Celler de Can Roca

Een paar weken terug ben ik (nog eens) gaan eten in één van de beste restaurants van de wereld, El Celler De Can Roca van de drie erg funky Catalaanse broers Roca. Vorig jaar stonden de Roca’s met hun eettempel in Girona zelfs op de allereerste plaats in de TOP50 van San Pellegrino. Toen ben ik er dus voor het eerst gaan eten, en eerlijk gezegd: ik snapte perfect waarom iedereen zo hoog oploopt met deze keuken. Het eten is namelijk fan-tas-tisch. Verrassend, met genoeg spectaculaire vondsten, maar nooit over the top of te ver gezocht. En vooral, je weet dat dat mijn stokpaardje is, alles was bijzonder lekker.

Voor de tweede keer in anderhalf jaar naar zo’n plek gaan is altijd wat gevaarlijk. Je kent de keuken intussen, je weet dat bepaalde signature dishes sowieso opnieuw zullen voorbij komen, en de kans is dus bijzonder groot dat de verrassing een stuk minder is. Ik moet zeggen: dat is hier dus niet gebeurd. Al bij de rondleiding in de keuken door Joan, de chef, zag je de verbetenheid, de creativiteit, maar ook de professionaliteit van het gigantische team. 40 chefs koken hier voor zo’n zestig klanten. Geen enkel detail wordt uit het oog verloren. De maaltijd die er op volgde was fenomenaal.

Ik wil graag enkele foto’s van de prachtige gerechten (en wijnen!) met jullie delen. Maar de grote foto bovenaan is voor mij een wel heel bijzondere. Nadat ik vorig jaar in de Celler de Can Roca was gaan eten heb ik in mijn tweede kookboek een gerechtje geplaatst dat geïnspireerd was op een bijzondere combinatie van truffel, lychee en zeevruchten die ik bij hen at. Ik heb m’n boek dan ook meegenomen voor de drie broers en ze waren alle drie zo vriendelijk om ze in ontvangst te nemen. Eerlijk: dat doet toch wel wat, wanneer Joan, één van de allerbeste chefs van de wereld staat te bladeren in je eigen kookboek. Kijk maar hoe ik sta te blinken als een kind bij Sinterklaas, of een voetbalfan bij Messi. Zalig momentje, om nooit te vergeten!