Wat was het heerlijk dit weekend op Texel. Ik was hier nog nooit geweest, maar ben blij dat het er eindelijk van gekomen is. En vooral ook blij dat we samen met m’n ouders naar “Bij Jef” zijn gaan dineren, want geloof me: dat is echt een heerlijk restaurant.
Bij Jef heeft een Michelinster en een hele mooie 17,5 op 20 bij Gault Millau en geloof me, dat is helemaal terecht. Je gastronomische ervaring start al op de meest hartelijke manier, wanneer je aan de deur ontvangen wordt door de gastvrouw, Nadine Mögling. Ik wil haar meteen al even speciaal vermelden want ze is werkelijk wereldtop. Ze heeft flair en naturel, vriendelijk zonder opdringerig te zijn, legt de wijnen en de gerechten uit op een deskundige manier, zonder de indruk te geven dat je in de klas zit.
Nadine neemt de jassen aan, en nodigt je voor het aperitief uit naar een gezellige hoek met bankjes en zetels, waar het erg gezellig zitten is. Bij een glaasje champagne werden enkele heerlijke hapjes geserveerd die meteen de toon perfect wisten te plaatsen. En een beetje later kwam de gezellige chef Jef ook even bij ons om ons welkom te heten, en even te kletsen over z’n visie, achtergrond en stijl van koken.
Jef maakt er een erezaak van om zoveel mogelijk te koken met producten van Texel zelf. Het is een prachtig eiland waar ze hele mooie landbouwproducten hebben, maar ook uit de zee kun je hier de lekkerste vis en zeevruchten halen, waarmee deze chef heel graag frisse, lichte, moderne, maar niet te vergezochte klasse gerechten maakt.
En Jef houdt zich ook aan de seizoenen. Zo waren we nog net een goede maand te vroeg om zijn gerechten met lamsvlees te ontdekken. Jef legde uit dat de Texelse schapen nu zwanger zijn, en ergens eind februari zullen bevallen. Dat wordt overigens nog een pittige periode voor de schapenboeren, want de Texelse schapen bevallen wegens hun stevige achterwerk niet allemaal even makkelijk, en de boeren moeten 24 uur per dag paraat staan om te assisteren bij de bevallingen. Maar goed, lamsvlees staat dus voorlopig niet opde kaart, behalve een paar kleine stukjes van het buikspek in een heerlijk gerecht met waddenzeekokkels. Voor meet lamsvlees moeten we later op het jaar nog eens terugkomen.
Hoe dan ook: we kregen een fantastisch menu, waarbij de locale producten de hoofdrol speelden. Ik word van zo’n stijl van koken bijzonder gelukkig. Alles was heel lekker en vol intense smaken, maar geen enkele keer dachten we: dit is toch een beetje vergezocht. Het klopte gewoon, bijna alsof het allemaal makkelijk en vanzelfsprekend was. Terwijl er natuurlijk heel veel werk en vakmanschap stak in dit exclusieve menu. En de bijpassende wijnen waren perfect gekozen door de gastvrouw. En ik ben blij dat we de maaltijd mochten afsluiten met wat lokale kazen van Texel, want die zijn super lekker.
Een topmaaltijd, heerlijke wijnen, perfecte bediening, en dat allemaal in een heel mooi licht, en eigentijds decor, zonder teveel franjes, maar met super comfortabele zetels, en met veel warmte en gezelligheid. Hier komen we zeker terug, bij Jef! Wanneer je ooit naar Texel reist (iets wat je echt eens zou moeten doen, want het is er prachtig, gezellig en rustig, en niet zo gek ver van België) dan moet je hier zeker een tafeltje reserveren. Je zult het je niet beklagen.
LOCAL MEETS COSMOPOLITAN € 111,-
SMAKEN VAN HET LAND
Bonbon van oester met Hollandse sla en gember
Alikruiken met groene peper en kombucha van roodhoorntjeswier
SMAKEN UIT DE NOORDZEE
Wulk met paté fruit van venkel, crème van knolselderij en rettich
Scheermes
Noordzeekrab en karnemelk
WADDENZEE GARNALEN
Topinamboer, parels van cocktailssaus en vinaigrette van 30 jr. oude sherry azijn.
WADDENZEEKOKKELS
Vang van het Texels lam, zoetzure prei en sap van gepofte knolselderij
HEILBOT
Bloemkool, peterselie en jus van cèpes
REE
Rode kool, spruitjes en paddenstoel
ASSORTIMENT KAZEN VAN HET EILAND EN NOORD NEDERLAND
BLOEDSINAASAPPEL
Grapefruit, drageon en gezouten pernod.
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer