Als je ooit eens op reis gaat naar Zuid-Afrika, doe jezelf dan een groot plezier, en ga zeker een paar uur wandelen in de prachtige tuinen van Babylonstoren, voor mij echt één van de allermooiste plekjes in het wijngebied tussen Franschhoek en Paarl. Tijdens onze zoektocht naar een goede wijn voor Wijn Ornelis waren we op aanraden van wat kenners hier terecht gekomen en wat ben ik dankbaar voor die goede raad.
De groenten en fruittuinen zijn echt gigantisch, prachtig aangelegd, en tot in de kleinste hoekjes verzorgd. Het lijkt wel of je gaat wandelen in het paradijs. In de boerderijwinkel die bij het domein hoort kun je de lekkerste natuurproducten kopen, alles wat in de tuin groeit wordt er verkocht. Wat jammer dat we geen koffer met al die lekkernijen konden meenemen naar België.
Als je de tuinen gaat bezoeken, maak dan zeker een reservering in Babel, het fan-tas-tische restaurant midden in de tuin. Wanneer je er reserveert is ook je toegangsticket inbegrepen in de prijs van de lunch. Alle groenten die je er eet zijn oogst van de dag uit de eigen tuinen. Ja, je kunt er ook vis en vlees bij bestellen, maar daar hadden we totaal geen behoefte aan.
Midden de groentetuinen wou ik zoveel mogelijk verse groenten eten. De enige uitzondering was de fantastische gegrilde halloumi, die ook op het domein wordt bereid. Zo zo lekker, net zoals de gegrilde gekleurde wortelen met nootjes, de peulvruchten en radijsjes met een lekkere hangop, de frisse salade van venkel en de vele andere gerechten die we proefden.
Met een heerlijk glas chardonnay van de eigen wijngaard bij was dit echt een van de mooiste lunches die ik de voorbije jaren at. Ik werd er oprecht goedgezind van. En ook al hou ik van een mooi stuk vlees af en toe, ik moet eerlijk zijn, als ik elke dag dit soort zalige groentegerechten zou voorgeschoteld krijgen, ik zou met alle gemak vegetariër worden.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer