16 oktober is “World Food Day”. Wereldvoedseldag is een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd. Als je weet dat nog meer dan 800 miljoen mensen in de wereld dagelijks niet genoeg voedsel hebben en schoon drinkwater om gezond te overleven, en dat volgens Unicef elke dag 24000 mensen sterven aan hongersnood in 2018, dan weet je dat er iets aan de hand is. Hongersnood is dan misschien minder in beeld als in onze jeugdjaren toen er wereldwijd grote (muzikale) acties werden opgezet om bijvoorbeeld de hongersnood in Ethiopië te bestrijden, maar het probleem is daarom niet minder aanwezig.
Daarom heeft de wereld voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties deze 16 oktober uitgeroepen tot wereldvoedseldag. De bedoeling is om ins bewust te maken van de problemen met honger in de wereld en ons allemaal een steentje bij te laten dragen. Want de landbouw moet anders en duurzamer gaan produceren, maar ook wij, individuen kunnen helpen om hongersnood tegen 2030 voorgoed de wereld uit te helpen.
Ver van mijn bed, denk je misschien. En je vraagt je misschien af: wat moet ik doen? Geld storten voor Afrika? Zelf minder gaan eten. Niet per se. Er zijn namelijk enkele kleine dingen die wij, levensgenieters, kunnen doen, om de voedselproblematiek in de wereld te helpen aanpakken.
Ten eerste: gooi niks weg. Koop slim en kook slim. Met overschotjes van maaltijden kun je de volgende dag creatieve gerechten maken. Denk bijvoorbeeld aan deze viskroketjes of deze oer-Vlaamse taco’s, met twee sandwiches en kalkoenspek dat ik nog liggen had als basis heb ik deze lobster rolls gemaakt. En ook met de overschotjes van ingrediënten kun je plezierig aan de slag. Doe dat gewoon. Gooi geen eten weg.
Pas je dieet aan. Elke dag vlees is bijvoorbeeld niet nodig. Varieer. Iedereen weet dat de impact van vleesproductie immens is. Ga daarom altijd voor goed en eerlijk geproduceerd voedsel. En ja natuurlijk kan dat ook nog vlees zijn, ik hou er zelf van, maar het hoeft niet elke dag. Liever wat minder vaak maar dan beter.
Koop lokaal en volgens het seizoen. Eten dat wordt ingevlogen van aan de andere kant van de wereld zorgt voor een gigantische ecologische voetafdruk. Vaak kost het ook zoveel meer. En als je de seizoenen volgt dan kun je genieten van de producten die op dat moment bij ons in voorraad zijn. Nu willen mensen, omdat het zo’n mooi weer is, bijvoorbeeld graag aardbeien eten en laten ze appeltjes wat links liggen. Maar die laatste zijn nu echt supperlekker en volop in voorraad. Zorg dat er geen eten moet weggegooid worden.
Tenslotte roept de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties ook op om alle acties voor een wereld zonder honger te ondersteunen met de hashtag #ZeroHunger om daarmee onze solidariteit te tonen met mensen die leven in hongersnood en om regeringen op te roepen om dit probleem daadwerkelijk mee aan te pakken. Want het kan toch niet zijn dat in 2018 nog steeds honderden miljoenen mensen in honger moeten leven? Laat ons echt een steentje bijdragen, want willen we tegen 2030 de hongersnood uit de wereld helpen dan is er nog veel werk aan de winkel.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer