Sinds vorige week brengen we elke donderdag een recept van een topchef. Vorige week mocht de godfather van de Belgische gastronomie hier al de spits afbijten. Peter Goossens maakte een mooie bereiding met oesters die je hier nog eens opnieuw kunt bekijken.
Vandaag gaan we naar Limburg, naar het fantastische twee sterrenrestaurant “Slagmolen” dat topchef Bert Meeuwis in 1994 al in het mooie Opglabbeek opende. Bert studeerde af in 1988 in Ter Duinen in Koksijde. Hij deed stages in verschillende restaurant in binnen- en buitenland (in Kasteel St.-Paul te Lummen, in Barrier in Houthalen en in La Côte Saint-Jacques in Joigny Frankrijk). En voor hij begon met restaurant “Slagmolen” deed hij nog ervaring op in Sir Anthony Vandijck in Antwerpen 1 j in Scholteshof te Stevoort 3 jaar en in ’t Fornuis te Antwerpen. Massa’s ervaring dus.
Bert is niet alleen een warme persoonlijkheid maar ook een topchef die de klassieke keuken als geen ander in de vingers heeft. Zijn dame blanche is de bijvoorbeeld de beste van het land en ver daarbuiten. What you see is what you get in Slagmolen. Topproducten, altijd eerlijk bereid, door een topgastronoom. Zelf omschrijft Bert z’n keuken als “hedendaags klassiek”. En daar hou ik wel van.
Deze klassieker uit z’n keuken deelt hij vandaag van harte met de volgers van Would Be Chef. Ik ben trouwens van plan om die dit weekend nog eens te maken!
Bereiding
Sauvignon of Riesling
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer
Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer