BIJ DEN BOER: AUTHENTIEK VISRESTAURANT IN BRUSSEL

In het centrum van Brussel, op de “Vismet”, kun je één van mijn favoriete visrestaurants van het hele land vinden: Bij Den Boer. Dat klinkt een klein beetje vreemd om hier zo neer te schrijven: “favoriet restaurant,” omdat ik er eerlijk gezegd al jaren niet meer geweest was.

Van het jaar 2000 tot 2006 heb ik echter in Brussel gewoond, en er ook een zalige tijd beleefd, en toen bestond dit authentieke restaurant ook al. Ik was er in die tijd echt een hele trouwe gast. Ik heb er zoveel mooie avonden doorgebracht maar ik me herinner me vooral één fantastisch diner met Eddy Wally en z’n manager, met zalige verhalen van The Voice Of Europe. We aten prachtige tong a la meunière en dronken iets teveel lekker wijn, en de volgende dag moest ik veel te vroeg radio maken… Om nooit te vergeten. Ja, dat waren nog eens tijden…

Maar dat is dus wel meer dan tien jaar geleden. Sindsdien kom ik maar heel af en toen in Brussel. Maar vorige week dinsdag, zo vlak voor 15 augustus, had ik nog eens zin in mosselen, en omdat ik op een hoogdag niet zo vroeg mijn bed uit moet, vond ik het wel een fijn idee om nog eens naar Bij Den Boer op de Baksteenkaai in Brussel te rijden. Eens kijken of mijn goede herinneringen aan dit zalige restaurant nog wel terecht waren.

Tot mijn grote vreugde is Bij Den Boer in al die jaren nauwelijks veranderd. De formule is tijdloos en daarom zo aangenaam. Erg authentiek namelijk, in een heerlijk Brussels brasserie-interieur, met topproducten met een flinke focus op vis en schaaldieren maar met ook een mooi aanbod voor vleeseters, uitstekend bereid en vooral zonder al te veel poespas. Daarvoor moet je in Bij Den Boer zijn.

Wij gingen eerst voor de garnaalkroketjes die fantastisch waren. Lekker krokant aan de buitenkant, met een smeuïge licht pikante vulling met lekker veel grijze garnaaltjes in, en met wat perfect gefrituurde peterselie bij. Niet meer maar zeker ook niet minder. I love it. Topkwaliteit. Vervolgens hebben we een pannetje mosselen genomen, en die waren prima bereid. Je kunt ze ook met witte wijn, en “van het huis” met tomaatjes, of met look krijgen, maar de sympathieke Vlaamse eigenaar (die al 24 jaar dit restaurant runt) stelde zelf voor om voor de “mosseltjes natuur” te gaan. En terecht, want die waren uitstekend. Met een lekker witte Sancerre bij een topmaaltijd. Er wordt weleens gezegd dat de Brusselse vismarkt en omgeving een toeristenval is, met middelmatige restaurants, maar daar is Bij Den Boer een mooie uitzondering op. Gezellige aanrader met echt lekker eten.