16 oktober is “World Food Day”. Wereldvoedseldag is een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd. Als je weet dat nog meer dan 800 miljoen mensen in de wereld dagelijks niet genoeg voedsel hebben en schoon drinkwater om gezond te overleven, en dat volgens Unicef elke dag 24000 mensen sterven aan hongersnood in 2018, dan weet je dat er iets aan de hand is. Hongersnood is dan misschien minder in beeld als in onze jeugdjaren toen er wereldwijd grote (muzikale) acties werden opgezet om bijvoorbeeld de hongersnood in Ethiopië te bestrijden, maar het probleem is daarom niet minder aanwezig.
Daarom heeft de wereld voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties deze 16 oktober uitgeroepen tot wereldvoedseldag. De bedoeling is om ins bewust te maken van de problemen met honger in de wereld en ons allemaal een steentje bij te laten dragen. Want de landbouw moet anders en duurzamer gaan produceren, maar ook wij, individuen kunnen helpen om hongersnood tegen 2030 voorgoed de wereld uit te helpen.
Ver van mijn bed, denk je misschien. En je vraagt je misschien af: wat moet ik doen? Geld storten voor Afrika? Zelf minder gaan eten. Niet per se. Er zijn namelijk enkele kleine dingen die wij, levensgenieters, kunnen doen, om de voedselproblematiek in de wereld te helpen aanpakken.
Ten eerste: gooi niks weg. Koop slim en kook slim. Met overschotjes van maaltijden kun je de volgende dag creatieve gerechten maken. Denk bijvoorbeeld aan deze viskroketjes of deze oer-Vlaamse taco’s, met twee sandwiches en kalkoenspek dat ik nog liggen had als basis heb ik deze lobster rolls gemaakt. En ook met de overschotjes van ingrediënten kun je plezierig aan de slag. Doe dat gewoon. Gooi geen eten weg.
Pas je dieet aan. Elke dag vlees is bijvoorbeeld niet nodig. Varieer. Iedereen weet dat de impact van vleesproductie immens is. Ga daarom altijd voor goed en eerlijk geproduceerd voedsel. En ja natuurlijk kan dat ook nog vlees zijn, ik hou er zelf van, maar het hoeft niet elke dag. Liever wat minder vaak maar dan beter.
Koop lokaal en volgens het seizoen. Eten dat wordt ingevlogen van aan de andere kant van de wereld zorgt voor een gigantische ecologische voetafdruk. Vaak kost het ook zoveel meer. En als je de seizoenen volgt dan kun je genieten van de producten die op dat moment bij ons in voorraad zijn. Nu willen mensen, omdat het zo’n mooi weer is, bijvoorbeeld graag aardbeien eten en laten ze appeltjes wat links liggen. Maar die laatste zijn nu echt supperlekker en volop in voorraad. Zorg dat er geen eten moet weggegooid worden.
Tenslotte roept de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties ook op om alle acties voor een wereld zonder honger te ondersteunen met de hashtag #ZeroHunger om daarmee onze solidariteit te tonen met mensen die leven in hongersnood en om regeringen op te roepen om dit probleem daadwerkelijk mee aan te pakken. Want het kan toch niet zijn dat in 2018 nog steeds honderden miljoenen mensen in honger moeten leven? Laat ons echt een steentje bijdragen, want willen we tegen 2030 de hongersnood uit de wereld helpen dan is er nog veel werk aan de winkel.
Op Would Be Chef houden we graag vast aan heerlijke tradities. Elke week selecteer ik vijf recepten die perfect zijn om samen met het gezin van te genieten … Lees meer
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd een beetje raar dat Gazpacho Day blijkbaar op 25 november valt. Midden in de winter stilstaan bij een koude zomerse soep voelt voor mij toch een beetje vreemd, bijna als een culinair grapje … Lees meer
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer