NIEUWE NUMMER 1 IN DE WERELD: OSTERIA FRANCESCANA
Nieuws

Nieuwe nummer 1 in de wereld: osteria francescana

Het was weer een topavond voor de culinaire wereld. In Bilbao zijn de “50 Beste Restaurants” van de wereld bekend gemaakt. Elk jaar een erg belangrijk moment voor mensen die de topgastronomie op de voet volgen. Meer dan duizend culinaire journalisten en foodies uit de hele wereld stemmen mee aan deze lijst, en ook al is het een soort van populariteitspoll, het is wel nog altijd de belangrijkste lijst in de culinaire wereld.

Op voorhand werd al bekend gemaakt welke restaurants in deze lijst tussen de 50ste en 100ste plaats zijn terecht gekomen. Peter Goossens z’n Hof Van Cleve op nummer 63 en The Jane van Nick Bril en Sergio Herman op 89 zijn sowieso twee prachtige vertegenwoordigers van onze mooie culinaire traditie in de lijst. Dikke proficiat!

Het feit dat beiden wat gedaald zijn deed echter uiteraard wel vermoeden dat er dit jaar geen Belgisch restaurant in de Top 50 staat, want sinds de aangekondigde sluiting van Hertog Jan van Gert De Mangeleer bleef er eigenlijk niet echt een kanshebber over. En dat bleek ook deze avond.

Maar dan over naar de winnaars van deze avond… even een greep uit de restaurants die we kenden

Opvallend op nummer 25. Een super toffe Mexicaan in New York, waar we een paar maanden geleden nog aten. Cosme in New York. Zalig hoor. Heerlijke ervaring. Maar beter dan Tickets in Barcelona (nummer 32 dit jaar en wat gezakt)? Bwa. Beter dan Peter Goossens z’n Hof Van Cleve (op 63), toch niet. Duidelijk dat de juryleden dit jaar weer naar wat vernieuwing aan het zoeken zijn.

Op 24: Ultraviolet in Shanghai… ja, dat was echt een mega ervaring, ook al is het een paar jaar geleden dat we daar waren…. een toprestaurant met een 4D-ervaring. Moet ik nog eens een artikel over schrijven binnenkort op deze blog.

Op 22 staat Alain Ducasse in Plaza Athenée… toprestaurant, maar zooooooo duur. Te duur vind ik, zoals veel toppers in Parijs. Je zal er nooit slecht eten, maar ik betaal niet graag zoveel geld voor eten, sorry…

Op 18 in de wereld….. wow…. staat Disfrutar in Barcelona….. ongelofelijk. Dat is echt op 200 meter van onze flat. Niet normaal. Ik was er slechts één keer en…. ik vond het echt niet lekker. De “liquid salad” waar vanavond sprake van was, was verschrikkelijk. Veel te ver gezocht, sorry. Nu mijn goede vriend Roger Van Damme was er vorige maand en zei dat het absoluut geweldig was…. ik moet het dus echt een nieuwe kans geven denk ik… want het is de hype in Barca van het moment.

Op 14 Steirereck in Wenen. Naar daar wil ik dit jaar absoluut terug. Voor mij is en blijft dat echt één van de beste restaurants ever. Ik at er twee keer, en het was beiden keren waanzinnig lekker; klassiek en vernieuwend tegelijk. Topper.

Nummer 10: Asador Extebarri in Axpe

Nummer 9: Mugaritz in San Sebastian, Daar gaan we begin juli lunchen, ik hou jullie op de hoogte!

Nummer 8: Arpège in Parijs

Nummer 7: Maido in Lima

Nummer 6: Central in Lima

Nummer 5: Gaggan in Bangkok

Nummer 4: Eleven Madison Park in New York (vorig jaar nummer 1 en we we aten daar in de paasvakantie)

Nummer 3: Mirazur in Menton

Nummer 2: El Celler De Can Roca in Girona

En de Nummer 1 in de wereld is dit jaar opnieuw Osteria Francescana in Modena.

Daar aten we intussen zes jaar geleden een legendarische maaltijd. Ik kan me  er dus wel iets bij voorstellen. Het was er indrukwekkend. Een avond om nooit te vergeten. Massimo Bottura is een indrukwekkende chef!!!

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer