Wat was het heerlijk dit weekend op Texel. Ik was hier nog nooit geweest, maar ben blij dat het er eindelijk van gekomen is. En vooral ook blij dat we samen met m’n ouders naar “Bij Jef” zijn gaan dineren, want geloof me: dat is echt een heerlijk restaurant.
Bij Jef heeft een Michelinster en een hele mooie 17,5 op 20 bij Gault Millau en geloof me, dat is helemaal terecht. Je gastronomische ervaring start al op de meest hartelijke manier, wanneer je aan de deur ontvangen wordt door de gastvrouw, Nadine Mögling. Ik wil haar meteen al even speciaal vermelden want ze is werkelijk wereldtop. Ze heeft flair en naturel, vriendelijk zonder opdringerig te zijn, legt de wijnen en de gerechten uit op een deskundige manier, zonder de indruk te geven dat je in de klas zit.
Nadine neemt de jassen aan, en nodigt je voor het aperitief uit naar een gezellige hoek met bankjes en zetels, waar het erg gezellig zitten is. Bij een glaasje champagne werden enkele heerlijke hapjes geserveerd die meteen de toon perfect wisten te plaatsen. En een beetje later kwam de gezellige chef Jef ook even bij ons om ons welkom te heten, en even te kletsen over z’n visie, achtergrond en stijl van koken.
Jef maakt er een erezaak van om zoveel mogelijk te koken met producten van Texel zelf. Het is een prachtig eiland waar ze hele mooie landbouwproducten hebben, maar ook uit de zee kun je hier de lekkerste vis en zeevruchten halen, waarmee deze chef heel graag frisse, lichte, moderne, maar niet te vergezochte klasse gerechten maakt.
En Jef houdt zich ook aan de seizoenen. Zo waren we nog net een goede maand te vroeg om zijn gerechten met lamsvlees te ontdekken. Jef legde uit dat de Texelse schapen nu zwanger zijn, en ergens eind februari zullen bevallen. Dat wordt overigens nog een pittige periode voor de schapenboeren, want de Texelse schapen bevallen wegens hun stevige achterwerk niet allemaal even makkelijk, en de boeren moeten 24 uur per dag paraat staan om te assisteren bij de bevallingen. Maar goed, lamsvlees staat dus voorlopig niet opde kaart, behalve een paar kleine stukjes van het buikspek in een heerlijk gerecht met waddenzeekokkels. Voor meet lamsvlees moeten we later op het jaar nog eens terugkomen.
Hoe dan ook: we kregen een fantastisch menu, waarbij de locale producten de hoofdrol speelden. Ik word van zo’n stijl van koken bijzonder gelukkig. Alles was heel lekker en vol intense smaken, maar geen enkele keer dachten we: dit is toch een beetje vergezocht. Het klopte gewoon, bijna alsof het allemaal makkelijk en vanzelfsprekend was. Terwijl er natuurlijk heel veel werk en vakmanschap stak in dit exclusieve menu. En de bijpassende wijnen waren perfect gekozen door de gastvrouw. En ik ben blij dat we de maaltijd mochten afsluiten met wat lokale kazen van Texel, want die zijn super lekker.
Een topmaaltijd, heerlijke wijnen, perfecte bediening, en dat allemaal in een heel mooi licht, en eigentijds decor, zonder teveel franjes, maar met super comfortabele zetels, en met veel warmte en gezelligheid. Hier komen we zeker terug, bij Jef! Wanneer je ooit naar Texel reist (iets wat je echt eens zou moeten doen, want het is er prachtig, gezellig en rustig, en niet zo gek ver van België) dan moet je hier zeker een tafeltje reserveren. Je zult het je niet beklagen.
LOCAL MEETS COSMOPOLITAN € 111,-
SMAKEN VAN HET LAND
Bonbon van oester met Hollandse sla en gember
Alikruiken met groene peper en kombucha van roodhoorntjeswier
SMAKEN UIT DE NOORDZEE
Wulk met paté fruit van venkel, crème van knolselderij en rettich
Scheermes
Noordzeekrab en karnemelk
WADDENZEE GARNALEN
Topinamboer, parels van cocktailssaus en vinaigrette van 30 jr. oude sherry azijn.
WADDENZEEKOKKELS
Vang van het Texels lam, zoetzure prei en sap van gepofte knolselderij
HEILBOT
Bloemkool, peterselie en jus van cèpes
REE
Rode kool, spruitjes en paddenstoel
ASSORTIMENT KAZEN VAN HET EILAND EN NOORD NEDERLAND
BLOEDSINAASAPPEL
Grapefruit, drageon en gezouten pernod.
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer
Als je ooit eens op reis gaat naar Zuid-Afrika, doe jezelf dan een groot plezier, en ga zeker een paar uur wandelen in de prachtige tuinen van Babylonstoren, voor mij echt één van de allermooiste plekjes in het wijngebied tussen Franschhoek en Paarl … Lees meer