Aan de Zweth

Ik ga graag eens eten in Nederland. Dat heb ik hier al vaker geschreven. Mijn goede vriend Sjaak, die ik al sinds mijn studententijd ken, is een geweldige Nederlandse vriend van mij, en een paar keer per jaar ga ik eens bijpraten met hem in Den Haag. Dat zijn altijd plezierige avonden, en we gaan dan ook altijd lekker eten. In Den Haag en de streek daarrond zijn best veel mooie restaurantjes en het is sowieso een hele fijne stad om te logeren.

Vorige zaterdag reden we naar “Aan de Zweth” in Schipluiden. In het prachtige pand aan het water (ergens tussen Delft en Rotterdam, op zo’n twintig minuutjes rijden van Den haag) zat vroeger het restaurant “De Zwetheul” met twee sterren. daar was ik vroeg wel vaker geweest, en het was er altijd lekker eten. Maar toen de vorige chef het pand verliet zag Joris (die van Interscaldes kwam) zijn kans om z’n culinaire droom waar te maken en opende hij in januari 2015 “Aan De Zweth”. Intussen heeft het restaurant weer een Michelinster en staat het in de TOP100 van Beste Nederlandse Restaurants.

Dat niemand mij nog komt zeggen dat Nederland culinair op België achterop hinkt want dat is dus echt niet (meer) waar. Vaak koken Nederlandse topchefs een stukje gedurfder dan Belgen zelfs. Maar de keuken die deze chef (wellicht ook door z’n achtergrond bij Interscaldes) hier brengt doet de klassieke keuken heel veel eer aan, en jullie weten dat dat voor mij een pluspunt is. We aten het grote “Signatuurmenu Alliance” en dat was echt heel lekker en mooi gebalanceerd, met een hele dikke pluim voor de Noordzeekrab met kalfstartaar en kaviaar, de meest geslaagde variatie die ik de laatste tijd nog proefde op dit al bij al klassieke gerecht.

Aan De Zweth is een aanrader, het eten is er uitstekend, de wijnkaart is mooi en betaalbaar, en het zicht over de Zweth is onbetaalbaar. Met een mooi terras, maar ook in de herfst en in de winter werkelijk een plaatje.

‘Signatuurmenu ALLIANCE’

COQUILLES ST. JACQUES rauw gemarineerd | truffel | bloemkool | Parmezaan

OOSTERSCHELDE PALING licht gerookt | tabouleh | cashew | saus van Tandoorispecerijen

KALFSWANG gestoofd | topinamboer | kerrie | gebakken langoustine

NOORDZEEKRAB ◆ salade met koriander | curry | kalfstartaar | ‘Impérial’ kaviaar

ENTRECOTE gebraad van Holsteiner rund | gekarameliseerde ui | saus ‘Périgord’

EENDENLEVER (BIO) ◆ gebakken | rode kool | macadamia | Balsamico ‘Dark Cherry’

VERSE EN GERIJPTE KAZEN notenbrood | mosterdfruit | appelstroop

AARDBEI EN RABARBER oranjebloesem | groene curry | hangop | ijs van zuurtjes

Menu: Zes gangen: (zonder ◆) 95 | Acht gangen: (alle gerechten) 110