Het was één van onze goede voornemens toen we anderhalf jaar geleden in het Gentse kwamen wonen: we gaan de locale horeca ontdekken en steunen. Eerlijk is eerlijk: zonder covid was dat wellicht al veel beter gelukt. Want niet enkel in Lochristi maar ook in Gent en de rand van de stad zitten uitstekende restaurants. Maar we zijn voorlopig op een gezapig tempo aan het ontdekken.
Bistro Julien hebben we leren kennen via mijn ouders. Lievegem ligt zo’n beetje tussen Gent en Knesselare, waar mama en papa wonen, en zij waren er al verschillende keren gaan lunchen. En elke keer waren ze bijzonder tevreden over het niveau van de keuken en de lekkere smaakcombinaties.
Vorig jaar gingen we er voor het eerst aan het einde van de lente, toen de restaurants net weer open waren, en we van ons aperitief zelfs op het terras hadden kunnen genieten. En enkele weken geleden namen we onze goede vrienden Davy en Nicolas mee. Die zorgen altijd voor onze lieve kater Gilbert wanneer we in het buitenland zijn, en daarom trakteerden we hen na onze terugkomst uit Barcelona op een dinertje.
Dat bleek een uitstekend idee. Want voor de tweede keer op rij waren we super aangenaam verrast door het heerlijke menu en de vriendelijke bediening. Mama en papa, dikke merci voor deze prima tip, en één ding is zeker, we komen zeker terug in dit ambitieuze restaurant dat deze week trouwens aankondigde dat ze de naam gaan veranderen van bistro Julien naar restaurant Julien. In de loop der jaren is de formule namelijk flink geëvolueerd en de keuken zo verfijnd dat Julie vandaag geen bistro meer is maar een gastronomisch restaurant. Veel succes met de nieuwe weg die jullie inslaan.
DEGUSTATIEMENU
Cannelloni van tonijn met komkommer, sesam en een ponzu vinaigrette
Kabeljauw met gepofte prei, dragon en een jus van bacalhau
Europese kreeft met een cannelloni van courgette en een jus van rode curry en yuzu-koshu
Fazant op karkas, gebakken witloof creme van peterseliewortel, jus van fazant en gesmolten ganzenlever
Ananas met verschillende structuren van kokos creme van citrus en een jus van basilicum.
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer
Als je ooit eens op reis gaat naar Zuid-Afrika, doe jezelf dan een groot plezier, en ga zeker een paar uur wandelen in de prachtige tuinen van Babylonstoren, voor mij echt één van de allermooiste plekjes in het wijngebied tussen Franschhoek en Paarl … Lees meer