leeftijd deze fijne kerel in de gaten houden. Hij is een van die gasten die echt kan inspireren en waar we nog veel zullen van horen.

Voilà! Veel steelgenot, fijne dieven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer