Aqua: drie sterren restaurant in het Ritz Carlton in Wolfsburg

Ik krijg geregeld uitnodigingen voor culinaire perstrips, maar door mijn behoorlijk drukke agenda kan ik daar bijna nooit op ingaan. Mijn weekends zitten vol dj-sets, en wanneer ik dan al eens een vrij weekend heb, kun je mij meestal in mijn tweede thuisstad Barcelona terugvinden. Maar toen de mensen van de Duitse toeristische dienst mij een tijdje geleden vroegen of ik niet eens naar Nedersaksen wou reizen en meer bepaald naar Wolfsburg om in Autostadt in het wereldberoemde restaurant Aqua te gaan dineren was ik meteen heel enthousiast.

Sven Elverfeld, de chef van Aqua, is een van de beroemdste chefs van Duitsland, en zijn iconische restaurant stond jaren in de top 50 van de wereld. Vandaag staat Aqua nog steeds op een fantastische 73steplaats. Gert De Mangeleer kwam er nog niet zo lang geleden koken samen met Sven, en ook Jonnie Boer van De Librije deed hier een quatre-mains omdat Sven in Aqua zijn tiende jaar met een derde ster vierde. Op de koop toe is Aqua gevestigd in het ronduit prachtige Ritz Carlton. Het hotel werd enkele jaren geleden prachtig gerenoveerd en de kamers zijn echt indrukwekkend, met veel marmer en alle luxe die een mens zich maar inbeelden kan. Tegen zo’n uitnodiging kan een mens niet neen zeggen natuurlijk.

Vrijdag, meteen na de ochtendshow zijn we vertrokken naar Wolfsburg. Ik vind het zelf niet zo erg om een eindje te rijden, zeker als het weer wat ok is, en dat was het gisteren wel. De zon scheen, de lucht was blauw en de bomen in Duitsland droegen de mooiste bladeren in alle mogelijke herfstkleuren. Zelfs de worst met bratkartoffeln die we onderweg aten smaakte ons. Met Waze op, wat lekkere jazz ook, en met het vooruitzicht op een culinaire topervaring was het best aangenaam om die bijna 600 kilometer van bij ons thuis naar Wolfsburg af te leggen.

De aankomst in Wolfsburg was indrukwekkend. Je rijdt voorbij de Volkswagen Arena, waar Kevin De Bruyne een paar jaar geleden nog fantastisch voetbalde. En dan moet je de site van Autostadt oprijden, naar het imposante Ritz Carlton. We werden erg hartelijk ontvangen op de Club Lounge Floor, waar ons een drankje werd aangeboden, en waar we de sleutel van een prachtige suite kregen. Na een massage in de prachtige spa, en nadat we een kwartiertje gingen zwemmen in het 40-meter lange buitenzwembad, dat zich bevindt op een ponton op het water tussen het hotel en de Volkswagenfabrieken, werden we door Marcus Reiser, de Salesdirecteur van het Ritz Carlton uitgenodigd om samen met hem het meest indrukwekkende menu, met aangepaste wijnen te degusteren.

Van bij de hapjes, tot aan het dessert en de petits fours werden we in grote stijl verwend. Sven Elverfeld kookt klassiek maar op een hedendaagse manier, liefst met lokale producten. Alle gerechten waren op topniveau. Hoogtepunten waren voor mij de foie gras met ijs van een lokaal bier, een vinaigrette van honingbier en een boterwafel. Ook de langoustine met lamstong, met een gemengde pickles-vinaigrette en geroosterde aardappelen met zwarte mosterd was indrukwekkend, qua smaakcompositie. En de champagne-sorbet, geserveerd in de onderkant van een fles Ruinart Rosé was een prachtige vondst, stijlvol en verfrissend na een maaltijd vol klasse en vakmanschap. De drie sterren zijn meer dan verdiend. Hier komen we absoluut nog terug.

Grote dank aan de toeristische dienst van Duitsland, aan die van Nedersaksen, aan de mensen van het Ritz Carlton Hotel in Wolfsburg en aan Sven Elverfeld en zijn ganse team voor de prachtige ervaring in Aqua.

Dit was het menu dat we geserveerd kregen.

SVEN ELVERFELD/AQUA vrijdag 09 NOVEMBER 2018

Snacks

Caramelized Kalamata olive

Pineapple, gin tonic & pistachio

————
Lychee, anchovy & bacon
Char, kohlrabi & sesame

————
Prawn, bisque & crustacean jelly

Menu

Foie gras & beer mead-ice cream
Honey beer-vinaigrette, butter waffle & rape

Regional trout „marinated & flamed“

Junipers mayonnaise, horseradish, cucumber & bread————

Celeriac & egg yolk

White truffle from Alba, smoked almonds & crispy milk skin

————

Crayfish & tongue of lamb from Müritz

Mixed pickles-vinaigrette, roast potato foam & black mustard

————

Pike-perch & chin of pork

Lamb’s lettuce, bacon & Perigord truffle

————

Glazed sweetbread

Marinated & pickled radish, capers & chive velouté

————

Saddle of venison from native woodlands

Pumpernickel-soy-cream, cabbage leaves & fermented salsify

————

Cheese selection from our trolley

Champagne cream sorbet „Edition Ruinart Rosé“

————

Choba Choba chocolate & coconut

Tomato, lime & mustard seeds

Sweet final

Quince, curd, rooibos & crispbread

Miso & carrot

————

Pralines