Aan de Zweth
Restaurant

Aan de Zweth

Contactgegevens

Ik ga graag eens eten in Nederland. Dat heb ik hier al vaker geschreven. Mijn goede vriend Sjaak, die ik al sinds mijn studententijd ken, is een geweldige Nederlandse vriend van mij, en een paar keer per jaar ga ik eens bijpraten met hem in Den Haag. Dat zijn altijd plezierige avonden, en we gaan dan ook altijd lekker eten. In Den Haag en de streek daarrond zijn best veel mooie restaurantjes en het is sowieso een hele fijne stad om te logeren.

Vorige zaterdag reden we naar “Aan de Zweth” in Schipluiden. In het prachtige pand aan het water (ergens tussen Delft en Rotterdam, op zo’n twintig minuutjes rijden van Den haag) zat vroeger het restaurant “De Zwetheul” met twee sterren. daar was ik vroeg wel vaker geweest, en het was er altijd lekker eten. Maar toen de vorige chef het pand verliet zag Joris (die van Interscaldes kwam) zijn kans om z’n culinaire droom waar te maken en opende hij in januari 2015 “Aan De Zweth”. Intussen heeft het restaurant weer een Michelinster en staat het in de TOP100 van Beste Nederlandse Restaurants.

Dat niemand mij nog komt zeggen dat Nederland culinair op België achterop hinkt want dat is dus echt niet (meer) waar. Vaak koken Nederlandse topchefs een stukje gedurfder dan Belgen zelfs. Maar de keuken die deze chef (wellicht ook door z’n achtergrond bij Interscaldes) hier brengt doet de klassieke keuken heel veel eer aan, en jullie weten dat dat voor mij een pluspunt is. We aten het grote “Signatuurmenu Alliance” en dat was echt heel lekker en mooi gebalanceerd, met een hele dikke pluim voor de Noordzeekrab met kalfstartaar en kaviaar, de meest geslaagde variatie die ik de laatste tijd nog proefde op dit al bij al klassieke gerecht.

Aan De Zweth is een aanrader, het eten is er uitstekend, de wijnkaart is mooi en betaalbaar, en het zicht over de Zweth is onbetaalbaar. Met een mooi terras, maar ook in de herfst en in de winter werkelijk een plaatje.

‘Signatuurmenu ALLIANCE’

COQUILLES ST. JACQUES rauw gemarineerd | truffel | bloemkool | Parmezaan

OOSTERSCHELDE PALING licht gerookt | tabouleh | cashew | saus van Tandoorispecerijen

KALFSWANG gestoofd | topinamboer | kerrie | gebakken langoustine

NOORDZEEKRAB ◆ salade met koriander | curry | kalfstartaar | ‘Impérial’ kaviaar

ENTRECOTE gebraad van Holsteiner rund | gekarameliseerde ui | saus ‘Périgord’

EENDENLEVER (BIO) ◆ gebakken | rode kool | macadamia | Balsamico ‘Dark Cherry’

VERSE EN GERIJPTE KAZEN notenbrood | mosterdfruit | appelstroop

AARDBEI EN RABARBER oranjebloesem | groene curry | hangop | ijs van zuurtjes

Menu: Zes gangen: (zonder ◆) 95 | Acht gangen: (alle gerechten) 110

Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth
Aan de Zweth

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer