Ik ga graag eens eten in Nederland. Dat heb ik hier al vaker geschreven. Mijn goede vriend Sjaak, die ik al sinds mijn studententijd ken, is een geweldige Nederlandse vriend van mij, en een paar keer per jaar ga ik eens bijpraten met hem in Den Haag. Dat zijn altijd plezierige avonden, en we gaan dan ook altijd lekker eten. In Den Haag en de streek daarrond zijn best veel mooie restaurantjes en het is sowieso een hele fijne stad om te logeren.
Vorige zaterdag reden we naar “Aan de Zweth” in Schipluiden. In het prachtige pand aan het water (ergens tussen Delft en Rotterdam, op zo’n twintig minuutjes rijden van Den haag) zat vroeger het restaurant “De Zwetheul” met twee sterren. daar was ik vroeg wel vaker geweest, en het was er altijd lekker eten. Maar toen de vorige chef het pand verliet zag Joris (die van Interscaldes kwam) zijn kans om z’n culinaire droom waar te maken en opende hij in januari 2015 “Aan De Zweth”. Intussen heeft het restaurant weer een Michelinster en staat het in de TOP100 van Beste Nederlandse Restaurants.
Dat niemand mij nog komt zeggen dat Nederland culinair op België achterop hinkt want dat is dus echt niet (meer) waar. Vaak koken Nederlandse topchefs een stukje gedurfder dan Belgen zelfs. Maar de keuken die deze chef (wellicht ook door z’n achtergrond bij Interscaldes) hier brengt doet de klassieke keuken heel veel eer aan, en jullie weten dat dat voor mij een pluspunt is. We aten het grote “Signatuurmenu Alliance” en dat was echt heel lekker en mooi gebalanceerd, met een hele dikke pluim voor de Noordzeekrab met kalfstartaar en kaviaar, de meest geslaagde variatie die ik de laatste tijd nog proefde op dit al bij al klassieke gerecht.
Aan De Zweth is een aanrader, het eten is er uitstekend, de wijnkaart is mooi en betaalbaar, en het zicht over de Zweth is onbetaalbaar. Met een mooi terras, maar ook in de herfst en in de winter werkelijk een plaatje.
COQUILLES ST. JACQUES rauw gemarineerd | truffel | bloemkool | Parmezaan
OOSTERSCHELDE PALING licht gerookt | tabouleh | cashew | saus van Tandoorispecerijen
KALFSWANG gestoofd | topinamboer | kerrie | gebakken langoustine
NOORDZEEKRAB ◆ salade met koriander | curry | kalfstartaar | ‘Impérial’ kaviaar
ENTRECOTE gebraad van Holsteiner rund | gekarameliseerde ui | saus ‘Périgord’
EENDENLEVER (BIO) ◆ gebakken | rode kool | macadamia | Balsamico ‘Dark Cherry’
VERSE EN GERIJPTE KAZEN notenbrood | mosterdfruit | appelstroop
AARDBEI EN RABARBER oranjebloesem | groene curry | hangop | ijs van zuurtjes
Menu: Zes gangen: (zonder ◆) 95 | Acht gangen: (alle gerechten) 110
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer