Dame Blanche de Pierre
Recept

Dame Blanche de Pierre

Dit heb je nodig 2 personen

  • vanille-ijs
  • pecannoten
  • fleur de sel
  • eventueel wat bloempjes
Ingrediënten voor de gezouten boterkaramel:
  • 75 gr zeer fijne suiker
  • 40 gr boter
  • 2 el water
  • 4 el room
  • fleur de sel
Ingrediënten voor de chocoladesaus:
  • 200 ml donkere chocolade
  • 60 ml room
  • 1 klontje boter
Ingrediënten voor de chococrumble:
  • 50 gr boter
  • 2 el cacaopoeder (ongezoet)
  • 50 gr rietsuiker
  • 50 gr bloem
  • 1 mespunt fleur de sel
Dame Blanche de Pierre

Bereiding

15 stappen

1 / 15

Start met de karamel. Neem een antikleefpan.

2 / 15

Smelt de suiker met het water tot een lichtbruine karamel.

3 / 15

Blus met room.

4 / 15

Doe er de klontjes boter bij. Roer goed onder elkaar. Pas op, want dit is echt heet.

5 / 15

Laat een beetje afkoelen en giet in een spuitfles of bewaar in een bokaal.

6 / 15

Neem een pan en rooster de noten kort. Zorg dat ze niet aanbranden.

7 / 15

Voor de crumble: meng boter met cacao, rietsuiker, fleur de sel, bloem tot een homogene zanderige massa.

8 / 15

Stort uit op een bakmatje op een bakplaat.

9 / 15

Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

10 / 15

Haal alles uit de oven en laat afkoelen.

11 / 15

Voor de chocoladesaus: warm de room op en smelt er de chocolade in.

12 / 15

Zorg dat het niet kookt. Voeg een klontje boter toe en roer onder elkaar.

13 / 15

Neem een kommetje. Wrijf de bodem in met wat chocoladesaus. Sprenkel er wat fleur de sel over.

14 / 15

Lepel er de bollen ijs op.

15 / 15

Versier met noten, extra chocoladesaus, boterkaramel, bloempjes en crumble.

Laat het smaken.

Guest Would Be Chef van deze week is Hot Cuisine de Pierre aka Pieter Declercq. Pieter is een bezige bij en inspirerend keukengeweld. Via zijn blog Hot Cuisine de Pierre zet hij jonge chefs, gepassioneerde ambachtslui en lokale talenten in de kijker. Deze week inspireert Pieter ons met zijn Dame Blanche de Pierre.

Pieter is een durver in de keuken. “Voor mij mag het allemaal wat ruwer, no nonsens en af en toe ook eens zoet zijn. Desserts zijn mijn grote passie, maar meer en meer wakker ik het vuur aan, op de barbecue of in de grond om er iets mee te bereiden. Een lamsbout in de grond, pulled pork op de roker of een dessertje met gezouten karamel, ik draai er mijn hand niet voor om”, vertelt Pieter.

https://www.instagram.com/p/BfwM1dZBSta/?utm_source=ig_web_copy_link

Onder het motto ‘small gatherings, great stories’ brengt Pieter voor z’n blog mensen samen rond de tafel bij hem thuis of op locatie. Hij creëert zo hun verhalen over vriendschap, gezelligheid en natuurlijk lekker eten. Pieter is trouwens ook de bezieler van het online platform Vaderklap, Achterklap voor vaders. Daar kan je al zijn avonturen ontdekken die hij meemaakt met z’n vrouw en 2 kids.

“Professioneel werk ik bij De Kleine Chef, een catering- en eventbureau dat kinderen én gezinnen wil verrassen met allerlei lekkers. Ook daar ben ik dus veel bezig met eten én kids”, legt Pieter uit. “Ik eet graag. Ik proef graag en ik kook graag en deel dus met plezier mijn eigen versie van de Dame Blanche.”

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

  1. Start met de karamel. Neem een antikleefpan.
  2. Smelt de suiker met het water tot een lichtbruine karamel.
  3. Blus met room.
  4. Doe er de klontjes boter bij. Roer goed onder elkaar. Pas op, want dit is echt heet.
  5. Laat een beetje afkoelen en giet in een spuitfles of bewaar in een bokaal.
  6. Neem een pan en rooster de noten kort. Zorg dat ze niet aanbranden.
  7. Voor de crumble: meng boter met cacao, rietsuiker, fleur de sel, bloem tot een homogene zanderige massa.
  8. Stort uit op een bakmatje op een bakplaat.
  9. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  10. Haal alles uit de oven en laat afkoelen.
  11. Voor de chocoladesaus: warm de room op en smelt er de chocolade in.
  12. Zorg dat het niet kookt. Voeg een klontje boter toe en roer onder elkaar.
  13. Neem een kommetje. Wrijf de bodem in met wat chocoladesaus. Sprenkel er wat fleur de sel over.
  14. Lepel er de bollen ijs op.
  15. Versier met noten, extra chocoladesaus, boterkaramel, bloempjes en crumble.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine … Lees meer

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Ik maak erg graag vers roomijs. Als je dat zelf bereidt is het nog duizend keer lekkerder dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Je kunt er ook zelf een echt vanillestokje aan toevoegen en zo rijk of zoet maken als je zelf wil … Lees meer

Bananengebak met hazelnoot chocolade

Bananengebak met hazelnoot chocolade

23 februari is de internationale feestdag van het bananengebak. Al enkele jaren is dat een trend, en ik heb twee jaar geleden ook eens een origineel recept ontwikkeld dat ik vandaag graag met je deel … Lees meer

Trifle met speculoos, gorgonzola, mascarpone en peer

Trifle met speculoos, gorgonzola, mascarpone en peer

Ik zit zelf niet zo op Tik Tok maar de culinaire hit op dat sociale medium was in 2021 Biscoff, de speculoosjes van Lotus uit België zijn de wereld en ook die van de jongeren, aan een razend tempo aan het veroveren … Lees meer