BIJ DEN BOER: AUTHENTIEK VISRESTAURANT IN BRUSSEL
Restaurant

Bij den boer: authentiek visrestaurant in brussel

Contactgegevens

In het centrum van Brussel, op de “Vismet”, kun je één van mijn favoriete visrestaurants van het hele land vinden: Bij Den Boer. Dat klinkt een klein beetje vreemd om hier zo neer te schrijven: “favoriet restaurant,” omdat ik er eerlijk gezegd al jaren niet meer geweest was.

Van het jaar 2000 tot 2006 heb ik echter in Brussel gewoond, en er ook een zalige tijd beleefd, en toen bestond dit authentieke restaurant ook al. Ik was er in die tijd echt een hele trouwe gast. Ik heb er zoveel mooie avonden doorgebracht maar ik me herinner me vooral één fantastisch diner met Eddy Wally en z’n manager, met zalige verhalen van The Voice Of Europe. We aten prachtige tong a la meunière en dronken iets teveel lekker wijn, en de volgende dag moest ik veel te vroeg radio maken… Om nooit te vergeten. Ja, dat waren nog eens tijden…

Maar dat is dus wel meer dan tien jaar geleden. Sindsdien kom ik maar heel af en toen in Brussel. Maar vorige week dinsdag, zo vlak voor 15 augustus, had ik nog eens zin in mosselen, en omdat ik op een hoogdag niet zo vroeg mijn bed uit moet, vond ik het wel een fijn idee om nog eens naar Bij Den Boer op de Baksteenkaai in Brussel te rijden. Eens kijken of mijn goede herinneringen aan dit zalige restaurant nog wel terecht waren.

Tot mijn grote vreugde is Bij Den Boer in al die jaren nauwelijks veranderd. De formule is tijdloos en daarom zo aangenaam. Erg authentiek namelijk, in een heerlijk Brussels brasserie-interieur, met topproducten met een flinke focus op vis en schaaldieren maar met ook een mooi aanbod voor vleeseters, uitstekend bereid en vooral zonder al te veel poespas. Daarvoor moet je in Bij Den Boer zijn.

Wij gingen eerst voor de garnaalkroketjes die fantastisch waren. Lekker krokant aan de buitenkant, met een smeuïge licht pikante vulling met lekker veel grijze garnaaltjes in, en met wat perfect gefrituurde peterselie bij. Niet meer maar zeker ook niet minder. I love it. Topkwaliteit. Vervolgens hebben we een pannetje mosselen genomen, en die waren prima bereid. Je kunt ze ook met witte wijn, en “van het huis” met tomaatjes, of met look krijgen, maar de sympathieke Vlaamse eigenaar (die al 24 jaar dit restaurant runt) stelde zelf voor om voor de “mosseltjes natuur” te gaan. En terecht, want die waren uitstekend. Met een lekker witte Sancerre bij een topmaaltijd. Er wordt weleens gezegd dat de Brusselse vismarkt en omgeving een toeristenval is, met middelmatige restaurants, maar daar is Bij Den Boer een mooie uitzondering op. Gezellige aanrader met echt lekker eten.

BIJ DEN BOER: AUTHENTIEK VISRESTAURANT IN BRUSSEL

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience26

Divinum: ingetogen klasse in het hart van Girona #advertentie

Deze zomer mocht ik als culinair ambassadeur vijf dagen lang door Catalonië trekken, op zoek naar bijzondere gastronomische plekken. De stad Girona was één van de zalige tussenstops … Lees meer

Mas Salagros EcoResort & Restaurant 1497 Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience16

Puur natuur: Mas Salagros EcoResort & Restaurant 1497 #advertentie

Onze reis in Catalonië in juli 2025 begon in het natuurrijke Mas Salagros EcoResort, vlakbij Barcelona. Dit 100% duurzame ecohotel ligt in een groene vallei, omringd door natuur, niet ver van de kust, maar zonder zicht op zee, perfect om helemaal tot rust te komen … Lees meer

Esperit Roca: een gastronomisch hoogtepunt in Catalonië 🌿 #advertentie

Op onze culinaire reis door Catalonië was een van de absolute hoogtepunten ons verblijf in het schitterende hotel Esperit Roca. We werden met open armen ontvangen in dit adembenemende complex en mochten één van de zestien kamers met waanzinnig uitzicht over Catalonië innemen … Lees meer

Direkte Barcelona Sven Ornelis Would Be Chef23

Direkte, verhuisd van de Boqueria naar Eixample

Sinds kort hebben we er letterlijk een culinaire buur bij: Direkte. Het restaurant dat jarenlang verscholen zat onder de arcaden van de Boqueria-markt, verhuisde dit voorjaar naar Carrer de París 200 in de wijk Eixample … Lees meer

Benoit & Bernard De Witte Kruisem Sven Ornelis Would Be Chef3

Mijn bijzondere avond bij Benoit & Bernard Dewitte in Kruisem

Er zijn zo van die restaurants die al heel lang op je lijstje staan, en voor ons was Benoit & Bernard Dewitte er zo eentje. Toen we anderhalf jaar geleden van vrienden – die weten waar het lekker is – een cadeaubon kregen voor dit Michelinrestaurant in Kruisem, hebben we meteen gereserveerd … Lees meer

La Boscana Bellvis Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience5

Meesterlijke gastronomie met fruit in de hoofdrol: La Boscana #advertentie

Hou u vast, want ik ga je een héééél enthousiast restaurantverslag serveren. Onze laatste dag van een intense en erg boeiende culinaire reis door Catalonië is geëindigd in absolute schoonheid … Lees meer

Ferreruela Lleida Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience3

Ferreruela in Lleida: productkeuken op z’n best #advertentie

Bij Would Be Chef zijn mijn restaurantreviews altijd heel persoonlijk, dus het kan perfect dat jij als lezer een plek fantastisch vindt waar ik minder warm voor loop, en omgekeerd … Lees meer

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer