WORLD FOOD DAY: EEN WERELD ZONDER HONGERSNOOD TEGEN 2030!

16 oktober is “World Food Day”. Wereldvoedseldag is een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd. Als je weet dat nog meer dan 800 miljoen mensen in de wereld dagelijks niet genoeg voedsel hebben en schoon drinkwater om gezond te overleven, en dat volgens Unicef elke dag 24000 mensen sterven aan hongersnood in 2018, dan weet je dat er iets aan de hand is. Hongersnood is dan misschien minder in beeld als in onze jeugdjaren toen er wereldwijd grote (muzikale) acties werden opgezet om bijvoorbeeld de hongersnood in Ethiopië te bestrijden, maar het probleem is daarom niet minder aanwezig.

Daarom heeft de wereld voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties deze 16 oktober uitgeroepen tot wereldvoedseldag. De bedoeling is om ins bewust te maken van de problemen met honger in de wereld en ons allemaal een steentje bij te laten dragen. Want de landbouw moet anders en duurzamer gaan produceren, maar ook wij, individuen kunnen helpen om hongersnood tegen 2030 voorgoed de wereld uit te helpen.

Ver van mijn bed, denk je misschien. En je vraagt je misschien af: wat moet ik doen? Geld storten voor Afrika? Zelf minder gaan eten. Niet per se. Er zijn namelijk enkele kleine dingen die wij, levensgenieters, kunnen doen, om de voedselproblematiek in de wereld te helpen aanpakken.

Ten eerste: gooi niks weg. Koop slim en kook slim. Met overschotjes van maaltijden kun je de volgende dag creatieve gerechten maken. Denk bijvoorbeeld aan deze viskroketjes of deze oer-Vlaamse taco’s, met twee sandwiches en kalkoenspek dat ik nog liggen had als basis heb ik deze lobster rolls gemaakt. En ook met de overschotjes van ingrediënten kun je plezierig aan de slag. Doe dat gewoon. Gooi geen eten weg.

Pas je dieet aan. Elke dag vlees is bijvoorbeeld niet nodig. Varieer. Iedereen weet dat de impact van vleesproductie immens is. Ga daarom altijd voor goed en eerlijk geproduceerd voedsel. En ja natuurlijk kan dat ook nog vlees zijn, ik hou er zelf van, maar het hoeft niet elke dag. Liever wat minder vaak maar dan beter.

Koop lokaal en volgens het seizoen. Eten dat wordt ingevlogen van aan de andere kant van de wereld zorgt voor een gigantische ecologische voetafdruk. Vaak kost het ook zoveel meer. En als je de seizoenen volgt dan kun je genieten van de producten die op dat moment bij ons in voorraad zijn. Nu willen mensen, omdat het zo’n mooi weer is, bijvoorbeeld graag aardbeien eten en laten ze appeltjes wat links liggen. Maar die laatste zijn nu echt supperlekker en volop in voorraad. Zorg dat er geen eten moet weggegooid worden.

Tenslotte roept de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties ook op om alle acties voor een wereld zonder honger te ondersteunen met de hashtag #ZeroHunger om daarmee onze solidariteit te tonen met mensen die leven in hongersnood en om regeringen op te roepen om dit probleem daadwerkelijk mee aan te pakken. Want het kan toch niet zijn dat in 2018 nog steeds honderden miljoenen mensen in honger moeten leven? Laat ons echt een steentje bijdragen, want willen we tegen 2030 de hongersnood uit de wereld helpen dan is er nog veel werk aan de winkel.