Cèpes in de Veluwe: creatieve keuken in een zalige omgeving

Enkele weken geleden had ik het geluk om te gaan eten in Cèpes in het mooie onlangs prachtig vernieuwde hotel de Sterrenberg in De Veluwe. Ik mocht de dag nadien radio maken thuis bij zanger Rob de Nijs die die week zijn laatste concert in België speelde, en Rob woont er vlakbij. En omdat ik geen zin had om vroeg in de ochtend de rit naar Nederland te maken, had ik een mooi hotel gezocht in de buurt. Als je nog nooit bent geweest in de Veluwe, dan kan ik het jou warm aanbevelen, want het is één van de mooiste natuurgebieden op een paar uur rijden van België. Echt prachtig.

De Veluwe ligt in de Provincie Gelderland en bestaat eigenlijk uit twee nationale parken: Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Ook zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden, ieder met een eigen beleving. Samen is het een gigantisch natuurgebied waar het heerlijk wandelen is en fietsen, en waar je lekker kunt welnessen. Ik weet dat veel landgenoten er graag naartoe trekken, en dat heb ik ook gemerkt op mijn sociale media die avond, want veel van mijn volgers kenden het hotel en het restaurant en lieten me weten dat ik goed gekozen had.

Dat bleek ook al snel toen ik de benen onder tafel stak. Door de vroege sluiting van de restaurants in Nederland ging ik al rond halfzes aan tafel, maar eerlijk gezegd, erg vond ik dat niet. Zeker niet omdat het restaurant Cèpes een heel erg hedendaags maar zeer gezellig interieur heeft dat mooi verwijst naar de prachtige Veluwe. Je ziet een combinatie van hout en beton met een knipoog naar Scandinavische interieurs, maar wel met een zwier Hollandse gezelligheid.

En wat op het bord verschijnt is minstens even plezant. Gezellig, authentiek, maar wel ook hedendaags zonder ook maar ergens pretentieus te worden. Wat doen ze dat toch vaak goed in Nederlandse restaurants. Elke dag wordt een mooi vier of vijf gangenmenu samengesteld dat steeds verandert, en dat is een prima formule voor een restaurant met culinaire ambities in een hotel waar mensen meer dan één dag verblijven. Je moet enkel zeggen wat je niet lust of waar je allergisch aan bent, en daar houdt de chef graag rekening mee. Chef Robert Hartelman en zijn brigade maken er een erezaak van om je te verwennen en thuis te doen voelen in Cèpes en dat is prima gelukt.

 

Ik kreeg eerst een Steak tartare van dry aged biet met zoet zure sjalot, cornichons, crouton van zuurdesembrood en piccalilly ijs.

Als tussengerecht was er perfect gegaarde snoekbaars met geroosterde prei, peterseliewortel, wildzwijn nek en een jus van chinata (gerookte paprika poeder).

Als hoofdgerecht verscheen een lekker stukje wild. Niet abnormaal als je weet dat in dit enorme beschermde natuurgebied de natuur vrij spel heeft en je er de Nederlandse big five, zoals edelherten of wilde zwijnen, kunt tegenkomen. Wild staat op de Veluwe dan ook vaak op het menu in de herfst. En hier bij Cèpes was de interpretatie mooi hedendaags en lekker. Op het bord kwam hertfilet van de Veluwe met pompoenbereidingen, granola, gezouten yoghurt en een mooie jus van likeur 43.

Voor het dessert heb ik gepast, ook al klonk het veelbelovend. Maar ik had een lekker wijntje open, en veel zin in een mooi kaasassortiment. Dat was maar een kleine vraag, en het vriendelijke personeel paste mijn dessert graag voor me aan.

De wijnkaart is overigens echt mooi met wijnen in diverse prijsklassen, en uit verschillende regio’s, maar met (net zoals in de keuken) een mooie aandacht op de Franse klassiekers.

Het restaurant is wel adults only, en dat is logisch, want dat is het prachtige hotel Sterrenberg ook. Ideaal dus voor koppels zonder kinderen, maar ook voor koppels die de kinderen eens kunnen uitbesteden en er een weekendje op uit willen trekken met zijn tweetjes. Sterrenberg is een ideale uitvalbasis voor al je wandelingen en fietstochten, en als je ter plekke wil chillen of wat herbronnen kan dat ook, want dit 4 sterren hotel aan de Veluwe heeft ook een heerlijke wellness. Voor een weekend qualitytime de perfecte plek dus. En je zult er lekker eten, dat is zeker. Op naar de Veluwe.

Hou trouwens mijn blog  in de gaten, want in samenwerking met De Veluwe en hotel De Sterrenberg mag ik volgende week een etentje in Cèpes en een overnachting voor een koppel volgers van Would Be Chef weggeven. Zo kun je in het voorjaar eens goed gaan genieten met je partner.