Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Restaurant

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Ik krijg geregeld uitnodigingen voor culinaire perstrips, maar door mijn behoorlijk drukke agenda kan ik daar bijna nooit op ingaan. Mijn weekends zitten vol dj-sets, en wanneer ik dan al eens een vrij weekend heb, kun je mij meestal in mijn tweede thuisstad Barcelona terugvinden. Maar toen de mensen van de Duitse toeristische dienst mij een tijdje geleden vroegen of ik niet eens naar Nedersaksen wou reizen en meer bepaald naar Wolfsburg om in Autostadt in het wereldberoemde restaurant Aqua te gaan dineren was ik meteen heel enthousiast.

Sven Elverfeld, de chef van Aqua, is een van de beroemdste chefs van Duitsland, en zijn iconische restaurant stond jaren in de top 50 van de wereld. Vandaag staat Aqua nog steeds op een fantastische 73steplaats. Gert De Mangeleer kwam er nog niet zo lang geleden koken samen met Sven, en ook Jonnie Boer van De Librije deed hier een quatre-mains omdat Sven in Aqua zijn tiende jaar met een derde ster vierde. Op de koop toe is Aqua gevestigd in het ronduit prachtige Ritz Carlton. Het hotel werd enkele jaren geleden prachtig gerenoveerd en de kamers zijn echt indrukwekkend, met veel marmer en alle luxe die een mens zich maar inbeelden kan. Tegen zo’n uitnodiging kan een mens niet neen zeggen natuurlijk.

Vrijdag, meteen na de ochtendshow zijn we vertrokken naar Wolfsburg. Ik vind het zelf niet zo erg om een eindje te rijden, zeker als het weer wat ok is, en dat was het gisteren wel. De zon scheen, de lucht was blauw en de bomen in Duitsland droegen de mooiste bladeren in alle mogelijke herfstkleuren. Zelfs de worst met bratkartoffeln die we onderweg aten smaakte ons. Met Waze op, wat lekkere jazz ook, en met het vooruitzicht op een culinaire topervaring was het best aangenaam om die bijna 600 kilometer van bij ons thuis naar Wolfsburg af te leggen.

De aankomst in Wolfsburg was indrukwekkend. Je rijdt voorbij de Volkswagen Arena, waar Kevin De Bruyne een paar jaar geleden nog fantastisch voetbalde. En dan moet je de site van Autostadt oprijden, naar het imposante Ritz Carlton. We werden erg hartelijk ontvangen op de Club Lounge Floor, waar ons een drankje werd aangeboden, en waar we de sleutel van een prachtige suite kregen. Na een massage in de prachtige spa, en nadat we een kwartiertje gingen zwemmen in het 40-meter lange buitenzwembad, dat zich bevindt op een ponton op het water tussen het hotel en de Volkswagenfabrieken, werden we door Marcus Reiser, de Salesdirecteur van het Ritz Carlton uitgenodigd om samen met hem het meest indrukwekkende menu, met aangepaste wijnen te degusteren.

Van bij de hapjes, tot aan het dessert en de petits fours werden we in grote stijl verwend. Sven Elverfeld kookt klassiek maar op een hedendaagse manier, liefst met lokale producten. Alle gerechten waren op topniveau. Hoogtepunten waren voor mij de foie gras met ijs van een lokaal bier, een vinaigrette van honingbier en een boterwafel. Ook de langoustine met lamstong, met een gemengde pickles-vinaigrette en geroosterde aardappelen met zwarte mosterd was indrukwekkend, qua smaakcompositie. En de champagne-sorbet, geserveerd in de onderkant van een fles Ruinart Rosé was een prachtige vondst, stijlvol en verfrissend na een maaltijd vol klasse en vakmanschap. De drie sterren zijn meer dan verdiend. Hier komen we absoluut nog terug.

Grote dank aan de toeristische dienst van Duitsland, aan die van Nedersaksen, aan de mensen van het Ritz Carlton Hotel in Wolfsburg en aan Sven Elverfeld en zijn ganse team voor de prachtige ervaring in Aqua.

Dit was het menu dat we geserveerd kregen.

SVEN ELVERFELD/AQUA vrijdag 09 NOVEMBER 2018

Snacks

Caramelized Kalamata olive

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Pineapple, gin tonic & pistachio

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————
Lychee, anchovy & bacon
Char, kohlrabi & sesame

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————
Prawn, bisque & crustacean jelly

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Menu

Foie gras & beer mead-ice cream
Honey beer-vinaigrette, butter waffle & rape

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Regional trout „marinated & flamed“

Junipers mayonnaise, horseradish, cucumber & bread————

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Celeriac & egg yolk

White truffle from Alba, smoked almonds & crispy milk skin

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————

Crayfish & tongue of lamb from Müritz

Mixed pickles-vinaigrette, roast potato foam & black mustard

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————

Pike-perch & chin of pork

Lamb’s lettuce, bacon & Perigord truffle

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————

Glazed sweetbread

Marinated & pickled radish, capers & chive velouté

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————

Saddle of venison from native woodlands

Pumpernickel-soy-cream, cabbage leaves & fermented salsify

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————

Cheese selection from our trolley

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Champagne cream sorbet „Edition Ruinart Rosé“

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————

Choba Choba chocolate & coconut

Tomato, lime & mustard seeds

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Sweet final

Quince, curd, rooibos & crispbread

Miso & carrot

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

————

Pralines

Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg
Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer