WORLD FOOD DAY: EEN WERELD ZONDER HONGERSNOOD TEGEN 2030!
Nieuws

World food day: een wereld zonder hongersnood tegen 2030!

16 oktober is “World Food Day”. Wereldvoedseldag is een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd. Als je weet dat nog meer dan 800 miljoen mensen in de wereld dagelijks niet genoeg voedsel hebben en schoon drinkwater om gezond te overleven, en dat volgens Unicef elke dag 24000 mensen sterven aan hongersnood in 2018, dan weet je dat er iets aan de hand is. Hongersnood is dan misschien minder in beeld als in onze jeugdjaren toen er wereldwijd grote (muzikale) acties werden opgezet om bijvoorbeeld de hongersnood in Ethiopië te bestrijden, maar het probleem is daarom niet minder aanwezig.

Daarom heeft de wereld voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties deze 16 oktober uitgeroepen tot wereldvoedseldag. De bedoeling is om ins bewust te maken van de problemen met honger in de wereld en ons allemaal een steentje bij te laten dragen. Want de landbouw moet anders en duurzamer gaan produceren, maar ook wij, individuen kunnen helpen om hongersnood tegen 2030 voorgoed de wereld uit te helpen.

Ver van mijn bed, denk je misschien. En je vraagt je misschien af: wat moet ik doen? Geld storten voor Afrika? Zelf minder gaan eten. Niet per se. Er zijn namelijk enkele kleine dingen die wij, levensgenieters, kunnen doen, om de voedselproblematiek in de wereld te helpen aanpakken.

Ten eerste: gooi niks weg. Koop slim en kook slim. Met overschotjes van maaltijden kun je de volgende dag creatieve gerechten maken. Denk bijvoorbeeld aan deze viskroketjes of deze oer-Vlaamse taco’s, met twee sandwiches en kalkoenspek dat ik nog liggen had als basis heb ik deze lobster rolls gemaakt. En ook met de overschotjes van ingrediënten kun je plezierig aan de slag. Doe dat gewoon. Gooi geen eten weg.

Pas je dieet aan. Elke dag vlees is bijvoorbeeld niet nodig. Varieer. Iedereen weet dat de impact van vleesproductie immens is. Ga daarom altijd voor goed en eerlijk geproduceerd voedsel. En ja natuurlijk kan dat ook nog vlees zijn, ik hou er zelf van, maar het hoeft niet elke dag. Liever wat minder vaak maar dan beter.

Koop lokaal en volgens het seizoen. Eten dat wordt ingevlogen van aan de andere kant van de wereld zorgt voor een gigantische ecologische voetafdruk. Vaak kost het ook zoveel meer. En als je de seizoenen volgt dan kun je genieten van de producten die op dat moment bij ons in voorraad zijn. Nu willen mensen, omdat het zo’n mooi weer is, bijvoorbeeld graag aardbeien eten en laten ze appeltjes wat links liggen. Maar die laatste zijn nu echt supperlekker en volop in voorraad. Zorg dat er geen eten moet weggegooid worden.

Tenslotte roept de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties ook op om alle acties voor een wereld zonder honger te ondersteunen met de hashtag #ZeroHunger om daarmee onze solidariteit te tonen met mensen die leven in hongersnood en om regeringen op te roepen om dit probleem daadwerkelijk mee aan te pakken. Want het kan toch niet zijn dat in 2018 nog steeds honderden miljoenen mensen in honger moeten leven? Laat ons echt een steentje bijdragen, want willen we tegen 2030 de hongersnood uit de wereld helpen dan is er nog veel werk aan de winkel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer