Dame Blanche de Pierre

Guest Would Be Chef van deze week is Hot Cuisine de Pierre aka Pieter Declercq. Pieter is een bezige bij en inspirerend keukengeweld. Via zijn blog Hot Cuisine de Pierre zet hij jonge chefs, gepassioneerde ambachtslui en lokale talenten in de kijker. Deze week inspireert Pieter ons met zijn Dame Blanche de Pierre.

Pieter is een durver in de keuken. “Voor mij mag het allemaal wat ruwer, no nonsens en af en toe ook eens zoet zijn. Desserts zijn mijn grote passie, maar meer en meer wakker ik het vuur aan, op de barbecue of in de grond om er iets mee te bereiden. Een lamsbout in de grond, pulled pork op de roker of een dessertje met gezouten karamel, ik draai er mijn hand niet voor om”, vertelt Pieter.

Onder het motto ‘small gatherings, great stories’ brengt Pieter voor z’n blog mensen samen rond de tafel bij hem thuis of op locatie. Hij creëert zo hun verhalen over vriendschap, gezelligheid en natuurlijk lekker eten. Pieter is trouwens ook de bezieler van het online platform Vaderklap, Achterklap voor vaders. Daar kan je al zijn avonturen ontdekken die hij meemaakt met z’n vrouw en 2 kids.

“Professioneel werk ik bij De Kleine Chef, een catering- en eventbureau dat kinderen én gezinnen wil verrassen met allerlei lekkers. Ook daar ben ik dus veel bezig met eten én kids”, legt Pieter uit. “Ik eet graag. Ik proef graag en ik kook graag en deel dus met plezier mijn eigen versie van de Dame Blanche.”

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

 1. Start met de karamel. Neem een antikleefpan.
 2. Smelt de suiker met het water tot een lichtbruine karamel.
 3. Blus met room.
 4. Doe er de klontjes boter bij. Roer goed onder elkaar. Pas op, want dit is echt heet.
 5. Laat een beetje afkoelen en giet in een spuitfles of bewaar in een bokaal.
 6. Neem een pan en rooster de noten kort. Zorg dat ze niet aanbranden.
 7. Voor de crumble: meng boter met cacao, rietsuiker, fleur de sel, bloem tot een homogene zanderige massa.
 8. Stort uit op een bakmatje op een bakplaat.
 9. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
 10. Haal alles uit de oven en laat afkoelen.
 11. Voor de chocoladesaus: warm de room op en smelt er de chocolade in.
 12. Zorg dat het niet kookt. Voeg een klontje boter toe en roer onder elkaar.
 13. Neem een kommetje. Wrijf de bodem in met wat chocoladesaus. Sprenkel er wat fleur de sel over.
 14. Lepel er de bollen ijs op.
 15. Versier met noten, extra chocoladesaus, boterkaramel, bloempjes en crumble.