BIJ DEN BOER: AUTHENTIEK VISRESTAURANT IN BRUSSEL
Restaurant

Bij den boer: authentiek visrestaurant in brussel

Contactgegevens

In het centrum van Brussel, op de “Vismet”, kun je één van mijn favoriete visrestaurants van het hele land vinden: Bij Den Boer. Dat klinkt een klein beetje vreemd om hier zo neer te schrijven: “favoriet restaurant,” omdat ik er eerlijk gezegd al jaren niet meer geweest was.

Van het jaar 2000 tot 2006 heb ik echter in Brussel gewoond, en er ook een zalige tijd beleefd, en toen bestond dit authentieke restaurant ook al. Ik was er in die tijd echt een hele trouwe gast. Ik heb er zoveel mooie avonden doorgebracht maar ik me herinner me vooral één fantastisch diner met Eddy Wally en z’n manager, met zalige verhalen van The Voice Of Europe. We aten prachtige tong a la meunière en dronken iets teveel lekker wijn, en de volgende dag moest ik veel te vroeg radio maken… Om nooit te vergeten. Ja, dat waren nog eens tijden…

Maar dat is dus wel meer dan tien jaar geleden. Sindsdien kom ik maar heel af en toen in Brussel. Maar vorige week dinsdag, zo vlak voor 15 augustus, had ik nog eens zin in mosselen, en omdat ik op een hoogdag niet zo vroeg mijn bed uit moet, vond ik het wel een fijn idee om nog eens naar Bij Den Boer op de Baksteenkaai in Brussel te rijden. Eens kijken of mijn goede herinneringen aan dit zalige restaurant nog wel terecht waren.

Tot mijn grote vreugde is Bij Den Boer in al die jaren nauwelijks veranderd. De formule is tijdloos en daarom zo aangenaam. Erg authentiek namelijk, in een heerlijk Brussels brasserie-interieur, met topproducten met een flinke focus op vis en schaaldieren maar met ook een mooi aanbod voor vleeseters, uitstekend bereid en vooral zonder al te veel poespas. Daarvoor moet je in Bij Den Boer zijn.

Wij gingen eerst voor de garnaalkroketjes die fantastisch waren. Lekker krokant aan de buitenkant, met een smeuïge licht pikante vulling met lekker veel grijze garnaaltjes in, en met wat perfect gefrituurde peterselie bij. Niet meer maar zeker ook niet minder. I love it. Topkwaliteit. Vervolgens hebben we een pannetje mosselen genomen, en die waren prima bereid. Je kunt ze ook met witte wijn, en “van het huis” met tomaatjes, of met look krijgen, maar de sympathieke Vlaamse eigenaar (die al 24 jaar dit restaurant runt) stelde zelf voor om voor de “mosseltjes natuur” te gaan. En terecht, want die waren uitstekend. Met een lekker witte Sancerre bij een topmaaltijd. Er wordt weleens gezegd dat de Brusselse vismarkt en omgeving een toeristenval is, met middelmatige restaurants, maar daar is Bij Den Boer een mooie uitzondering op. Gezellige aanrader met echt lekker eten.

BIJ DEN BOER: AUTHENTIEK VISRESTAURANT IN BRUSSEL

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer