Leuk en lekker adresje: L' Amitié in Antwerpen.
Restaurant

Leuk en lekker adresje: L’ Amitié in Antwerpen.

Vlak voor de kerstvakantie werden we uitgenodigd in L’ Amitié in Antwerpen, op het trendy Zuid. Eerlijk is eerlijk, ik had nog niet van deze “gastro-bistro” gehoord. We wonen maar op een half uurtje rijden van Antwerpen, maar eigenlijk gaan we er veel te weinig eten. Ik weet dat Antwerpenaren gek zijn op hun stad, en dat er bijzonder lekker te eten valt, maar kijk, wij mensen van “de parking” moeten de stad en z’n culinaire plekjes misschien wat vaker eens gaan bezoeken. Maar we waren uitgenodigd, dus het was voor ons de uitgelezen kans om één van de populairste foodsharing restaurants van ’t stad te ontdekken.

Binnengekomen viel meteen “de mondigheid” van de gastheer op. Ik noem het hier voor de vriendelijkheid “mondigheid” terwijl andere mensen het wel eens “Antwerpse arrogantie” zouden kunnen noemen. Het was behoorlijk koud buiten, en er stond flink wat wind, en ik denk dat door de indeling van het restaurant andere gasten echt wel last hebben van “den trok” zoals wij zeggen, als je te lang treuzelt in de deuropening.

Maar daar kregen we geen kans toe, want de gastheer maande ons vriendelijk maar kordaat aan om snel binnen te komen en de deur te sluiten. En toen we eenmaal aan tafel zaten vertelde hij ons ook meteen dat we best snel onze keuze konden maken, want dat de keuken over drie kwartiertjes zou sluiten. “We moeten wel zo vroeg sluiten, dat komt door de witte kassa,” zo zei hij.

Ik snap dat wel, en het is allebei eigenlijk wel correct: vragen om de deur te sluiten, en vragen om snel te bestellen. Maar extreem gastvrij komt zoiets toch niet over. Het is niet de grote warme ontvangst. En dat vind ik toch wat jammer. Je eerste indruk in een restaurant moet niet het gevoel geven dat je binnenkomt bij een strenge meester of een punctuele baas. Nu, we hadden ook iets te vieren, dus tijd om me echt op te jagen had ik niet. En we beleefden uiteindelijk een hele leuke en lekkere avond.

Ik mocht de wijn kiezen, en was danig onder de indruk van de uitgebreide, verrassende, en mooie wijnkaart. De kaart staat (van relatief democratisch tot wat duurder) vol interessante wijnen. En dan moesten we nog aan de hapjes beginnen. Hapjes zeg ik, want dit is dus een restaurant waar je verschillende kleine gerechtjes bestelt die je deelt met de rest van het gezelschap. Niet dat dit nu zo’n vernieuwend concept is, maar het blijft wel gezellig.

En ik hou daar wel van. Je krijgt immers veel verschillende smaken te proeven. Zeker wanneer het ook echt lekkere producten zijn die je op een eigentijdse, niet snobistische, maar wel lekkere manier geserveerd krijgt. In de keuken (die dus bijna moest gaan sluiten) werd het ene na het andere lekkere gerechtje voor ons bereid. We hadden carte blanche gegeven aan de chef. En we waren echt wel overtuigd van wat we te eten kregen. Samen met de lekkere wijn was dit een ervaring die ik wel eens wil overdoen.

En de “mondige” gastheer bleek gewoon een vriendelijke gast die ons meer dan correct bediende. De ontvangst was dan misschien wat zakelijk, maar de man kent z’n vak wel. Toch een aanrader die L’ Amitié, maar ga dus wel op tijd, en trek de deur snel dicht als je binnenkomt. En breng geen hond mee. Niet dat wij dat deden, maar op de site zeggen ze duidelijk dat honden niet welkom zijn. Goed om te weten voor je afgeblaft dreigt te worden. Mopje.

Leuk en lekker adresje: L' Amitié in Antwerpen.
Leuk en lekker adresje: L' Amitié in Antwerpen.
Leuk en lekker adresje: L' Amitié in Antwerpen.
Leuk en lekker adresje: L' Amitié in Antwerpen.
Leuk en lekker adresje: L' Amitié in Antwerpen.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer