Wat was het heerlijk dit weekend op Texel. Ik was hier nog nooit geweest, maar ben blij dat het er eindelijk van gekomen is. En vooral ook blij dat we samen met m’n ouders naar “Bij Jef” zijn gaan dineren, want geloof me: dat is echt een heerlijk restaurant.
Bij Jef heeft een Michelinster en een hele mooie 17,5 op 20 bij Gault Millau en geloof me, dat is helemaal terecht. Je gastronomische ervaring start al op de meest hartelijke manier, wanneer je aan de deur ontvangen wordt door de gastvrouw, Nadine Mögling. Ik wil haar meteen al even speciaal vermelden want ze is werkelijk wereldtop. Ze heeft flair en naturel, vriendelijk zonder opdringerig te zijn, legt de wijnen en de gerechten uit op een deskundige manier, zonder de indruk te geven dat je in de klas zit.
Nadine neemt de jassen aan, en nodigt je voor het aperitief uit naar een gezellige hoek met bankjes en zetels, waar het erg gezellig zitten is. Bij een glaasje champagne werden enkele heerlijke hapjes geserveerd die meteen de toon perfect wisten te plaatsen. En een beetje later kwam de gezellige chef Jef ook even bij ons om ons welkom te heten, en even te kletsen over z’n visie, achtergrond en stijl van koken.
Jef maakt er een erezaak van om zoveel mogelijk te koken met producten van Texel zelf. Het is een prachtig eiland waar ze hele mooie landbouwproducten hebben, maar ook uit de zee kun je hier de lekkerste vis en zeevruchten halen, waarmee deze chef heel graag frisse, lichte, moderne, maar niet te vergezochte klasse gerechten maakt.
En Jef houdt zich ook aan de seizoenen. Zo waren we nog net een goede maand te vroeg om zijn gerechten met lamsvlees te ontdekken. Jef legde uit dat de Texelse schapen nu zwanger zijn, en ergens eind februari zullen bevallen. Dat wordt overigens nog een pittige periode voor de schapenboeren, want de Texelse schapen bevallen wegens hun stevige achterwerk niet allemaal even makkelijk, en de boeren moeten 24 uur per dag paraat staan om te assisteren bij de bevallingen. Maar goed, lamsvlees staat dus voorlopig niet opde kaart, behalve een paar kleine stukjes van het buikspek in een heerlijk gerecht met waddenzeekokkels. Voor meet lamsvlees moeten we later op het jaar nog eens terugkomen.
Hoe dan ook: we kregen een fantastisch menu, waarbij de locale producten de hoofdrol speelden. Ik word van zo’n stijl van koken bijzonder gelukkig. Alles was heel lekker en vol intense smaken, maar geen enkele keer dachten we: dit is toch een beetje vergezocht. Het klopte gewoon, bijna alsof het allemaal makkelijk en vanzelfsprekend was. Terwijl er natuurlijk heel veel werk en vakmanschap stak in dit exclusieve menu. En de bijpassende wijnen waren perfect gekozen door de gastvrouw. En ik ben blij dat we de maaltijd mochten afsluiten met wat lokale kazen van Texel, want die zijn super lekker.
Een topmaaltijd, heerlijke wijnen, perfecte bediening, en dat allemaal in een heel mooi licht, en eigentijds decor, zonder teveel franjes, maar met super comfortabele zetels, en met veel warmte en gezelligheid. Hier komen we zeker terug, bij Jef! Wanneer je ooit naar Texel reist (iets wat je echt eens zou moeten doen, want het is er prachtig, gezellig en rustig, en niet zo gek ver van België) dan moet je hier zeker een tafeltje reserveren. Je zult het je niet beklagen.
LOCAL MEETS COSMOPOLITAN € 111,-
SMAKEN VAN HET LAND
Bonbon van oester met Hollandse sla en gember
Alikruiken met groene peper en kombucha van roodhoorntjeswier
SMAKEN UIT DE NOORDZEE
Wulk met paté fruit van venkel, crème van knolselderij en rettich
Scheermes
Noordzeekrab en karnemelk
WADDENZEE GARNALEN
Topinamboer, parels van cocktailssaus en vinaigrette van 30 jr. oude sherry azijn.
WADDENZEEKOKKELS
Vang van het Texels lam, zoetzure prei en sap van gepofte knolselderij
HEILBOT
Bloemkool, peterselie en jus van cèpes
REE
Rode kool, spruitjes en paddenstoel
ASSORTIMENT KAZEN VAN HET EILAND EN NOORD NEDERLAND
BLOEDSINAASAPPEL
Grapefruit, drageon en gezouten pernod.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer